Spitalul neconstruit se mută Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Spitalul neconstruit se mută

Noul spital din Sighişoara va fi construit vis-a vis- de Stadion, peste calea ferată. Aflat sâmbătă la Sighişoara, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a studiat mai întâi pe hartă amplasamentul ales, împreună cu viceprimarul Sorin Savu, consilieri locali arhitecţi şi proiectanţii SF-ului. Ulterior, ministrul Nicolăescu s-a deplasat la locul pe care urmează a fi construit spital cel nou, şi a dat verdictul: amplasamentul este bun,aproape de partea cea mai populată a oraşului, terenul suficient(4, 33 ha), iar banii pentru spital s-au găsit.

Există însă două probleme în momentul de faţă: asigurarea căilor de acces spre spital, care în prezent sunt reduse şi incomode, şi izolarea fonică, dat fiind faptul că prin imediata apropiere a spitalului trece linia de cale ferată ce leagă Sighişoara de Braşov.
Soluţia ar fi ca execuţia spitalului să fie privită "la pachet" cu rezolvarea căilor de acces. Municipalitatea dispune de studiu de fezabilitate pentru construcţia unui pod peste Târnava Mare care să unească cartierele Bărăgan (Târnava II) şi 7 Noiembrie(acest pod ar rezolva şi problema traficului greu prin oraş). "După calculele ce mi-au fost prezentate ar fi nevoie de două milioane de euro pentru construcţia podului peste Târnavă şi terminarea drumului de circa doi kilometri pentru a se asigura un acces corect la spital, pornind de la ideea că va trebui, în perspectivă, să respectăm timpul legal prevăzut în legea sănătăţii, şi anume de 7-8 minute pentru ca o salvare să ajungă la spital de la ora când s-a făcut apelul", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, precizând că se va implica activ în atragerea de fonduri şi pentru acest obiectiv de investiţii. Directoarea Spitalului Municipal Sighişoara, dr Aurelia Maşca, a anunţat la rându-i că în plan este şi construirea unei pasarele peste calea ferată (pietonală şi pentru maşini) cu un capăt în strada Stadionului şi alt capăt la intrarea spre noul spital.
În ce priveşte protecţia antifonică a pacienţilor, s-a stabilit ca spitalul să fie construit mult "în spatele terenului ales" (înspre cartierul de vile ce se ridică acum în zonă), în partea dinspre calea ferată urmând a fi amenjată parcarea şi un parc dendrologic, perdeaua de vegetaţie şi panourile ce vor fi montate de-a lungul căii ferate putând asigura izolarea fonică. Vestea mai puţin bună este că, odată cu toate toate aceste lucrări suplimentare ce se impun, construcţia spitalului nou ar putea fi întârziată.
Eugen Nicolăescu a precizat că se vor mai face "analize" în următoarea săptămână, proiectantul studiului de fezabilitate al noului spital de la Sighişoara va reface planurile şi în maximum două săptămâni vom avea forma finală care să dea perspectiva terminării Studiului de Fezabilitate. "Sper că până la finele lunii aprilie va fi emisă o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. Urmează licitaţia de proiectare şi construcţie, iar în septembrie-octombrie a.c. ar putea fi demarate lucrările efective de construcţie a spitalului nou", a declarat optimist ministrul Sănătăţii. Condiţia esenţială pentru constructorul spitalului de la Sighişoara, oricare ar fi acesta, va fi "timpul de realizare a construcţiei. Va fi prevăzută în Caietul de Sarcini folosirea unei tehnologii foarte avansate şi-n acelaşi timp va lua puncte suplimentare acel constructor care va veni cu termenul cel mai scurt de execuţie.

Spital monobloc
Directoarea Spitalului Municipal Sighişoara, dr. Aurelia Maşca, a explicat luni într-o conferinţă de presă cum va arăta noul spital. Conform schiţei de proiect prezentate construcţia va fi tip monobloc şi va îngloba toate secţiile, inclusiv maternitatea. În total spitalul va avea 320 de paturi. "După schiţa pe care o avem şi care este pur orientativă spitalul va avea undeva în clădirea din faţă o construcţie structurată pe demisol, parter şi două nivele care va cuprinde ambulatoriul de specialitate, laboratorul clinic, laboratorul de radiodiagnostic, internările de zi, serviciile administrative, iar pe cele două laturi vor fi secţiile spitalului. Undeva, în zona liberă, se preconizează un pavilion unde vor fi secţiile TBC, Infecţioase şi Dermatologie care trebuie să aibă intrări separate, circuite de sine stătătoare, probabil vor avea coridoare de legătură cu clădirea principală", a explicat directoarea Aurelia Maşca.
Ea a precizat că normele europene prevăd 70 mp de un pat şi că – deşi iniţial era preconizată construcţia în curtea actualului spital – acest lucru ar fi fost posibil doar dacă s-ar fi demolat o parte din clădirile existente monumente istorice, situaţie în care numai avizele necesare demolării ar fi întârziat lucrările cel puţin un an.

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE