Evul mediu nu s-a sfărşit încă Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 92 Vizualizări

Evul mediu nu s-a sfărşit încă

776_EvulMediu.gif …este motto-ul sub care la sfârşitul lunii lui Cuptor Cetatea Sighişoarei va încerca să retraiască timp de trei zile trecutul, aşa cum o face din 1992 încoace. Primăria Sighişoara, organizatorul actualei ediţii a anunţat că unul dintre obiectivele Festivalului Sighişoara Medievală 2005 este acela de "a atrage atenţia asupra necesităţii susţinerii programului de restaurare şi conservare a acestui ansamblu arhitectonic unic în Europa – parte a patrimoniului universal – care este Cetatea Sighişoara".

Festivalul Sighişoara Medievală va avea loc între 29 şi 31 iulie, tema aleasă este "Obiceiuri şi credinţe medievale" , iar festivalul este structurat pe 10 secţiuni: teatru, muzică, dans medieval şi dans modern, animaţie stradală, conferinţe, proiecţii de filme româneşti şi străine de inspiraţie medievală, meşteşugari, expoziţii de artă plastică, şcoala medievală, întreceri, turniruri – concursuri.
Locaţiile propuse pentru desfăşurarea festivalului se regăsesc atât în incinta Cetăţii cât şi în afara acesteia.
Locaţia cea mai generoasă, punctul de începere şi încheiere a multor manifestări este Piaţa Cetăţii. Aici va fi ridicată o scenă mare cu elemente de décor medievale, pe care vor evolua trupe de muzică şi dans şi vor avea loc reprezentaţiile celor mai importante piese de teatru.
O altă scenă va funcţiona în Piaţa Boema din apropierea Turnului Cositorarilor, destinată spectacolelor de dans, muzică şi teatru care nu presupun decoruri ample dar care au, prin caracterul lor intim un puternic impact asupra publicului…
Piaţa Muzeului, situată lângă Turnul cu Ceas, în apropierea a două dintre intrările principale în Cetate va fi locul în care publicul se va întâlni cu artişti costumaţi în personaje din piesele jucate pe scenele din cetate, clovni, menestreli, vrăjitoare, domniţe şi cavaleri. Aici vor avea loc concursuri şi jocuri interactive şi se vor face anunţurile importante privind programul zilei; tot aici va fi instalat unul din ecranele pentru proiecţia de filme istorice.
O altă locaţie propusă este Piaţa Bisericii catolice, situată între Turnul Cizmarilor si Biserica Catolică. Şi aici se vrea amenajarea unei scene cu decor simplu şi luminos, în special pentru concerte şi spectacole de teatru şi dans. Tot aici va fi montat cel de-al doilea ecran de proiecţie a filmelor. În apropierea acestei pieţe va fi sediul şcolii medievale, unde oricine poate participa la unul din cursurile care vor avea loc: dans medieval, lupta cu spada, jonglerie ş.a. Cei mai sârguincioşi "elevi" vor fi premiaţi în ultima zi de festival.

Între Conferinţe şi turniruri

Pentru secţiunea "Conferinţe", Primăria municipiului pune la dispoziţie Sala Festivă, iar Sala de expoziţii a "Muzeului de Istorie" şi Sala "Ciprian Porumbescu" vor găzdui expoziţiile de pictură, fotografie şi grafică, desigur cu teme medievale.
În Piaţa Octavian Goga, în oraşul de Jos va fi amplasată "Tabăra cavalerilor" şi vor fi organizate întreceri şi turniruri. Tot aici, oricine doreşte să se exprime într-un anume gen de artă o poate face liber, pe Scena artiştilor amatori deschisă pe timpul celor trei zile de festival.
În 2005, organizatorii "Sighişoara Medievală" iau din nou în considerare posibilitatea revenirii la concerte pop, rock, cu menţiunea că astfel de manifestări vor fi organizate pe stadionul municipal din "oraşul nou" şi în paralel cu evenimentele cu caracter medival.
Pe lângă secţiunile enumerate, festivalul va cuprinde şi alte "surprize": pentru prima zi se pune la cale în Piaţa Octavian Goga un foc de tabără cu prepararea şi consumarea unui taur la proţap. Ziua se sâmbătă va aduce un Carnaval Medieval în Cetate cu premierea celor mai inspirate şi originale costume, iar duminică seara un foc de artificii va marca încheierea festivalului.
Pe tot parcursul festivalului "Toboşarul Cetăţii" va anunţa programul şi va asigura comunicarea între organizatori şi participanţi sau pur şi simplu între participanţi.
Florentina CÃLUGÃR

Pe site-ul Primăriei Sighişoara se precizează şi că Centrul de presă va fi organizat în Sala mică de şedinte a Primăriei, la parterul clădirii, iar Dispeceratul de cazare va funcţiona în Centrul de informare turistică al Primăriei din str. Octavian Goga.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE