Iernuţenii au buget Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 22 Vizualizări

Iernuţenii au buget

7372_Iernu.gifDin cei 15 consilieri locali din Iernut, doar 11 au fost prezenţi. Pe ordinea de zi au fost incluse proiecte privind aprobarea alocării bugetelor pentru investiţii la instituţiile principale ale oraşului. Conţinutul acestora au cuprins două capitole, analizate în cinci ore.

Consilierii locali s-au întrunit în sala de şedinţă pentru a dezbate cele mai importante proiecte de hotărâre ale anului 2007. Discuţiile aprinse privind alocarea bugetului local a lăsat loc discuţiilor aprinse între aleşi, şedinţă prezidată de consilierul PNL Constantin Pantea. "Să începem, domnilor prima ordine de zi …, spunea Vasile Cornea. Cu toate că în mapa de şedinţe a fost inclus la primul capitol aprobarea bugetului local pe anul 2007, Cornea a cerut ca mai întâi să fie ascultate problemele cetăţenilor care au fost prezenţi la şedinţă. Moldovan Anişoara a solicitat închirierea unui spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea comercială, având aviz favorabil din partea comisiei. Un alt gospodar, Hamr Istvan a solicitat un teren aferent construcţiei pe care să-şi construiască un gard în jurul casei sale.

După discuţii, bugetul aprobat
La început, Cornea a ţinut să sublinieze faptul că "procesele verbale de şedinţă, hotărârile de consiliu şi alte informaţii de interes public trebuie publicate în presa locală, altfel riscăm să fim amendaţi cu 200 milioane", replică venită la intervenţia consilierului Mihai Lup, care a sugerat primarului că informaţiile de interes public pot fi publicate şi pe internet. Pentru Serviciul Public Comunitar şi Evidenţa Populaţiei a fost aprobat în unanimitate de către executiv un buget de 5900 lei. Pentru asistenţă socială au fost aprobaţi 379 de mii de lei.

Sănătate, pe muchie de cutit
Unitatea medico-socială va beneficia de finanţare doar pentru opt luni, cu suma de 99 mii lei. Primarul Vasile Cornea a susţinut că nu mai pot fi suportate cheltuielile unităţii deoarece ,,majoritatea persoanelor care vin, provin din alte localităţi, iar din oraşul nostru, foarte puţini, iar dacă nu vom primi bani de la Ministerul Sănătăţii nu putem să continuăm finanţarea. Pentru alte instituţii sanitare, s-a aprobat suma de 13,5 mii de lei. O propunere venită din partea consilierilor a fost aceea de a asigura un garaj pentru maşina spitalului nou, proveniă de la SMURD, iar dacă se construieşte spitalul nou se va asigura finanţarea de către Primărie cu 316.000 lei. Pentru ANL s-a aprobat suma de 25.000 lei, pentru cheltuieli şi investitii. Pentru serviciul de alimentare cu apă şi gaz s-au aprobat alte 39.250 lei.

Supliment pentru bibliotecă
Învăţământul liceal din Iernut trebuie să se autofinanţeze. Asta pentru că internatul este principala sursă de venituri, iar la cele 13 unităţi de învăţământ din oraş se vor continua demersurile pentru investiţii pentru reparaţii curente, cu suma aprobată de CL de 5384 lei. Consilierul Ioan Nicoară a propus suplimentarea investiţiilor cu 20 milioane lei vechi pentru achiziţia de mochetă şi a unui calculator la biblioteca orăşenească. ,,Domnilor consilieri, când aţi fost ultima oară la bibliotecă, mă refer la intelectuali, aţi văzut în ce hal arată înăuntru?, a afirmat Ioan Nicoară, consilier PNL.

Podul la Deag
La capitolul Drumuri si Poduri s-a aprobat suma totală de 735. 000. O intervenţie interesantă a avut-o consilierul Truţa legat de construirea podului de la Deag cu lemnele provenite din pădure. "Avem pădure, avem oameni care pot face un pod, de ce trebuie să cheltuim 2 miliarde şi jumătate de lei?", a sustinut consilierul Truţa. Pentru reabilitarea străzilor, s-a aprobat suma de 22.600. "Ce este în Gheoghe Doja, este nemaipomenit. Pe strada aceea trebuie aplicate cel puţin două straturi", a spus primarul Vasile Cornea.

KRISTOF Lajos

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE