Dumbrava Minunată învață tainele turtei dulci Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Dumbrava Minunată învață tainele turtei dulci

Celor care doresc să-și îndulcească ziua atât la propriu, cât și la figurat, le lansez o propunere ”dulce”. Aflat în incinta Cetății Medievale din Târgu-Mureș, Atelierul de Turtă Dulce este o destinație de neratat pentru copii și părinți. Eu i-am surprins acolo pe ”Fluturașii” de la Grădinița ”Dumbrava Minunată” și tare bine mi-a părut. Dealtfel Atelierul de Turtă Dulce este practic sub asediu în fiecare zi, organizatorii făcând eforturi ca toți cei interesați de activitățile de acolo să poată participa.

Accent pe tradiție

Inițiativa Atelierului a aparținut Primăriei, care a propus Societății Brutăria Eldi anul trecut să participe la acțiunea dedicată copiilor. Încurajați însă de succesul acelei prime ediții, în acest an Societatea a fost care s-a oferit să repete acțiunea. Ce se întâmplă acolo? Practic copiii învață cum se face turta dulce. Li se dau materialele necesare, primesc toate explicațiile, după care trec la treabă, fiecare după puteri, și supravegheați atent. ”Am încercat să punem mare accent pe tradiție. Noi vrem ca acești copii să cunoască cu adevărat turta dulce, și nu doar doar din poveștile lui Grimm sau din cărțile de istorie. Să păstrăm vie această tradiție. Dacă vom reuși și în anii care urmează, înseamnă că turta dulce va trăi”, a explicat maistrul brutar Orbán József Attila.

O turtă dulce ca un curcubeu

Așa s-a făcut că au ajuns și piticii de la Dumbrava Minunată la dulcele Atelier. ”Copiii sunt încântați să facă turta dulce cu mânuțele lor, mai ales că au primit și cadouri. Au învățat multe, dar cel mai important au învățat să lucreze în echipă”, a fost de părere coordonatoarea Grădiniței, Olga Constantinescu.  În Atelier, ce mai zarvă, ce mai vuiet… Cu limbile scoase de concentrare, plini de făină din cap și până în picioare, cu toții s-au străduit să facă cele mai reușite turte făcute vreodată. Comestibile? Cu siguranță… Ei cel puțin și-au planificat să ducă din rezultatele muncii și fraților rămași acasă. ”O să-i duc și frățiorului meu care are 9 ani. Eu o ajut mult pe mama și în bucătărie, dar o ajut și cu bebe, pentru că mamei îi este greu cu trei copii. Acum se coace turta dulce pe care am făcut-o din aluat cu făină. Am întins-o cu sucitorul, am tăiat-o cu formele și o decorăm”, m-a lămurit Oana Chebuț, considerată gospodina grupei. Colega ei, Mara Cucuiet, 5 ani, mi-a explicat că e înaltă pentru că mănâncă bine. În schimb, mănâncă turtă dulce pentru prima dată. ”O fac cu aluat cu zahăr, cu făină, pun și sare, o întind cu sucitorul și o pun în forme, pe urmă o decorez. M-am gândit să pun roz, albastru, mov și galben, toate culorile pe o turtă dulce. Ca un curcubeu…și o să duc și acasă”, a explicat proaspăta brutăriță.

Atelierul de Turtă Dulce va fi deschis până pe data de 22 decembrie. Sâmbetele, în intervalul orar 9 – 12, sunt așteptați toți părinții și bunicii care doresc să-și inițieze copiii în tainele acestui meșteșug.

Edith VEREȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE