Ioan Nicolae, pictorul de vise Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Ioan Nicolae, pictorul de vise

p_16_1_12.jpg
Casa cu Cerb din Cetatea Medievala a Sighisoarei gazduieste de peste sase luni o expozitie permanenta de pictura a artistului plastic sighisorean Ioan Nicolae. Expozitia cu vânzare este deschisa din luna iunie a anului trecut cu acuarele, peisaje cu Cetatea, lucrari abstracte, uleiuri.

Primele lucrari, facute în acuarela
Ioan Nicolae este unul dintre veterani printre artistii plastici din Cetate, iar despre primii lui pasi în acest domeniu îsi aminteste cu nostalgie. Copil fiind, privea cu atentie cum studentii de la Arte Plastice, veniti la Sighisoara, îsi realizau operele pe strazile Cetatii Medievale. „Înclin mai mult catre abstract desi am început cu acuarela de când am fost mic, cam de prin clasa a V-a. Veneau studenti de la arte plastice din Bucuresti, din Cluj, din Timisoara si am simtit o atractie foarte mare, pe care nu mi-o explic nici acum, si mi-am luat un creion chimic si o hârtie cu patratele de matematica si am început sa stau pe lânga ei. Pe urma am început sa lucrez singur pe aici pe piterele din Cetatea Sighisoarei”, îsi aminteste pictorul Ioan Nicolae.
Acesta considera ca a avut sansa sa se nasca la Sighisoara, unde gaseste un mediu extraordinar pentru pictura, cu o multime de motive de lucrat, de pictat, cu peisaje deosebite. „Oriunde te întorci gasesti un loc care te inspira. Am început cu acuarela, la care tin si acum foarte mult, dupa care am început sa lucrez în ulei si cu timpul am început sa fiu atras de pictura abstracta. Dupa parerea mea pictura abstracta este un mod simplu de a pune niste culori pe o suprafata „ca sa iasa bine”, sa atraga sau chiar sa respinga într-un anumit fel. Pe o suprafata trebuie sa fie cromatic, compozitie si asa mai departe care sa mearga spre bine. La pictura foarte importanta este inspiratia”, explica artistul, care spune ca o lucrare de acuarela trebuie realizata în trei-cinci minute, trebuie lucrat foarte rapid, deci conteaza spontaneitatea.

Expert în pictura abstracta
Si în ulei, lucrarea trebuie sa iasa bine de la început, daca nu, trebuie muncit mai mult la ea si apar probleme. Totodata, la pictura abstracta conteaza si marimea suprafetei, pentru ca pe o suprafata mare artistul se poate desfasura mai bine decât pe suprafete mici. În pictura abstracta conteaza mult si joaca si întâmplarea. „Odata am vrut sa impregnez o bucata de placaj si am luat un borcan mare cu vopsea alba si am turnat pe placaj, moment în care am vazut ca începe sa apara ceva. Atunci nu am mai impregnat placajul ci l-am lasat asa, am mai completat pe unde am mai crezut ca trebuie, realizând astfel o lucrare deosebita din întâmplare”, povesteste Ioan Nicolae.
Dar cea mai importanta sursa de inspiratie pentru artist sunt visele: „Mie în vise îmi apar lucrari extraordinare, poate suna ciudat, dar trebuie sa-mi urmaresc visele. Daca în vis îmi dau seama ca este o lucrare si o vad ca fiind deosebita, ma trezesc noaptea si încerc imediat sa mi-o amintesc. Niciodata însa nu mi-a iesit lucrarea pe care am visat-o asa de bine cum mi-a aparut în vis.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE