SIMFEST 2017. Mobile journalism – presa într-o eră a vitezei Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

SIMFEST 2017. Mobile journalism – presa într-o eră a vitezei

Cine ar fi crezut în urmă cu câțiva ani buni că doar cu un telefon mobil, care are o conexiune la internet, se poate filma, edita, monta și transmite audienței, extrem de rapid, orice știre? Mobile journalism sau cea mai nouă formă de a face presă, nu mai este o noutate mai ales pentru jurnaliști din țări ca Franța, Marea Britanie sau Norvegia. În România, mijloacele neconvenționale de captare, editare și transmitere a știrii sunt încă privite cu scepticism însă foarte mulți jurnaliști și specialiști în domeniu consideră că aceasta este direcția înspre care se îndreaptă mass media.

Keresztes Peter este un tânăr videojurnalist la TVR Timișoara și a susținut la Școala de Vară SIMFEST de la Târgu-Mureș un work-shop cu tema “Mijloace neconvenționale  de captare și editare a imaginii”. Concret, Peter crede că mobile journalism sau MOJO, adică jurnalismul făcut cu ajutorul unui smartphone, reprezintă viitorul presei. Deși în România acest concept nu este atât de cunoscut și în special aplicat, tânărul jurnalist folosește aceste mijloace neconvenționale pentru a-și realiza emisiunile.

“Mă duc foarte des pe teren singur, pentru că pot să și filmez, am învățat și editarea imaginii, de fapt pot să îmi fac toată emisiunea singur. Câteodată folosesc și telefonul mobil și Go Pro-ul pentru că am o rubrică, în care merg cu mașina mea, am două Go-Pro-uri în față, camera e în spate și înregistrează sunetul și pot să merg de la o locație la alta cu un invitat și facem interviul. Totul este foarte dinamic. Este mult mai simplu si mai dinamic decât o emisiune într-un studio”, a explicat jurnalistul.

MOJO – când și cum îl folosim?

În urmă cu doi ani a făcut un curs de mobile journalism la Budapesta și spune că nu este deloc complicat să realizezi materiale de presă în acest fel. Există foarte multe aplicații de editare a imaginii, și chiar și cei care nu au folosit niciodată o aplicație de montaj pot învăța în scurt timp care este procedeul.

“Dacă faci breaking news de exemplu, poți să și montezi la locul faptei, poți să pui și voice over, și trimiți televiziunii materialul final sau îl uploadezi pe Facebook, Twitter, Youtube și alte canale. Nu trebuie să ne gândim doar la materialele video făcute pentru televiziune, de exemplul streaming -ul live tot MOJO se consideră”, a adăugat Keresztes Peter.

Viitorul audiovizualului

Atât Keresztes Peter, cât și alți specialiști în televiziune și comunicare consideră că presa făcută cu telefonul mobil, dar și cinematografia este viitorul.

“La ora actuală, tehnologia digitală schimbă complet peisajul, în SUA s-a facut un film demonstrativ cu telefonul mobil, ceea ce vă dați seama că părea de neimaginat cu puțini ani în urmă. Pot sa vă fac o comparatie de altă natură, spre exemplu în Primul Război din Golf ca să faci o transmisie de la fața locului aveai nevoie cam de 600-700 de kilograme de echipamente. La al Doilea Război din Golf erau necesare doar 50 de kilograme de echipamente, iar acum s-a realizat acest salt tehnologic, pentru că tehnologia influențează conținutul, să fie foarte clar, cine nu înțelege lucrul acesta nu înțelege cum funcționează domeniul comunicării”, a spus Ion Stavre, conferențiar doctor la SNSPA București.

În România, mobile journalism este un domeniu nou iar televiziunile sunt reținute în a difuza materiale realizate cu telefonul mobil. La fel se întâmplă și în instituțiile de presă mari din alte țări. Directorul de imagine al televiziunii de stat franceze, Dorin Ion Ilie, consideră că acest tip de jurnalism este un mod rapid de a transmite informația însă nu neapărat unul profesionist.

“La nivel de știri, unde presa este foarte importantă, trebuie să fim exigenți și profesioniști. Găsesc că mobile journalism va exista în viitor pe canalele private cu buget restrâns dar riscul este ca mai mult de jumătate din știrile difuzate în acest fel să apară și să fie percepute ca fake news”, a precizat Dorin Ion Ilie.

Work shop-ul susținut de Keresztes Peter la Școala de Vară SIMFEST a fost completat de o aplicație practică în teren, și anume o filmare cu drona, care i-a ajutat pe cursanți să învețe în ce situații poate fi folosit acest dispozitiv.

Simona BOANTĂ

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE