Un time-out la victorii Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Un time-out la victorii

7445_bc.gifDupă o spectaculoasă serie de 5 victorii, divizionara A de baschet BC Mureş a fost oprită la Oradea, de o echipă locală cărora arbitrii le-au permis un joc extrem de agresiv. Altfel, un time-out oarecum firesc, la capitolul victorii, pentru că în marea performanţă cel mai greu lucru este să te menţii în mare formă.

Aşteptări mari
Meciul din oraşul de pe Criş a fost considerat una dintre cele mai echilibrate şi interesante partide din etapa de sâmbătă. Se întâlneau cele două echipe care (nesocotindu-i pe ploieşteni) au avut, până acum, cel mai prolific retur.
Pentru prima oară în acest sezon suporterii echipei mureşene au avut la dispoziţie un autocar pentru a efectua deplasarea la Oradea. Astfel, aproximativ 80 de fani îmbrăcaţi în alb-albastru au creat o atmosferă incendiară la peluza sălii Toni Alexe, eclipsându-i clar pe fanii galeriei orădene.

Oradea all-over the place
Primul angajament a fost aşteptat de cele două echipe cu următorii titulari: Morris, Maric, Rahier, Djordjic şi Apostol la gazde; Cooley, McCullough, Trif, Anderson şi Selvey la oaspeţi.
Primul sfert nu a fost deloc favorabil echipei BC Mureş. Impulsionaţi de o sală neaşteptat de zgomotoasă, orădenii au găsit ţinta rând pe rând prin Djordjic, Maric, Apostol şi Morris, nu de puţine ori din spatele semicercului. De remarcat o fază frumoasă în care Selvey îl capăceşte pe Rareş Apostol, iar Cooley marchează pe contraatac. Prea puţin însă, şi după un 8-0 run al gazdelor Mihai Corui cere timp de odihnă la scorul de 15-7, cu 5:16 minute rămase de jucat. Nici în continuare lumina de la capătul tunelului nu se vede, şi suporterii sunt delectaţi cu încă o triplă, urmată de un slam frumos al pivotului Apostol. Mureşul termină sfertul în corzi, cu McCullough, Anderson şi Selvey acumulând deja câte două greşeli personale. Rezultatul este 24-12.

Certaţi cu coşul
Pe fondul unor aruncări forţate şi mingi pierdute pe bandă rulantă, oaspeţii nu reuşesc să reducă din handicap, spre disperarea inimoasei galerii mureşene, care nu renunţă să-şi susţină favoriţii nici în momentele cele mai sumbre. Încet-încet, diferenţa de puncte creşte şi la un moment dat ajunge la 22. Apărătorii orădeni se cred la un meci de wrestling şi îl iau pe Selvey la trântă, la propriu. Arbitrii nu reacţionează, Selvey se supără, dar ratează un slam pe fast-break. Cooley găseşte în sfârşit ţinta de la trei, apoi fură o minge şi antrenorul Kosa solicită time-out. Scorul este 40-23 cu 2:09 minute rămase. Mureşenii trag din greu să mai reducă din handicap, Cooley sare cât poate de sus, reuşeste un rebound în faţa lui Apostol, îl lansează pe Selvey dar monster-slam-ul pivotului din Sacramento iese din inel. Ultimul coş aparţine orădenilor, Maric marcând înainte sau după sirena de sfârşit. 44-27 (20-15 în sfertul doi), scor ce reflectă apatia din atac al oaspeţilor.

Şansa ratată
Orădenii, parcă prea entuziaşti după o repriză atât de reuşită, revin puţin relaxaţi pe teren, şi rezultatul se vede imediat. Anderson reduce gazdele la tăcere prin două finalizari consecutive prin coş de sus, reducând scorul la 46-34. Time-out Oradea când mai sunt 7:51 din sfertul trei. Selvey mai ratează un slam, iar gazdele primesc un fault tehnic pentru proteste repetate. Diferenţa scade la numai zece puncte, şi când toată suflarea mureşeană începe să spere într-un nou sfert trei miraculos, dracul (şi arbitrii) îşi vâră iar coada. Mai intâi Selvey, trântit, din nou, la podea sub propriul panou, primeşte al patrulea fault cu 3:30 minute rămase. Apoi mai vin şi niste greşeli inexplicabile – abatere de teren, pase aiurea şi o mână parcă blestemată la aruncările de la distanţă (0/7 de la trei puncte în acest sfert) – şi Oradea se poate bucura din nou de un avantaj confortabil. McCullough comite un fault nesportiv pe un contraatac al jucătorilor în alb, şi scorul după primele trei sferturi este un dureros 63-47. Cu toate că mureşenii au câştigat această perioadă cu 20-19, au ratat o mare şansă de a reduce la minim diferenţa de puncte.

Trezirea la viaţă
Cu un handicap de 16 puncte, misiunea din ultimul sfert părea imposibilă, dar s-au văzut miracole şi mai mari. Corui îl introduce pe Szaszgaspar, mizând pe precizia lui, dar după două aruncări consecutive ratate de la trei îl schimbă cu Selvey. Totuşi, nici orădenii nu sunt în relaţii bune cu coşul, ratând atac după atac, şi primesc şapte puncte consecutive. Antrenorul Kosa nu vrea să rişte pierderea meciului de sub control şi la scorul de 63-54, cu 7:47 minute rămase din joc, cere un time-out. Indicaţiile sale tactice nu sunt puse în practică de elevii săi şi mureşenii, cu o tenacitate admirabilă, se apropie încetul cu încetul. Marchează aproape toţi jucătorii, dar Cooley este eliminat la jumătatea sfertului pentru cinci faulturi. Înlocuitorul său, Cormoş, se achită bine de sarcini şi BC Mureş ajunge la un moment dat să aibă 13 puncte consecutive pe tabelă fără ca Oradea să fi înscris în acest ultim sfert. Gazdele sunt mască şi un nou time-out opreşte ceasul la 4:31, cu scorul de 63-60. Avantajul de numai trei puncte este dublat de Maric cu o triplă inspirată. Şi McCullough este trimis pe bancă cu cinci faulturi cu trei minute rămase din joc. Se pare că accidentarea lui mai veche recidivează, Bryan având nevoie de ajutorul coechipierilor să părăseacă terenul. Misiunea devine din ce în ce mai grea, mai ales că şi publicul orădean se trezeşte din hibernare.
Dar băieţii în albastru nu dezarmează. Pora este găsit singur sub panou şi finalizează, apoi Anderson bagă un slam intimidant. Vine rândul lui Trif care transformă cu sânge rece două libere, egalând situaţia pe tabelă, 66-66, cu 2:20 rămase. Apărarea funcţionează foarte bine, Cormoş recuperează, dar pasa la Anderson este prea lungă. Rahier aruncă scurt din spatele semicercului, Selvey recuperează. Mingea ajunge la Anderson şi blondul din Minnesota reuşeste să aducă Mureşul pentru prima oară în avantaj cu o aruncare dificilă 66-68. Cormoş faultează şi Morris depozitează două libere, egalând din nou scorul. Time-out Mureşul.

Infarctul de partea noastră
Ambele formaţii ratează câte un atac prin Selvey, respectiv Djordjic. Szaszgaspar recuperează mingea când mai sunt 25 de secunde de jucat, aşa că mureşenii beneficiează de ultimul atac. Nu se cere time-out şi căpitanul oaspeţilor duce mingea în terenul advers. Pătrunde prematur, pasa ajunge la Trif care, dezechilibrat, nu găseşte ţinta. Recuperare Djordjic, care se ciocneşte de acelaşi Trif. Arbitrii fluieră prompt fault la mureşean. Ceasul arată 6,5 secunde. BC Mureş a ratat o şansă uriaşă de a închide meciul în ultima secundă. În mod normal, dacă ai ultimul atac şi scorul este egal, nu trebuie să arunci la coş decât în ultimele două secunde pentru a nu lăsa adversarei timp pentru o ultimă aruncare.

Dar mureşenii s-au grăbit …
Djordjic transformă prima aruncare şi o ratează pe a doua. Dar, nenorocire, Apostol împinge mingea cu vârful degetelor spre Morris, care alunecă cu un picior spre margine, călcând peste linia de margine. Arbitrii nu observă şi nu fluieră nimic. Anderson faultează repede şi Morris se duce la linia de libere. Mai sunt 2.2 secunde. Morris bagă prima, ratează a doua, recuperare rapidă, dar sirena sună înainte ca mureşenii să poată arunca la coş. 70-68. S-a terminat.
Târgu Mureşul a reuşit o excepţională revenire pe final, câştigând sfertul patru cu un neverosimil 21-7. Suporterii veniţi din oraşul de pe Mureş le-au mulţumit jucătorilor pentru efortul depus, iar aceştia, vizibil afectaţi de insucces, au aplaudat galeria alb-albastră. Per total a fost o partidă foarte interesantă, care lasă un oarecare gust amar numai prin prisma rezultatului final.

Deficitari la finalizare
BC Mureş a reuşit cea mai discretă partidă din acest retur. Înfrângerea de la Oradea s-a conturat în primele trei sferturi, când lipsa concentrării s-a materializat în greşeli şi în ofensivă şi în defensivă. Statistica ne arată un procentaj dezolant la aruncările de la distanţă, 3 din 20, adică o (im)precizie de 15%. Au fost şi şapte libere neconcretizate, 13 din 20 (65%). La aruncările din acţiune mureşenii au avut 23 din 47, adică un respectabil 48 %. Iar irosirea ultimului atac a fost fatală echipei.
Arbitrajul cu greu poate fi analizat în mod obiectiv. Într-un meci de baschet arbitrii trebuie să ia sute de decizii şi, inevitabil, cineva se va simţi nedreptăţit. Totuşi, parcă au fost prea multe faulturi nesancţionate sub panou, în special la pătrunderile lui Cooley şi la încercările lui Selvey. Mureşenii au fost penalizaţi cu abatere de teren într-o fază în care mingea a venit de la un adversar, dar şi gazdele au protestat, de câteva ori, mai mult decât vehement, la unele decizii ale arbitrilor.
Ca o concluzie generală, cu un joc ca cel de sâmbătă, nici una din cele două echipe nu va face furori în play-off, dar, desigur, accidente se întâmplă şi la case mai mari. Avem toate şansele să vedem Mureşul la forma sa obişnuită la următorul meci.
În etapa viitoare BC Mureş va întâlni, sâmbătă, în Sala Polivalentă, formaţia Gaz Metan Mediaş.

1 CSU Ploiesti 19 19 0 0 1660:1249 38
2 Dinamo Gealan Bucuresti 18 14 4 0 1506:1318 32
3 Elba Timisoara 19 12 7 0 1645:1530 31
4 CSU Atlassib Sibiu 19 11 8 0 1704:1590 30
5 BC Mures Tg Mures 19 11 8 0 1667:1615 30
6 BCMUS Pitesti 18 11 7 0 1457:1365 29
7 U Mobitelco Cluj Napoca 18 11 7 0 1588:1354 29
8 Gaz Metan Medias 18 11 7 0 1507:1438 29
9 CS Otopeni 18 10 8 0 1422:1379 28
10 CSM Leonardo Oradea 19 9 10 0 1495:1452 28
11 RAPID Bucuresti 19 7 12 0 1470:1571 26
12 CSU Cuadripol Brasov 19 2 17 0 1388:1699 21
13 BC Rm.VALCEA 19 2 17 0 1386:1662 21
14 West Petrom Arad 18 0 17 1 1163:1836 17

Actorii principali

Troy
Pentru pivotul mureşenilor această partida a fost poate cea mai dificilă din punt de vedere fizic. Implicat în scene de wrestling cu adversarii din căciulă, Selvey a fost trimis la podea de mai multe ori, şi-a spart arcada şi a fost agresat în fel şi chip. A reuşit să scoată câteva faulturi ofensive, dar, probabil pentru a se răzbuna, a încercat mai multe slam-dunk-uri, din păcate ratate. 9 puncte, 4/10 de la 2 puncte, şi 1/4 de la libere. A fost bun la recuperare, ca de obicei.

Bryan
Într-un con de umbră, numărul 7 a fost imprecis în special de la distanţă. Probabil nerefăcut complet după accidentarea de acum trei săptămâni, Bryan a încercat mai puţine pătrunderi ca de obicei. 12 puncte, 5/12 de la 2 puncte, 0/5 de la 3 puncte şi 2/4 de la libere. Eliminat pentru cinci greşeli personale.

Cooley
Faultat constant pe pătrundere, JuJuan nu a mai avut inspiraţia de altădată, nici la aruncări, dar nici la pase. Câteva intercepţii şi o eliminare prematură. 9 puncte, 1/7 de la 2 puncte, 1/5 de la 3 puncte şi 4/4 de la libere.

Jay
Omul meciului pentru mureşeni. Determinare, precizie şi spirit de sacrificiu. Fără el echipa nu ar fi revenit în sfertul patru şi ar fi suferit o înfrângere usturătoare. Constant de la început până la sfârşit, a început cu o triplă şi a încheiat cu o dublă foarte dificilă, prin care am preluat conducerea. 24 puncte, 7/10 de la 2 puncte, 2/5 de la 3 puncte şi 4/6 de la libere.

George
Acelaşi apărător efervescent, dar destul de bun şi la finalizare. Nu i-a tremurat mâna în momentele cheie de la linia de libere. 10 puncte, 4/6 de la 2 puncte, 0/2 de la 3 puncte şi 2/2 de la libere.

Pora
Nu a avut şansa să arunce de la distanţă decât o singură dată, în schimb s-a demarcat bine sub panou de unde a înscris de două ori, o dată într-un moment crucial în ultimul sfert. 4 puncte, 2/2 de la 2 puncte şi 0/1 de la 3 puncte.

Barni
Bun în apărare, a ratat două triple şi nu a dus ultimul atac la sfârşitul timpului de joc.

Bogdan C.
Aruncat în lupta după eliminarea lui Cooley, s-a achitat bine de sarcini, a reuşit o recuperare importantă în apărare.

Cristi
Bătăios în apărare, a fost sancţionat de două ori cu abatere de paşi în atac.

Daniel
Introdus numai pentru câteva secunde la sfârşitul sfertului doi.
www.bcmures.ro

www.bcmures.ro
& Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE