Ia românească, la loc de cinste de Noaptea Sânzienelor Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 449 Vizualizări

Ia românească, la loc de cinste de Noaptea Sânzienelor

Evenimentul „Noaptea Sânzienelor” organizat vineri, 22 iunie la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a marcat și „Ziua Universală a Iei”, prilej cu care cei prezenți au putut admira colecția de ii  a lui Sergiu Cioban.

„Despre ia românească, denumită și cămașa cu altiță, s-a vorbit mult, mai ales în ultimele două decenii, de când a devenit un brand de țară datorită în special comunității „La Blouse Roumaine”. Cred că acest obiect vestimentar va rămâne întotdeauna la modă pentru că este rezultatul lucrului manual. Este unică, frumoasă și valoroasă , și așa cum se spune, este neterminată, pentru că reprezintă o creație în care este prezentă comunicarea  cu supranaturalul, cu Dumnezeu, care nu se încheie niciodată”, a precizat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

„100 de ani de tradiții românești”

Prezentarea colecției, unele din exponate având o vechime de peste un secol, a fost făcută de către elevele de la liceele  „Lucian Blaga”, „Ioan Bojor” și „Petru Maior” din Reghin care au prezentat  frumoasele ii,  vechi, autentice din zone precum Bucovina, Oltenia, Oaș, Argeș, Neamț, Târgu Lăpuș, Vâlcea și Ținutul Pădurenilor.

„Mulțumesc directorilor celor trei licee, elevelor precum  și doamnelor  Gabriela Aboș și  Emilia Fărcaș  pentru deschiderea și implicarea lor. Ca semn de prețuire al acestui minunat obiect vestimentar, în cadrul „Zilelor Reghinene” vom avea un moment special dedicat iei românești. În data de 11 iulie, începând cu ora 18 :00, în Piațeta  din Cartierul Libertății va avea loc evenimentul „100 de ani de tradiții românești” dedicat Centenarului Marii Uniri în cadrul căruia va avea loc prezentarea a 100 de costume populare. Cu această ocazie invităm publicul larg să participe la acest  eveniment inedit. Costumele vor fi prezentate de către elevi, care vor da savoare acestor bogății  populare”, a menționat Roxana Man.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE