Home / Invatamant / Scriitorul Attila Bartis la Liceul de Artă
Attila Bartis (Sursă: Facebook)

Scriitorul Attila Bartis la Liceul de Artă

Distribuie

Scriitorul Attila Bartis se va întâlni cu elevi de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Marți, 24 aprilie, elevii din clasele a XII-a și a IX-a vor avea ocazia să-l cunoască pe scriitorul maghiar originar din Târgu-Mureș, între orele 13.00 și 15.00, în amfiteatrul liceului.

Attila Bartis se află în Târgu-Mureș pentru vernisajul unei expoziții personale de fotografie, care va avea loc luni, 23 aprilie, ora 18:00, la Palatul Culturii, și a acceptat invitația Asociației Podium de a participa la o întâlnire cu elevi de liceu, în timpul orelor de literatură maghiară, în cadrul proiectului „Scriitori la școală. Ce vrea să spună autorul”.

Proiectul „Scriitori la școală. Ce vrea să spună autorul” se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Întâlnirile dintre scriitori și elevi au debutat în toamna anului trecut la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” cu Székely Csabași Alina Nelega, apoi au continuat la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” cu Medeea Iancu și la Colegiul Național „Unirea” cu Crista Bilciu.

Principalul obiectiv al proiectului „Scriitori la școală. Ce vrea să spună autorul” este facilitarea de întâlniri și discuții între elevi de liceu, profesori de literatură și scriitori contemporani.

Gazdele scriitorului Attila Bartis vor fi doamnele profesoare de limba și literatura maghiară de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, Kozma Edit și Szabó Erzsébet.

Attila Bartis, unul dintre cei mai apreciați și traduși scriitori maghiari contemporani, s-a născut la Târgu-Mureș în anul 1968, iar în 1984 s-a mutat cu familia în Ungaria din cauza presiunilor regimului comunist.

A debutat în 1995 cu romanul „A séta” (Plimbarea, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele „A kéklő pára” (Aburul albăstrui), urmat în 2001 de romanul „A nyugalom” (Tihna, Polirom, 2017), care a inspirat drama „Anyám, Kleopátra” (2002; Mama mea, Cleopatra), şi de volumul de nuvele „A Lázár apokrifek” (2005; Apocrifele lui Lazăr). În 2015, îi apare romanul „A vége” (Sfîrşitul, Polirom, 2017). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare.

Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic „A csöndet úgy” („Liniştea aşa”).

Spectacolul „Tihna” în regia lui Radu Afrim, după romanul omonim al lui Attila Bartis, este una dintre cele mai de succes producții ale Companiei „Tompa Miklós” a Teatrului Național Târgu-Mureș. De asemenea, Attila Bartis, a regizat, tot pentru compania maghiară a Teatrului Național, spectacolul „Regie”.

(A.V.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Bătăușul de la ”Papiu”, interdicție de intrare în școală

Distribuie Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş a aprobat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.