Ucişi de remuşcãri Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

Ucişi de remuşcãri

2967_cap.gifDrame în familie, acţiuni fãcute fãrã cuget, motive din ce în ce mai diverse. Fie cã e vorba de o depresie prelungitã, de consum excesiv de alcool sau doar de simpla dorinţã de a nu mai trãi într-o lume care pare de neînţeles, toate aşa-zisele motive de a te sinucide, au ceva în comun: intenţia, uneori dusã la bun sfârşit, de a-ţi pune capãt zilelor.

Unii doresc sã cadã în gol de la înãlţime, cu riscul de a scãpa cu viaţã, alţii iau pumni de medicamente în speranţa cã vor adormi pe veci şi nu vor simţi durerea. Alţii adoptã o cale mult directã şi se aruncã în faţa unui tir sau a unui tren. Sau îşi taie venele.
Unii scapã, dar o fac şi a doua şi a treia oarã, pentru a se elibera de problemele ce li se par irezolvabile. De cele mai multe ori vina pune capãt vieţii.

Criminal şi sinucigaş

La aproape o sãptãmânã dupã intrarea în 2005, o familie din Târgu Mureş s-a confruntat cu o dramã de proporţii. Dupã o cãsnicie de mai bine de 40 de ani, doi soţi au început sã aibã unele neînţelegeri. Pentru cã bãtrâna, Iolan M., în Ţârstã de 65 de ani, nu a mai suportat certurile cu soţul ei, a început sã-şi strângã bani pentru a pleca în Ungaria. Aflând de planurile femeii, bãrbatul, mai bãtrân cu zece ani decât soţia, hãituit de frica de a rãmâne singur, şi-a omorât soţia. Speriat şi regretând ce a fãcut, Laur M., soţul victimei, şi-a tãiat venele de la mâna stângã, încercând sã se sinucidã. Bãtrânii au fost descoperiţi de nepoata lor, Emese, care a anunţat salvarea. Bãrbatul a fost transportat la Urgenţã de un echipaj SMURD.
În urma expertizei medico-legale s-a constatat cã bãtrâna a suferit multiple leziuni în zona scalpului, provocate de un cuţit şi o bâtã. În urma unei expertize medicale psihiatrice a rezultat faptul cã soţul criminal suferea de afecţiuni psihice şi îşi pierdea foarte uşor controlul în discuţiile contradictorii.

Ucis de remuşcãri

Marius Ghirbe, unul dintre tinerii care au participat în luna octombrie a anului trecut la vandalizarea Sinagogii din Târgu Mureş, s-a sinucis din cauza supãrãrii şi necazurilor pricinuite familiei. Cadavrul lui Marius a fost descoperit de tatãl sãu. Bãiatul era spânzurat cu un cablu electric de tocul unei uşii. Tatãl, şocat, a anunţat imediat lucrãtorii din cadrul Postului de Poliţie din Sângeorgiu de Mureş, care s-au deplasat la faţa locului şi au constatat sinuciderea. "Bãiatul a fost gãsit spânzurat de tocul uşii de la garajul din curte. Se pare, din ceea ce am auzit, cã Marius s-a ruşinat de necazurile provocate pãrinţilor şi de faptul cã ceea ce a fãcut împreunã cu ceilalţi trei tineri a fost puternic mediatizat", a declarat Petru Varodi, agent şef adjunct din cadrul Postului de Poliţie Sângeorgiu de Mureş.
Cu ocazia cercetãrii la faţa locului, reprezentanţii IPJ au gãsit în locuinţã, pe un dulap, un bilet prin care Marius cerea iertare pãrinţilor pentru necazurile provocate şi pentru ceea ce urma sã facã. Trupul neînsufleţit al bãiatului a fost dus la Institutul de Medicinã Legalã, unde s-a efectuat autopsia pentru a stabili cu exactitate cauza morţii. "În urma autopsiei am constatat cã moartea tânãrului s-a produs în mod violent, prin sufocare. În jurul gâtului prezenta semne de spânzurare. La autopsie nu s-au mai descoperit şi alte semne, care sã infirme faptul cã s-ar fi sinucis", a declarat Hecser Laszlo, şeful IML Mureş.
În urma profanãrii Sinagogii prin inscripţionarea cu simboluri fasciste, tinerii erau cercetaţi în stare de libertate pentru sãvârşirea infracţiunii de rãspândire şi confecţionarea de simboluri fasciste şi xenofobe, pedeapsa prevãzutã pentru o asemenea faptã fiind închisoarea cuprinsã între 6 luni şi 5 ani.

Înecatã în fântânã

O femeie de 49 de ani, din Chibed, a fost descoperitã, în luna noiembrie a anului trecut, în fântâna din spatele curţii. Corpul bãtrânei a fost gãsit de bãrbatul care o ajuta la muncã, care a şi sesizat poliţiei acest lucru. Din cercetãrile efectuate la faţa locului şi verificãrile fãcute asupra cadavrului nu s-au gãsit urme de violenţã şi nu existã suspiciuni de crimã. În urma autopsierii cadavrului şi a informaţiilor de pe teren, la câteva zile de la descoperirea cadavrului încã nu se ştia cu exactitate dacã a fost sinucidere sau accident. "Pentru cã încã nu s-au gãsit leziuni traumatice este exclusã posibilitatea unei crime. Din informaţiile pe care le avem, victima consumase în ultima perioadã o cantitate mare de alcool, iar în momentul în care a fost descoperitã mirosea puternic. Urmeazã sã facem testul de alcoolemie, pentru a putea stabili dacã este vorba de o sinucidere sau un accident, pentru cã lângã fântânã erau douã gãleţi şi se pare cã victima vroia sã scoatã apã. Cert este cã femeia a murit prin înecare, deoarece am gãsit probe de apã de fântânã atât în cãile respiratorii, cât şi în stomac", a declarat, la acea vreme, Hecser Laszlo, directorul IML Mureş. Cazul este încã în cercetare.

Sorina SZAKACS

De la începuturile ei, Biserica a considerat sinuciderea un pãcat de neiertat, deoarece a vãzut în acest act de negare a vieţii forma supremã de rupere de cãtre om a legãturii lui cu Dumnezeu. Este un fapt binecunoscut cã, cel mai adesea, sinuciderea este consecinţa deznãdejdii, expresie a pierderii încrederii în bunãtatea şi milostivirea lui Dumnezeu. În consecinţã, Sfinţii Pãrinţi au socotit sinuciderea pãcat împotriva Duhului Sfânt, gestul luãrii propriei vieţii fiind sinonim cu necredinţa. Potrivit Bisericii, cauzele care duc la pierderea credinţei şi, în final, la sinucidere, sunt alipirea omului de lucrurile trecãtoare ale veacului de acum, inima împietritã, lucrarea diavolului, cãutarea slavei omeneşti şi mândria. Corolarul acestor stãri este deznãdejdea, consideratã de Sfântul Nicodim Aghioritul a unsprezecea treaptã a pacatului, dupã care urmeazã a douãsprezecea treaptã a pãcatului – sinuciderea. Singura cale de a învinge pãcatul deznãdejdii şi gândul sinuciderii este rugãciunea stãruitoare, legãtura cu un duhovnic bun şi participarea la toate tainele Bisericii. Dincolo de sinuciderea fizicã, cel puţin la fel de gravã este sinuciderea sufleteascã, atunci când omul consimte sã trãiascã în pãcat pânã la sfârşitul vieţii. (I.B.)

Anul 2006 a debutat cu o tentativã de sinucidere, Csiki Andrea, elevã la Liceul Bolyai în clasa a XI-a. Cu toate cã s-a aruncatã de la etajul trei al clãdirii, fata a supravieţuit tentativei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE