Bani pentru pestă Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

Bani pentru pestă

Demararea campaniei de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine a fost programată să înceapă pe data de 1 decembrie a anului trecut. Prima etapă de vaccinare s-a defăşurat în perioada decembrie 2006- ianuarie 2007, iar ce-a de-a doua va începe în a doua perioadă a lunii februarie şi se va termina în luna martie.
În luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat obligativitatea vaccinării suinelor împotriva pestei porcine, ca fiind singura variantă posibilă de eradicare a pestei. Pentru că încă nu a fost aprobat actul normativ care impune vaccinarea, încă este în vigoare vechea lege care a interzis vaccinarea porcilor în curţile oamenilor încă din 2003, iar în fermele specializate, de anul trecut, după ce pesta porcină a făcut ravagii în peste 3000 de localităţi din 32 de judeţe ale ţării.
În acest an, Uniunea Europeană va aloca României suma de 9,6 milioane de euro pentru monitorizarea bolilor cum ar fi pesta porcină, rabia şi boala vacii nebune. Din această sumă, 5,2 milioane vor fi folosite pentru vaccinarea împotriva pestei, iar 2,3 milioane pentru prevenirea apariţiei bolii vacii nebune.
În Mureş, ultimul focar de pestă porcină s-a semnalat la finalul anului trecut în comuna Râciu, când un porc găsit mort în gospodăria unui sătean a fost diagnosticat cu această boală. Directorul DSVSA Mureş, Ioan Rusu, a declarat că în gospodăria respectivă au mai fost depistaţi încă trei porci bolnavi de pestă care au fost sacrificaţi şi arşi.
Ioan Rusu a adăugat că porcii din gospodăriile aflate în apropierea focarului vor fi investigaţi din punct de vedere sanitar-veterinar pentru a se stabili dacă au fost sau nu afectaţi de pesta porcină, care se extinde extrem de rapid.
Până la semnalarea cazului de la Râciu, în judeţul Mureş nu au mai fost depistate cazuri de pestă porcină din luna februarie a anului trecut, după ce majoritatea localităţilor rurale mureşene au fost afectate, iar toate târgurile de animale au fost închise, fiind interzisă comercializarea animalelor pe o perioadă nedeterminată. (S.S.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE