Cum a influenţat „Legea antifumat” barurile şi restaurantele
28 martie 2017La un an de la intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016, reprezentanţii proiectului „2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României” au prezentat, săptămâna trecută, cu ocazia unei conferinţe organizată de Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, câteva din efectele interzicerii fumatului în spaţiile publice.
Afaceri în creştere
Unul din punctele vizate de raportul întocmit de conducătorii proiectului „2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României” se referă la efectele interzicerii fumatului în spaţii publice asupra proprietarilor de restaurante, baruri, cafenele şi cluburi. „În pofida unor dezbateri intense legate de potenţialele efecte negative ale legii care interzice fumatul în spaţii închise asupra comercianţilor, datele agregate de către ANAF au infirmat ferm orice potenţiale îngrijorări. Rezultatele obţinute vin în deplină concordanţă cu rezultatele altor sute de studii la nivel internaţional în legătură cu acest aspect. Cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5,1% la 6 luni după aplicarea Legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege, iar cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10,6% la 6 luni după aplicarea Legii 15/2016, comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a precizat Ramona Brad, directorul proiectului „2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României.”
În privinţa restaurantelor, la 6 luni după aplicarea Legii 15/2016 „cifra de afaceri a acestora a crescut în medie cu 10,9% comparativ cu ultimele 6 luni înainte de lege” şi cu 19,8% „comparativ cu cea înregistrată în ultimele 6 luni înainte de lege.”
Alex TOTH
Lasă un comentariu