Impozitul la contractele de leasing e neconstituţional Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 95 Vizualizări

Impozitul la contractele de leasing e neconstituţional

Camera de Comerţ Imobiliar a României (CNCCCIR) consideră că obligativitatea celor care cumpără maşini în leasing, de a achita impozitele aferente acestuia, în locul societăţilor de leasing, potrivit noului Cod Fiscal, contravine Constituţiei, a anunţat, luni, un comunicat al organizaţiei.
CNCCCIR consideră că, în condiţiile în care, potrivit articolul 15 din Constituţia României, legea poate dispune numai pentru viitor, contractele încheiate între societatea de leasing şi utilizator nu pot fi modificate prin acte ale puterii executive, deoarece ele reprezintă voinţa părţilor.
"Legea obligă toţi proprietarii de maşini, deci şi societăţile de leasing, să plătească taxe şi impozite. Noile prevederi ale Codului Fiscal stipulează, mai nou, că aceste societăţi sunt mai presus de lege, deci în afara ei, iar alţi cetăţeni trebuie să preia obligaţiile lor fiscale", se arată în comunicatul CNCCCIR.
Potrivit CNCCCIR, punerea în aplicare a acestor prevederi ar putea avea ca efect "neachitarea restului de rate către societatea de leasing, întrucât plătitorul de impozit pe un bun mobil este şi proprietar al bunului, potrivit Constituţiei, astfel că statul român ar putea să creeze, prin confuzie, indirect, un drept de proprietate în favoarea utilizatorului, deposedând societatea de leasing de maşină".
Totodată, mai consideră CNCCCIR, în cazul în care anumite societăţi de leasing au încasat, anterior acestei legi, taxa în contul utilizatorulului, aceste societăţi s-ar încadra la dobândire de foloase necuvenite.
"Ţinând cont de barbaria cozilor existente la ghişeul Administraţiilor Financiare pentru plata acestei taxe, considerăm necesar ca acest abuz să fie semnalat Curţii Europene a Drepturilor Omului", se afirmă în finalul comunicatului CNCCCIR.
Potrivit modificărilor aduse de Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2007, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atât în cazul caselor şi a terenurilor, cât şi a autoturismelor nu se mai plăteşte de către societatea de leasing, ci de către utilizator. Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar încheiat până la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie să se înregistreze la administraţia taxe locale până la 31 ianuarie.
Declaraţia fiscală trebuie să fie însoţită de copii ale contractului de leasing şi certificatului de înmatriculare. Pentru contractele de leasing încheiate după 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie să depună, în cel mult 30 de zile, o declaraţie însoţită de o copie a contractului de leasing. Amenzile pentru depăşirea termenului de declarare sunt între 50 şi 200 lei, conform Codului Fiscal, iar pentru nedeclarare sunt între 200 şi 500 lei. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE