Sfanta zi de Boboteaza Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

Sfanta zi de Boboteaza

10811_icoana.gifAlaturi de marile sarbatori crestine din timpul iarnii (ajunul Craciunului, Craciunul si Sfantul Vasile) se afla si Boboteaza sau altfel spus, Botezul Domnului Iisus Hristos in apa Iordanului. O sarbatoare profunda si incarcata de semnificatii.
Se considera ca in ziua de 6 ianuarie, Iisus s-a aratat lumii (aratarea omului sau Epifania), lasandu-se botezat in apa Iordanui de catre Ioan Botezatorul, fiul lui Zaharia. In ajunul Bobotezei, preotul umbla din casa in casa, sfintinteste fiecare incapere cu aghiasma si imparte fire de busuioc. In toate bisericile, preotii fac agheasma mare si, insotiti de copii care striga "Doamne miluieste"(Kira Leisa, in greceste), boteaza apele, oamenii, animalele si casele. Tot in aceasta zi, preotii cufunda de trei ori crucea in apa (deoarece in acea zi s-a aratat Sfanta Treime) sau o arunca in apa si cativa tineri se iau la intrecere pentru a aduce crucea. Se spune ca apa sfintita in aceasta zi are puteri miraculoase. Alimentele rituale specifice zilei de Boboteaza sunt piftia si graul fiert.
Ritualuri si credinte de Boboteaza
Pana la Boboteaza – se spune in popor – expira termenul de petire a fetelor, iar perioada cuprinsa intre Ajunul Craciunului si Ajunul Bobotezei este plina de vraji de dragoste si ghicit premarital. Se mai spune ca, de Boboteaza oamenii sunt ajutati sa alunge spiritele rele din jur de catre lupi. Aceste animale sunt singurele care vad aceste spirite rele, le alearga si le sfasie cu dintii. Fetele credincioase isi pun in ajun de Boboteaza cateva fire de busuioc sub perna din manunchiul purtat de preot, pentru a-si visa ursitul. Daca in ziua de Boboteaza pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate, de va bate crivatul, anul va fi rodnic, iar de vor fi sloiuri la stresini, primavara va fi timpurie. Tot in ziua de Boboteaza, mamele care au pierdut copii sau i-au nascut morti, iau agheasma si se duc impreuna cu preotul si o toarna peste mormintele lor, botezandu-i cu numele Ion. Se spune ca daca vor proceda in acest fel trei ani la rand, copii sunt botezati si pot fi socotiti in randul celorlalti crestini morti.
Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE