Ultima șansă de pregătire a proiectelor pentru Start-Up Nation 2018 Business
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1374 Vizualizări

Ultima șansă de pregătire a proiectelor pentru Start-Up Nation 2018

Pentru toți cei care doresc să aplice la programul Start-Up Nation 2018 care oferă o finanțare nerambursabilă de 200.000 lei, în 29 august, Maria Judea de la Mirabilis SA, care lucrează în domeniul consultanței încă din 2007, a organizat în incinta Camerei de Comerț și Industrie a județului Mureș o sesiune de informare cu privire la proiecte și fezabilitatea acestora.

„Care sunt condițiile de eligibilitate? Să fie înființată conform legii societăților comerciale, să fie înființată după 30 ianuarie 2017, să fie considerată întreprindere autonomă, ceea ce înseamnă că cei care au deja firmă, pot aplica pe Start-Up Nation cu o firmă nouă în alt obiect de activitate, să fie înregistrată la Oficiul Comerțului, codul CAEN să fie eligibil, firmele înființate să nu aibă datorii, firmele care au mai depus alte proiecte la care se aplică regula de minimis să nu aibă în total peste 200.000 euro accesați, să nu se afle în dizolvare/reorganizare și să creeze cel puțin un loc de muncă, dar ca să aveți punctaj maxim trebuie să creați minimum 2 locuri de muncă, angajații fiind din categoriile defavorizate.” a precizat Maria Judea.

Conform datelor furnizate de fostul ministrul Ilan Laufer, anul trecut, județul Mureș s-a aflat pe locul 13 în țară la numărul de proiecte aprobate, însumând 418 de planuri. Numărul de aplicanți a fost de 19.026, dintre care 8.653 au fost afacerile finanțabile, afaceri care au creat 20.956 locuri de muncă, dintre care 17.176 pentru absolvenți, șomeri și persoane defavorizate. Un număr impresionant de proiecte, mai exact 70%, a fost trimis în ultimele 5 zile înainte de închiderea înregistrărilor. Vârsta medie a antreprenorilor a fost de 36 de ani, dintre care 44% femei și 56% bărbați, iar locul de implementare a fost 76% în mediul urban și 24% în cel rural.

Șanse reale au doar proiectele pe producție sau IT

Lista de coduri CAEN eligibile este foarte lungă, însă având în vedere numărul de înscriși de anul trecut, când au intrat doar  104 planuri de afaceri cu 90 p în domeniul serviciilor, restul fiind în domeniul industriilor creative, producție (industrie prelucrătoare) sau IT, anul acesta cel mai probabil domeniul serviciilor nu mai are nicio șansă, fiind greu să obții finanțarea și cu cele 95 p din industriile creative.

Punctajul maxim este și în acest an de 100 puncte, 40 puncte fiind domeniul de activitate producție și programare IT, 35 puncte industriile creative, iar 30, respectiv 25 puncte, serviciile și comerțul. Aveți puncte extra dacă angajați persoane defavorizate/absolvenți după anul 2012/șomeri pe cele două locuri de muncă, 5 puncte pentru caracterul inovativ al investiției și încă 10 puncte pentru achiziționarea de echipamente tehnologice și software-uri necesare desfășurării activității în pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea planului de afaceri (la departajare nu se ține cont cu ce procentaj s-a depășit această sumă, important e să fie minimum 50%).

La punctaje egale vor prevala, în ordine, următoarele: numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului; numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate/absolvenți după anul 2012/șomeri; achiziția de echipamente tehnologice; activitatea pe care accesează programul; data și ora înscrierii în program. Având în vedere că acum cei care aplică sunt mult mai informați, este foarte probabil ca toți să urmeze întocmai regulile, obținând un punctaj maxim, ceea ce înseamnă că la foarte multe proiecte criteriul de departajare va fi chiar ultimul de pe listă, data și ora înscrierii în program. Recomandarea consultanților este să vă faceți cât de repede proiectul și să aplicați chiar când se deschid înscrierile pentru a avea șanse maxime.

Există o altă șansă pentru un anumit tip de persoane care aplică la Start-Up Nation. „Pentru microîntreprinderi în mediul urban, este foarte probabil ca în toamnă să se relanseze programul de 200.000 euro pentru microîntreprinderi până la 10 angajați, măsura 21A pe programul operațional regional. Există o listă finală de 79% pentru care fie vor suplimenta cu proiecte de anul trecut, fie vor organiza o nouă sesiune de depundere proiecte. Aici s-ar putea să fie 90% finanțare și 10% contribuție proprie.” a ținut să adauge Maria Judea. Pe lângă aceastea, sunt disponibile zeci de tipuri de finanțări pe care încă le puteți accesa până în 2020. Puteți oricând căuta personal sau întreba un consultant pentru mai multe clarificări.

Conform ultimelor date furnizate, deschiderea înscrierilor va avea loc în 1 octombrie, însă vă recomandăm să verificați în permanență, data fiind amânată deja de câteva luni.

Dacă aveți nevoie de mai multe sfaturi, puteți apela oricând la Maria Judea la adresa de e-mail maria.judea@yahoo.com sau la numărul de telefon 0721 239 255.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE