Justiția mureșeană de la A la Z Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1493 Vizualizări

Justiția mureșeană de la A la Z

 

În cele mai multe situații, când elevii sunt invitați la tot felul de evenimente unde vorbesc anumite personalități, vezi fețe plictisite, unii butonează pe smartphone, iar alții au un chip pe care se citește : „Mai e mult?!”. Fie subiectul în sine, fie moderatorii, fie combinația dintre cele două, tema legată de Justiție, un instrument important al statului de drept menit să contribuie la apărarea valorilor fundamentale ale omului, a captat întreaga atenție a participanților la  „Ziua Porţilor Deschise”, organizată de Tribunalul Mureş. Marcând „Ziua Europeană a Justiţiei Civile”, sărbătorită la data de 25 octombrie, la eveniment au fost invitate toate persoanele interesate – elevi, studenţi, ziarişti, justiţiabili, care au putut vizita încăperile care au relevanţă pentru activitatea instituţiei şi au pus întrebări, direct de la magistraţi, asupra activităţii acestei instanţe mureşene.

dsc_0288

Alege meseria cu vocație

Procesul penal este o activitate reglementată de lege desfășurată de organele competente cu participarea părților și a altor persoane în vederea constatării la timp și in mod concret a faptelor ce constituie infracțiuni, astfel încât orice persoană, care a săvârșit o infracțiune, să fie pedepsită potrivit vinovăției sale. Un număr de 120 de elevi și studenți de la Colegiul Economic Transilvania, Colegiul Unirea și Universitatea Dimitrie Cantemir, au trecut pragul instituției, fiind întâmpinați de o urare de bun venit din partea judecătorului Ioana Delia Lucaci, președintele Tribunalului Mureș.

 

dsc_0277

Daniela Anca Chertes și Gabriela Ceușan, judecători la secţia de contencios administrativ şi fiscal Tribunalul Mureş, au explicat participanților importanța de a identifica cât mai sigur care este adevărata lor vocaţie, sfătuindu-i să investească timp şi energie, pentru a-și redirecţiona încet-încet drumul către ceea ce le place să facă cu adevărat. Nu este o alegere bună să-i îi lăsăm pe alții să ia decizii în viața noastră. Întrebate de câțiva elevi dacă au avut emoții prima oară când au intrat în sală, la debutu în carieră, judecătoarele au recunoscut că, da, dar după câteva mii de soluții inhibarea emoțiilor se produce în mod natural. Judecătorul nu poate fi manipulat emoțional.

dsc_0278

Nu te da Jackie Chan!

Gheorghe Costea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, a menționat tinerilor participanți că orice decizie pe care o facem are consecințe,  și doar noi le suportăm, nu și ceilalți. El a amintit de un proverbul chinezesc ” Fă ceea ce îți place și nu va mai trebui să muncești nici o zi din viață” , conturând ideea că e important să ai intenția să muncești făcând ceea ce îți place, să faci bani din asta și să îți aliniezi întreaga viață cu cele mai înalte valori și principii ale tale. Meseria de avocat, spre exemplu, nu trebuie aleasă doar pentru că așa a vrut mama sau tata sau pentru că din asta de pot câțtiga bani mulți. Ci pentru că există vocație.  Totodată, procurorul a sfătuit tinerii să evite pe cât posibil relațiile conflictuale.

” Nu trebuie să demonstrezi că ești Bruce Lee, Jackie Chan și Superman la un loc. Situațiile pot degenera în mod tragic și vă dau exemplul unui băiat de 17 ani, îndrăgostit de o fată care a înjunghiat alt tânăr, doar pentru că acesta o vizita. Victima a murit pe loc, exact în acea zi tânărul a fost admis la Academia de Poliție. În plus, dacă mergeți prin cluburi sau discoteci și vă însoțesc și fete, dacă părinții acelor fete le-au dat voie să meargă cu voi, ei se bazează pe faptul că le aduceți înapoi, acasă. Dacă plecați mai devreme iar ele vor să mai rămână, sfatul meu este să le sunați părinții și să-i înștiințați de acest lucru” a precizat procurorul Gheorghe Costea.

Cartea vs. Internet

Procesul penal se înfățișează ca un complex de acte succesive, înglobate în imaginea unei activități organizate, în care se urmărește aflarea adevărului și pronunțarea unei soluții juste. Un aspect importat al meseriei de avocat l-a subliniat Sonia Deaconescu, judecător secția penală, care a menționat că, un avocat nu trebuie să se limiteze doar la legi sau la limbajul juridic. El trebuie să fie și un om de cultură, un fin psiholog, și să aibă chiar și un bagaj bogat de cunoștințe de istorie pentru că un avocat intră în contact cu oameni din toate mediile sociale, iar gradul de cultură şi experienţa profesională îl ajută pe să înţeleagă şi să rezolve mai bine problemele clienţilor săi.

dsc_0295-copy

Chiar dacă internetul poate reuni un volum foarte mare de informații, identitatea cărții este experiența intimă a lecturii, impersonalitatea imaculată a paginilor stocate virtual, nu vor putea niciodată înlocui stimulii tactili și afectivi asociați paginilor dintr-o carte veche. ”Cartea nu trebuie lăsată din mână, cititul îl va ajuta pe avocat să-și conceapă pledoaria pe care o rostește în fața unei instanțe judecătorești, pentru susținerea cauzei uneia dintre părțile din proces. Poate, din acest punct de vedere sunt o tradiționalistă, dar îmi asum cele spuse” a concluzionat Sonia Deaconescu. În continuare, a adăugat și faptul că, un judecător nu are voie să se lase copleșit de importanța deciziei sale și trebuie să aibă capacitatea de a depersonaliza situația juridică pe care o are de rezolvat. Un judecător nu poate fi influențat de notorietatea, funcția sau cărțile scrise de cel din fața sa.

Drogurile și ”prăjiții”

Consumul de droguri constant şi pe termen lung favorizează apariţia dependenţei și creează un cerc vicios în care persoana va căuta mereu să revină la acele substanţe care îi oferă senzaţia de plăcere. Când ești adolescent, părinții îți spun că, dacă bei, fumezi sau faci sex, ajungi pe calea pierzaniei, și tocmai din această cauză elti tentat să le faci pe toate, din curiozitate și din tentația față de fructul interzis.

dsc_0291

Daniel Oltean, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) Mureș, a readus în atenția tinerilor realitatea cumplită a zilelor noastre, consumul de droguri de la vârste fragede, între 13-14 ani, chiar și de copii de 11 ani. ” Sunteți expuși și fragili, sunteți preferații traficanților de droguri și a celor care le fabrică, o țintă continuă sunteți, traficul de droguri trăiește și se dezvoltă perfect ca o ciupercă care se adaptează în orice mediu, dar în mod special acolo unde sunt tineri și copii. Tentația de la consumul de droguri, la trafic de droguri, e doar un pas” a precizat procurorul Oltean. Drogurile consumate în adolescenţă „prăjesc“ iremediabil creierul. Motivele celor care încep să consume astfel de substanţe sunt anturajul, curiozitatea, lipsa informaţiei, consecinţele asupra dezvoltării cerebrale fiind dezastruoase. Procurorul Oltean a contestat în mod categoric legislația statului român care permite ”drogurile legale” și, până în urmă cu 2-3 ani, funcționalitatea ”magazinelelor de vise ”, unde se comercializau plante cu efecte halucinogene, care au băgat în spital sau chiar au ucis deja o mulţime de tineri. Cu toate acestea, plantele “etnobotanice” au fost mult timp legale. După ce se fumează, substanţele canabiomimetice declanşează o stare de ameţeală („high”), asemănătoare cu cea de ebrietate. Primele efecte ale fumatului de legale sunt schimbările comportamentale, consumatorul cade într-o stare semiconştientă în care îi amorţesc toate simţurile şi îi dispar toate durerile, atât cele fizice, cât şi problemele psihice, precum depresia și paranoia. Cantitatea de substanţă care se consumă o dată, la o priză, ete relativă, deoarece compuşii chimici sunt pulverizaţi peste amestecurile de plante, iar dozarea nu este foarte exactă. Pe lângă efectele de moment există efecte de lungă durată, care macină efectiv organele interne.

Themis, Zeița Dreptății

În încheierea întâlnirii, judecătorul Sonia Deaconescu a  explicat elevilor care este simbolul justiției. Simbolul s-a păstrat pînă în prezent din antichitate, este reprezentat prin zeiţa Themis, în chip de femeie severă, legată la ochi, ţinînd într-o mînă o balanţă, iar în cealaltă – o sabie. Eşarfa care acoperă ochii zeiţei simbolizează că judecătorul este singur, cu conştiinţa sa în faţa legii, care este prestabilită, şi cu concepţia pe care el şi-o face despre ea, cu toată imparţialitatea, libertatea şi cinstea. Balanţa din mîna stîngă a zeiţei sugerează ideea că judecătorul trebuie să pună pe „cîntarul justiţiei” toate probele şi să lase ca balanţa să arate, în condiţii de independenţă şi imparţialitate, unde este dreptatea. La judecarea cauzelor, el trebuie să cîntărească drept interesele fiecărei părţi, fără să ţină seama de consideraţiuni străine procesului. Acest judecător este deasupra părţilor în cauză, chiar dacă una dintre ele este însăşi puterea sau administraţia. Sabia din mîna dreaptă a zeiţei semnifică executarea silită a sentinţei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE