FOTO: Bucurie, lumină şi înălţare sufletească, la „Fiii Satului Şăulia” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 947 Vizualizări

FOTO: Bucurie, lumină şi înălţare sufletească, la „Fiii Satului Şăulia”

Cea de-a patra ediţie a Festivalului „Fiii Satului Şăulia” a fost sărbătorită duminică, 26 august, de comunitatea din Şăulia, aşezare situată pe Drumul Judeţean 152A, în zona de câmpie a judeţului Mureş, la circa 36 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş şi 32 de kilometri faţă de oraşul Luduş.

Apel la unitate şi bucurie

Sărbătoarea a început cu o frumoasă surpriză, cu un moment tradiţional al nunţii la sat, obicei pregătit de Asociaţia Culturală „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, responsabilă de altfel, alături de reprezentanţii familiei Pop, cu derularea programului de tradiţii, precum şi cu spectacolul artistic al manifestării.

„Azi, 26 august, bunul Dumnezeu a rânduit ca aici în cuibul veşniciei să fim din nou împreună pentru a petrece o zi, pentru a petrece o zi de bucurie, lumină şi înălţare sufletească. Sărbătorim a patra ediţie a evenimentului „Fiii Satului Şăulia”, în Anul Centenarului Marii Uniri, un an în care se cuvine să aducem un omagiu celor care s-au jertfit pentru neam şi ţară. Avem datoria morală să urmăm exemplul de comuniune frăţească, pentru că unirea, unitatea, întăreşte o comunitate. Să facem ceea ce este bine şi să ne ferim de rău, iar azi să ne bucurăm. Bucuriile ne dau viaţă, aşadar să căutăm bucurie deoarece avem mare nevoie de ea, ca de pâinea de zi cu zi. Aici în satul care ne leagă de început al vieţii, care ne-a învăţat ce este smerenia şi buna-cuviinţa, am primit oaspeţi dragi şi interpreţi ai cântecului popular”, a fost mesajul lui Dorel Vancea, primarul comunei Şăulia.

Frumuseţea portului popular

Oaspeţii speciali ai evenimentului au fost invitaţi pe scena amplasată în curtea Căminului Cultural, prilej cu care au fost rostite câteva scurte alocuţiuni festive.

„Ne aflăm în anul Centenarului României, 100 de ani de când strămoşii noştri au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Ei, atunci, au purtat costumul popular tradiţional românesc, pentru că era portul lor strămoşesc pe care îl purtau în mod cotidian. Suntem datori înaintaşilor noştri pentru înfăptuirea Marii Uniri şi în semn de preţuire suntem datori să purtăm în continuare acest minunat veşmânt popular pe care am văzut că la Şăulia foarte mulţi copii îl poartă cu mândrie”, a afirmat Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, care i-a îndemnat pe localnici să acţioneze „în unitate, pentru o viaţă mai bună”.

Aprecieri pentru gospodarii din Şăulia

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş a fost însoţit pe scenă de nu mai puţin de nouă primari – Maria Precup (Reghin), Ionuţ-Ciprian Sand (Iclănzel), Ştefan Gojman (Grebenişu de Câmpie), Emil Casoni (Miheşu de Câmpie), Vasile Boer (Voivodeni), Lucian Minodor Pogăcean (Sânpetru de Câmpie), Alexandru Iurian (Zau de Câmpie), Mircea Radu (Band), Ovidiu Oltean (Tăureni), precum şi de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Ioan Macarie, şi de directorii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş – Gheorghe Ştef, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Mureş – Iuliana Rus şi Direcţiei pentru Agricultură Mureş – Ioan Rus.

„Ştiu că aveţi pământ mult, am văzut cât este de îngrijit şi muncit, ştiu cu câtă trudă faceţi acest lucru şi vă felicit pentru că ştiţi să munciţi, ştiţi să vă aranjaţi gospodăriile”, a afirmat Maria Precup.

„Aţi fost întotdeauna nişte oameni destonici, mă uit şi astăzi, culturile dumneavoastră arată foarte bine. Noi suntem datori celor de pe câmpie, care trebuie respectată fiindcă această zonă produce mâncare pentru cetăţenii din judeţul Mureş”, a spus Mircea Radu.

Totodată, prof. Ioan Macarie a transmis părinţilor mesajul de a-şi trimite copii la şcoală, să aibă încredere în profesori, precum şi observaţia că „la câţi copii sunt, mai trebuie încă o şcoală – aveţi încredere că eu am să vă sprijin”.

Diplome pentru elevii de top şi „cuplurile de aur”

Perechile care în anul 1968 şi-au unit destinele au fost felicitate de primarul localităţii, Dorel Vancea, care a acordat apoi diplome de merit elevilor din Şăulia care s-au remarcat la olimpiadele judeţene, interjudeţene şi naţionale.

Sărbătoarea comunităţii din Şăulia a continuat apoi cu un spectacol artistic, răsplătit cu aplauze de spectatorii aflaţi în număr mare în curtea Căminului Cultural.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE