Gedeon România a angajat un împrumut de 14 milioane euro Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Gedeon România a angajat un împrumut de 14 milioane euro

Gedeon Richter România a stabilit în adunarea generală a acţionarilor din data de 11 ianuarie, angajarea unui împrumut de 14 milioane de euro, de la acţionarul majoritar, firma Richter Gedeon Vegyeszeti Gyar Rt., pe durata 2007-2013, împrumut rambursabil începând cu anul 2008.

Dobânda stabilită este de 4% pe an, iar împrumutul va fi rambursabil începând cu anul 2008, în tranşe anuale, până la data de 31 decembrie 2013.
Împrumutul este necesar firmei româneşti pentru a finanţa strategia de dezvoltare pe verticală a companiei.
Grupul ungar Gedeon Richter a cumpărat în luna decembrie a anului 2006, compania românească de distribuţie a medicamentelor Dita Group pentru suma de 14,5 milioane de euro, obţinând o cotă de piaţă de 4,5% în România, cu acoperire naţională şi o reţea de aproximativ 60 de farmacii, potrivit Wood Company.
Dita a avut câştiguri de 45,6 milioane de euro, din vânzări, în 2005, în vreme ce liderul de piaţă, compania A&D Medipharm are o cotă de piaţă de 16%, corespunzătoare unor venituri de 208 milioane de euro în 2005.
Motivaţia companiei Richter legată de această achiziţie este că, spre deosebire de majoritatea cazurilor din spaţiul ţărilor economice europene, companiile româneşti de distribuţie au putere de negociere semnificativă atât cu producătorii, cât şi cu farmaciile. Aşa s-a întâmplat şi în cazul cumpărării producătorului român Sicomed de către Zentiva, legăturile puternice cu companiile de distribuţie fiind un motiv serios de achiziţie, potrivit Wood.
Veniturile pe 2006 ale companiei Richter pe primele nouă luni ale anului 2006 au fost de 20,3 milioane de euro, comparativ cu veniturile Zentiva din aceeaşi perioadă, care au fost de 61,7 milioane de euro.
Directorul general al companiei Richter, Bogsch a descris afacerea ca "proiect pilot", ceea ce ar putea însemna că Richter va aştepta să vadă care va fi impactul asupra vânzărilor. Richter a cheltuit aproximativ 15 milioane de euro pentru achiziţii în România.
Richter a semnat şi un acord cu compania suedeză Orexo pentru distribuţia medicamentului Rapinyl în spaţiul fost sovietic, România şi Bulgaria, medicament pe care îl distribuie deja în spaţiul economic european.
Gedeon Richter şi-a început activitatea de producţie în România în 1998, odată cu achiziţia fabricii Armedica din Târgu – Mureş. În septembrie 2003, grupul ungar a fuzionat cu subsidiara sa, formând Gedeon Richter România SA. În acelaşi timp, compania are o reprezentanţă proprie pe piaţa românească, Richter Gedeon, care administrează portofoliul de medicamente importate din Ungaria, în special pe segmentul de contraceptive orale.
Conform Cegedim, Gedeon Richter Romania care este subsidiara celui mare mare producător farmaceutic ungar, ocupa locul 13 în topul vânzărilor pe anul 2005 al companiilor farmaceutice, cu o valoare de 94 de milioane de lei noi. Potrivit Cegedim, compania deţinea în România, înaintea acestei achiziţii, o cotă de piaţă de aproximativ 2 la sută. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE