Secesiunea Ardealului Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

Secesiunea Ardealului

3006_succesi.gifLa două secole şi jumătate de la reînfiinţarea Mitropoliei Ardealului de către Andrei Şaguna, destinele acesteia se clatină. Tentativa de înfiinţare a unei noi Mitropolii la Cluj a pus pe jar societatea sibiană şi a transformat o problemă de bucătărie internă a Bisericii Ortodoxe Române într-o polemică a societăţii civile din întregul Ardeal. Noul Mitropolit al Ardealului, Înalt Prea Sfinţia Sa Laurenţiu Streza, se arată mâhnit de presiunile făcute asupra preoţilor pentru a accepta împărţirea Mitropoliei Ardealului. Împărţire pe care, cei care o plănuiesc acum, o catalogau drept succesiune acum nici doi ani.

„Când am plecat la Teologie mi s-a spus că în 10 ani nu mai există religie. La cunoştinţele mele de atunci, i-am spus că dacă nu va mai exista religie, nu vor mai exista oameni. Religia există în interiorul omului".

* Reporter: În 2007, a treia Adunare Ecumenică Europeană va aduce la Sibiu înalţi prelaţi şi mii de credincioşi. Ce va schimba?
ÎPS Laurenţiu Streza: Manifestările din 2007 vor fi multe şi vor culmina cu această Adunare, din septembrie. Pentru definitivarea acestui program vom merge împreună cu părintele Abrudan, consilierul cultural, la Roma, pentru o săptămână, unde avem întruniri în conferinţa Bisericii Europene, care organizează această adunare. Sibiul se va manifesta în starea lui de toleranţă, de ecumenism, de veacuri. Îşi va dovedi vocaţia sa de conlucrare, de colaborare, înfrăţire cu toate celelalte confesiuni creştine. Manifestarea va aduce prestigiu Sibiului şi nu ne gândim la lucrurile materiale. Veniturile noastre vor fi cele spirituale pe care le vom resimţi multă vreme. Vom ieşi în lume. Prin Sibiu, va ieşi în lume şi Ardealul, şi întreaga ţară.
* Rep: Afectează în vreun fel cartea de vizită a Sibiului discuţiile despre scindarea Mitropoliei Ardealului?
ÎPS L.S.: Nu afectează direct, ci a provocat multă tristeţe şi multă nedumerire. Avem datoria de a lămuri şi vrem să fim noi lămuriţi întâi, pentru că nu am fost. S-a votat, s-a aprobat crearea Mitropoliei Clujului, dar s-a aprobat mai întâi menţinerea statutară a Mitropoliei Ardealului. În momentul de faţă, eu sunt Mitropolit al Ardealului. Când va funcţiona cealaltă Mitropolie, cum va funcţiona, acestea sunt problemele Sfântului Sinod şi nu le arunc în seama altora.
Împărţirea Ardealului
* Rep: La Sibiu sunt oameni care fac greva foamei împotriva deciziei de scindare a Mitropoliei Ardealului.
ÎPS L.S.: Problema această implică şi o altă latură, care o depăşeşte pe cea canonică sau bisericească. Este vorba de unitatea noastră de neam. şi sunt oarecumva contrariat când mă gândesc că cel care a cerut înfiinţarea noii Mitropolii, Înaltul Bartolomeu, a fost cel care a declarat în 2004, că nu este de acord cu această idee, deoarece creându-se două mitropolii, una de nord şi una de sud în Ardeal, s-ar împărţi Ardealul, şi este o secesiune. Tocmai acum se aduc alte argumente. Vom încerca, vom avea răbdarea şi sperăm să dea Dumnezeu înţelepciune tuturor să judecăm, şi mai ales, fără presiuni, să luăm o decizie. Problema a depăşit latura eclezială, şi totuşi noi avem o răspundere şi va trebui să dăm socoteală pentru hotărârile pe care le vom lua în continuare.
* Rep: Ce se pierde şi ce se câştigă?
ÎPS L.S.: Ideea sau funcţia de mitropolit este una mai mult onorifică, decât practică şi responsabilă, decât implicată în lucrarea, în misiunea Bisericii. Unitatea de bază a Bisericii, cea mai înaltă, este eparhia, iar eparhia mea este Arhiepiscopia Sibiului, adică cele două judeţe – Sibiu şi Braşov. Atât. Aici eu am şi răspunderea şi posibilitatea de a desăvârşi toate lucrările care îi sunt atribuite unui ierarh. În celelalte eparhii nu aveam decât dreptul de a conduce Sinodul Mitropolitan, rolul meu era mai redus.
* Rep: Se fac presiuni de către cei care vor înfiinţarea unei Mitropolii a Clujului?
ÎPS L.S.: Din păcate, se fac presiuni. şi nu în favoarea lor, pentru că totdeauna, o presiune generează o contrareacţie. Presiuni în primul rând asupra preoţilor, care se sperie şi sunt speriaţi. Să nu uităm un lucru. Majoritatea preoţilor din Ardeal au făcut Facultatea la Sibiu şi atunci ei nu uită. Preoţii au făcut un jurământ – că vor păstra bunul renume al acestei instituţii. E jurământ, cel de credinţă. E adevărat că trebuie să îl urmeze pe ierarh, dar ierarhul este obligat să îşi justifice deciziile, şi nu prin forţă, că te caterisesc dacă nu eşti cu mine. Din păcate s-au scris verzi şi uscate prin toate ziarele, ne vom obişnui şi cu aceste lucruri. Unii fac numai publicitate, alţii chiar o iau în serios şi oferă posibilitatea ca să îţi exprimi nepărtinitor şi documentat ideea pe care o susţii.

Votul secret – soluţia libertăţii de exprimare

* Rep: Pe 17 ianuarie va avea loc Sfântul Sinod. Se va rupe, apoi, Ardealul în două?
ÎPS L.S.: Deocamdată, 17 ianuarie este o zi în care Sfântul Sinod va continua discuţiile pe tema aceasta. Activarea acestei Mitropolii se va face la Adunarea Naţională Bisericească, care nu ştiu când va fi – în februarie sau în martie. Doar această Adunare poate să ia o decizie în privinţa împărţirii teritoriale a Bisericii, a structurii acesteia. Deci nu ne aşteptăm la miracole, ci doar la a lămuri lucrurile şi, mai ales, a nu le forţa. Noi nu am fost împotriva înnoirii Bisericii. Dar am fost consternat de ce s-a făcut acum şi de ce legat de numirea mea. De ce nu s-a lăsat ca problema să se discute serios? De acum încolo nu vom mai fi de acord cu votarea prin aclamare, ci prin vot secret, astfel încât fiecare să poată vota liber, neconstrâns, potrivit propriilor opinii.
* Rep: Înnoirea de care spuneaţi că este necesară la Sibiu, trebuie făcută la nivelul întregii Biserici?
ÎPS L.S.: Mai sunt eparhii unde trebuie făcută înnoirea. Nu mitropolitul este cel care dirijează în întreaga zonă, ci el ar putea să stimuleze, să provoace înnoirea şi apoi să o încurajeze. Dar acolo unde episcopul titular este în suferinţă, unele lucruri rămân în urmă. Dar se pot foarte repede recupera. Eu nu am nici un gând de a aduce împietate înaintaşului meu, orice lucrul făcut de ÎPS Antonie sunt la un foarte înalt nivel.

A consemnat Traian DELEANU

Mitropolia digitală
„Faptul că ÎPS Laurenţiu Streza conduce Mitropolia Sibiului a dus la schimbări majore după numai câteva luni. Secretariatul Mitropoliei va avea conexiune la internet, reţelei telefonice au fost îmbunătăţite, programele sociale înmulţite. „Noi suntem acum în 2006, aşteptăm 2007. Starea în care se află Arhiepiscopia e un pic întârziată, nu cu mult şi nu foarte grav, pentru că, din fericire, starea materială îmi permite un demaraj foarte accelerat, pentru că am pe ce mă baza. Întâi e vorba de aparatul funcţional de comunicare. Am pus centrală telefonică, cu posibilitatea de a face conferinţe prin telefoanele din fiecare birou. Avem o reţea de calculatoare, acum, pe care o extindem cu un serviciu special", spune ÎPS Laurenţiu Streza. Investiţiile din viitorul imediat vizează o tiparniţă nouă, o librărie, un cămin preoţesc şi o făbricuţă de lumânări. „Catedrala împlineşte 100 de ani de la pictare, vom face o sărbătoare, dar Catedrala trebuie verificată şi în interior şi în exterior. Am dat clopotele la reparat, am făcut sonorizarea catedralei. Aţi văzut, singura manifestare făcută de Bobotează, nu ca o noutate, ci ca o revenire la normalitate, a fost atât de bine primită de credincioşi încât şi acum se mai păstrează entuziasmul de atunci. Noutăţile vin ca necesităţi. Nu vrem să răsturnăm lumea, dar trebuie să refacem tot ceea ce este în urmă". Unul din cele mai ambiţioase proiecte este cel de creare a unui program pentru integrarea în societate a tinerilor ieşiţi din orfelinate.

„Va trebui să facem mult mai mult. Eu nu mă pot mulţumi numai la a semna nişte cereri de ajutor, deşi am semnat foarte multe, de câteva sute de milioane probabil. Dar nu am rezolvat problemele. Nu ajutând pentru moment cu un medicament sau o sumă de bani pentru cheltuielile zilnice, ci făcând azile şi case pentru bătrâni, grădiniţe şi orfelinate."

Politicul, tras de mână

„O să observaţi că nu o să fim străini acţiunilor politice, mai ales a deciziilor pe care statul le va lua, pentru că vom sprijini ceea ce merită sprijinit şi vom amenda ceea ce trebuie corectat. Nu o să fim niciodată de acord cu decizii care atacă moralitatea şi doctrina creştină. Vom sprijini toate acţiunile care vizează binele şi bunăstarea. Am accentuat foarte puternic în ultima vreme pe partea socială, trebuie să recuperăm timpul pierdut. Există un parteneriat pe probleme sociale cu statul român pe care îl vom continua indiferent de ce culoare politică va avea Guvernul".

Biserica Ortodoxă Română în UE

„În primul rând, Biserica trebuie să îşi exprime vocaţia ei veche de 2.000 de ani. Învăţătura ei, care nu este omenească, ci dumnezeiască, să îşi exercite funcţia ei sfinţitoare şi educativă şi atunci nu va intra în competiţie cu medicina sau mai ştiu eu ce, deoarece Biserica nu se substituie nici unei laturi umane de acest gen, fiecare având rolul ei în parte. Dacă aţi amintit de psihologi, şedinţele sunt atât de firave şi neaducătoare la scop raportate la o lucrare duhovnicească. Folosesc armele lor acum – una e să îi spună medicul pacientului să fie liniştit, şi alta e să îi spună tot medicul sau duhovnicul – «Dumnezeu e cu tine, se împlineşte voia Lui, fii liniştit». Se poate compara valoarea unei porunci Dumnezeieşti cu cea a unei autorităţi legale pământene? Nicidecum. Eu cred că Biserica îşi va păstra valoare ei pentru că nu ne sperie cu nimic intrarea în UE cum nu ne-au speriat nici atitudinile comuniste."

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE