Europa faţă în faţă cu criza energetică Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Europa faţă în faţă cu criza energetică

7015_ex_criza.gifÎnchiderea conductei Drujba reaminteşte Europei necesitatea de a-şi diversifica resursele energetice, chiar dacă până în prezent criza nu afectează cursul petrolului datorită rezervelor ţărilor afectate, apreciază Craig Lowrey, expert la Energy Information Centre, transmite AFP.

Întrebat de ce întreruperea exporturilor de petrol rusesc către Europa nu a determinat creşterea preţurilor până în prezent, acesta a explicat că Polonia, Slovacia şi Germania au rezerve suficiente pentru a permite economiilor lor să continue să funcţioneze. "În cazul Poloniei şi Slovaciei, acestea se ridică la 80 de zile. Germania nu a avansat un termen, dar aş fi surprins dacă nu ar fi cel puţin tot atât. Pentru moment, aceste ţări sunt deci bine apărate, cu suficient spaţiu de manevră şi mi se pare că se poate afirma cu destul de multă siguranţă că această criză nu va dura 80 de zile", a spus expertul, apreciind ca încurajatoare decizia Belarusului de a trimite o delegaţie la Moscova pentru a negocia.
Expertul consideră, pe de altă parte, că nici Rusia, nici Belarusul nu vor să fie arătate cu degetul de comunitatea internaţională şi acuzate de noua criză. "Nu cred că va exista un câştigător propriu-zis şi că este în interesul protagoniştilor să ajungă rapid la un acord. Cele două ţări au ajuns destul de repede la un acord asupra gazului la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce a fost fără îndoială mai important şi mai greu", apreciază Craig Lowrey.
"Amintiţi-vă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina din urmă cu un an: a determinat o întrerupere a gazului, dar care nu a durat decât două zile (…). Problema, pentru ambele părţi, era să obţină cel mai bun contract posibil, fără a fi mai prejos. Criza cu Belarus s-ar putea rezolva în acelaşi mod", a spus analistul.
"Ceea ce vor reţine oamenii este că aprovizionarea din Rusia a fost din nou întreruptă şi că Belarusul nu este cea mai fiabilă rută de tranzit. În consecinţă, Uniunea Europeană va trebui să îşi diversifice aprovizionarea, pentru a depinde mai puţin de Rusia", a conchis el.

Merkel acuză
Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară asigură preşedinţia UE, a calificat, marţi, drept "inacceptabil" faptul că nu a fost informată despre închiderea conductei Drujba, incident care, în opinia sa, "distruge încrederea" europenilor în Rusia, relatează AFP.
"Este inacceptabil că nu au existat consultări într-o astfel de situaţie", a spus Merkel, într-o conferinţă de presă cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Acest lucru nu face altceva decât să distrugă încrederea", a subliniat ea.
"Nu astfel se poate construi o cooperare cu adevărat marcată de încredere. Atunci când există dificultăţi, elementar este să se desfăşoare consultări", a explicat Merkel.
Barroso a spus, de asemenea, că este inacceptabilă închiderea conductei fără consultări prealabile.
Închiderea conductei privează de petrol numeroase rafinării aflate în Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia. Circa 12,5 la sută din cantitatea pentru consumul european de petrol trece prin această conductă.

Putin pro-occidental
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, marţi, guvernului său să facă "totul pentru a garanta interesele consumatorilor occidentali" în criza dintre Minsk şi Moscova privitoare la petrolul rus, relatează AFP. "Trebuie să se facă totul pentru garantarea intereselor consumatorilor occidentali", a declarat Putin, citat de Interfax, în timpul unei reuniuni cu membrii guvernului. (newsin)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE