Va ramane Marius Pascan independent? Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Va ramane Marius Pascan independent?

p_2_1_25.jpg
Cele două partide aflate la guvernare caută soluţii pentru reîngimentarea politică a prefecţilor. În urmă cu trei ani, instituţia prefectului a fost depolitizată ca urmare a negocierilor cu Uniunea Europeană. În urma presiunilor venite de la forurile europene, Adrian Năstase şi-a asumat pe final de mandat legea privind depolitizarea instituţiei prefectului. Pentru a pune în practică înţelegerea dinaintea semnării pactului petru România, potrivit căreia prefecţii ar trebui să aibă aceeaşi culoare politică cu şefii consiliilor judeţene, PDL şi PSD caută soluţii juridice. Din fericire, nu au la dispoziţie prea multe variante. O posibilitate ar fi schimbarea legii prin care aceştia sunt înalţi funcţionari publici. A doua variantă ar fi folosirea unei hotărâri a Guvernului Tăriceanu privind mobilitatea funcţiei. Acest Guvern s-a folosit de tehnica „degradării” în posturi de subprefecţi sau inspectori guvernamentali a prefecţilor PD după ce acest partid a ieşit de la guvernare.
La Târgu-Mureş problemele care au existat de-a lungul timpului între prefect şi primar sunt deja bine-cunoscute. Prin nominalizarea lui Marius Paşcan, un apropiat al primarului Florea, pentru funcţia de prefect se prefigurează o colaborare mai bună între cele două instituţii. Cu toate acestea, Marius Paşcan este cunoscut pentru faptul că nu a aderat niciodată la un partid politic: „De-a lungul timpului am avut multe oportunităţi şi oferte de a intra într-un partid sau altul, dar am preferat să nu intru în politică. Din punct de vedere al profesionistului în comunicare este bine să fi independent şi de aceea am preferat să nu mi se pună o etichetă datorată afilierii la un anumit partid”, a declarat acesta.

Pana la urma e tot o muncă politica

Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, atribuţiile şi rolul său fiind clar stabilite de legislaţia în vigoare. „Deocamdată nu am fost informat de vreo iniţiativă în acest sens. Ca o părere strict personală vă pot spune că sunt de acord. Reprezentantul Guvernului în teritoriu este normal să facă parte din partidele aflate la Guvernare, dar repet este o părere personală”, ne-a declarat Doru Oprişcan, deputat PD-L. În ceea ce priveşte independenţa sa, Marius Paşcan a susţinut următoarele: „Deocamdată Legea este clară. Că unii ar dori să fie altfel asta e altceva. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, el trebuie să aplice politica Guvernului, programul acestuia de guvernare. Până la urmă tot face o muncă politică.”

Controlul de legalitate nu poate fi un control politic
Una din atribuţiile cele mai importante ale prefectului este aceea de a verifica legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene. Desigur că o mare parte a celorlalte atribuţii stabilite de lege ţin coloratura guvernului, dar faptul că prfectul trebuie să aplice măsurile stabilite de un program de guvernare nu înseamnă că acesta trebuie să şi facă parte din partidul politic respectiv. “Cred că aş opta pentru un prefect apolitic”, ne-a declarat senatorul Frunda Gyorgy “din punct de vedere constituţional se poate alege orice variantă. Dacă primul-ministru este politic se poate argumenta ca şi prefecţii să aibă culoare politică. Din punct de vedere al stabilităţii, însă ar trebui să fie apolitice. Pricipala atribuţie a prefectului este de a efectua controlul de legalitate al actelor administraţiei publice locale ori acest control nu poate avea culoare politică. Este o boală a politicii noastre ca fiecare Guvern să schimbe ceea ce a hotărât guvernul anterior. Lucrurile bune trebuie păstrate. Ar trebui să dăm dovadă de matiritate şi să nu ne mai arătăm muşchii politici cum ajungem la guvernare”, a mai declarat acesta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE