Soluţii utopice pentru paza şcolilor Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Soluţii utopice pentru paza şcolilor

3243_solutii.gifPaza şi securitatea în şcoli va fi asigurată pe baza unui regulament cadru judeţean. Pregătit de IŞJ, proiectul acestuia este în dezbatere publică. În cadrul şedinţei comisiei consultative de ieri, şeful IŞJ a cerut în premieră sprijin primarilor pentru sisteme electronice de pază. În final consiliile locale vor suporta costuri suplimentare pentru abonamente la societăţi specializate.

De aproape trei luni autorităţile locale din judeţul Mureş se chinuie să definitiveze o soluţie pentru asigurarea pazei şi securităţii unităţilor de învăţământ. La sfârşitul lunii ianuarie Prefectura Mureş a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean noi soluţii şi după o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile cu paza şi securitatea, IŞJ a venit cu propunerea unui regulament cadru de asigurarea a pazei şi securităţii spaţiilor şi perimetrelor unităţilor de învăţământ din judeţ.

Alte reguli de învăţat

Ieri, în cadrul şedinţei Comisiei consultative organziate de CJ Mureş, proiectul regulamentelui cadru de pază a fost prezentat primarilor. Conform documentului, în fiecare unitate de învăţământ se va amenaja un loc de aşteptare pentru persoanele străine, pentru rezolvarea problemelor acestora. Numele şi scopul vizitei vor fi înscrise într-un registru special de acces în unitate. Conducerea unităţii de învăţământ va desemna persoane cu atribuţii în comunicarea rapidă a oricărui eveniment deosebit petrecut în unitate. Accesul elevilor va fi permis pe baza elementelor distinctive (carnet, ecuson, uniformă), angajaţii vor avea legitimaţii tip, iar vizitatorii vor primi ecusoane speciale. Conducerea unităţii de învăţământ va înainta IŞJ rapoarte semestriale cu privire la starea disciplinei din unitate. Planurile de pază ale şcolilor şi regulamentele de ordine interioară vor fi modificate în concordanţă cu noul regulament cadru judeţean. Planurile de pază vor trebui să conţină, printre altele, caracteristicile zonei în care se află şcoala sau ale sistemelor de alarmare.

Primarii dau din umeri

Tot noul plan cadru judeţean de pază prevede ca unităţile de învăţământ să încheie contracte cu societăţi de pază şi protecţie. Fie că acestea vor fi semnate cu instituţii publice de pază, cu dotări modeste şi personal neinstruit, fie vor fi alese servicii unor societăţi private cu mijloace de intervenţie teoretic moderne şi tarife pe măsură, problema directorilor şcolilor este de unde vor aloca fondurile necesare. Ieri, şeful IŞJ, Suzana Ganţă le-a cerut primarilor bani. "Am solicitat administraţiilor locale sprijin pentru mărirea numărului de paznici şi soluţii de supraveghere electronic. Primarii însă au dat din umeri şi au exemplificat cu situaţii în care nu pot aloca bani nici pentru împrejmuirea şcolilor, din cauza ameninţării retrocedărilor. Prefectul Ciprian Dobre a pledat şi el pentru alocarea fondurilor de către consiliile locale. "Va trebui să găsim formula prin care să asigurăm această pază. Cu profesori, elevi de serviciu sau fochişti nu rezolvăm problema siguranţei în şcoli. Îi rog pe primari să preia iniţiativa", a spus Dobre. Prefectul a mai anunţat şi că a discutat cu reprezentaţii Direcţiei Judeţene de Pază şi şefii Poliţiilor Comunitare să întocmească pachete speciale de servicii, la preţuri mai reduse, pentru unităţile de învăţământ.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE