Centrul judeţean de excelenţă, reînfiinţat Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Centrul judeţean de excelenţă, reînfiinţat

3217_cent.gif
IŞJ Mureş pregăteşte un proiect pentru reînfiinţarea Centrului Judeţean de Excelenţă pentru Tinerii Capabili de Performanţă. Oficializate din 2001, centrele de pregătire pentru elevii supradotaţi nu funcţionează din cauza lispei fondurilor. "Avuţia naţională" reprezentată de elevi a fost dată uitării. La Mureş, acest tip de centru a funcţionat doar în anul şcolar 2002-2003. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Judeţean Mureş a decis luni pregătirea unei strategii pentru reînfiinţarea Centrului Judeţean de Excelenţă pentru Elevi. IŞJ promite că va rezolva problema profesorilor care să lucreze cu elevii şi va apela la susţinerea administraţiilor locale, ministerului de resort sau a sponsorilor. Înfiinţată oficial prin ordinul M.Ed.C. 3771 din mai 2001, reţeaua Centrului Naţional de Excelenţă pentru Elevii Capabili de Performanţă împreună cu centrele regionale şi judeţene arondate funcţionează cu mari dificultăţi din cauza problemelor financiare.
Falsă preţuire
Prin ordinul 3771 din 8 mai 2001, sub semnătura Ecaterinei Andronescu, Ministerul Educaţiei anunţa că va acorda o atenţie specială elevilor supradotaţi. Astfel, în argumentarea ordinului se atrage atenţia că performanţele elevilor "scot anual în evidenţă existenţa unui număr considerabil de tineri capabili de performanţe deosebite", care trebuie priviţi "ca o avuţie naţională, cu nevoi specifice de instruire pe durata şcolarizării". Mai mult "este esenţială formarea convingerii că pasiunea şi preocupările lor se bucură de aprecierea şi respectul societăţii, capabile să le ofere, la timpul potrivit, sprijin pentru dezvoltare". Aşadar ministerul decide crearea unui organism care să acorde acestor tineri asistenţă calificată: Centrul Naţional de Execelenţă pentru Elevi Capabili de Performanţe, având în subordine nouă centre regionale care la rândul lor să aibă judeţe arondate. Judeţul Mureş fusese arondat Centrului Regional de la Sibiu, alături de Alba, Covasna, Harghita, Sibiu şi Vâlcea. Centrul Judeţean de Excelenţă Mureş a funcţionat doar în anul şcolar 2002-2003.
Probleme şi rezolvări
Bineînţeles pentru o grijă specială pentru elevi era, şi este nevoie, de resurse suplimentare. Conform notei remise inspectoratelor şcolare din ţară, directorilor de centre le-au fost date în lucru o serie de probleme: găsirea unor spaţii, dotarea cu logistica necesară, asigurarea centrelor cu cadre didactice dispuse, gratuit, să asigure programe de pregătire ale elevilor. În unele locuri s-a reuşit acest lucru, în altele nu. La Mureş, sub coordonarea inspectorului de matematică-informatică Matei Dumitru, sediul acestui centru a fost improvizat în biroul său, iar cursurile s-au ţinut la mai multe licee din oraş. "S-a lucrat în general pe clase şi grupuri de elevi. Elevii au fost foarte interesaţi, veneau la pregătire şi din centrele rurale", îşi aminteşte inspectorul Dumitru Matei. "Avem acum speranţe cu elevi de gimnaziu, pe care i-am urmărit pe parcursul mai multor concursuri", mai spune Matei. Directorul Administrativ al IŞJ Mureş, Nicolae Neagu, ne-a confirmat pregătirea unei strategii pentru reînfiinţarea Centrului Judeţean de Excelenţă. "Trebuie să lămurim în primul rând două aspecte. Mai întâi e nevoie de un regulament de funcţionare al acestui centru şi apoi să preluăm din experienţa pozitivă a celor care funcţionează acum în ţară. În acest sens vom merge la Sibiu să analizăm modul în care Centrul Regional de acolo funcţionează în prezent. IŞJ Mureş va asigura componenta academică, profesorii care să-i pregătească pe elevi, iar pentru componenta financiară ne vom adresa administraţiei judeţene şi locale. De asemenea luăm în calcul contribuţia unor sponsori sau încadrarea proiectului în strategia ministerului de Finanţare pe următorii ani. Suntem decişi să întocmim un proiect viabil, cel mai probabil centrul ar putea desfăşura activităţi de la începutul anului şcolar viitor", ne-a declarat Nicolae Neagu, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Mureş.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE