Posta revigorata de ascultarea telefoanelor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Posta revigorata de ascultarea telefoanelor

p_3_1_cap_10.jpgMonitorizarea şi stocarea tuturor apelurilor, sms-urilor şi a poştei electronice pentru toţi utilizatorii din ţară ar putea duce la o reîntoarcere la mijloacele clasice de corespondeţă ceea ce ar putea revigora Compania Naţională Poşta Română.
Ieri a intrat în vigoare Legea 298/2008 potrivit căreia toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă precum şi furnizorii de internet sunt obligaţi să stocheze timp de 6 luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică precum şi sms-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem. Furnizorii de internet vor avea obligaţia să stocheze, începând din 15 martie următoarele date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul României: de unde este trimis mail-ul, data şi ora la care ne conectăm la internet, cui îi este adresat mail-ul. Toate aceste informaţii vor fi puse la dispoziţia procurorilor, în urma unei cereri aprobate de preşedintele instanţei de judecată. Conţinutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluate direct de către procurori în caz de urgenţă, „când interzicerea obţinerii autorizării din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăriri penale”.
Supravegherea telefoniei mobile şi a corespondeţei electronice se putea realiza de către operatori şi înainte, la comandă, dar acum aceştia sunt obligaţi să o facă permanent. Aceştia vor fi obligaţi să realizeze baze de date şi înregistrări.
Preşedintele Apdolider, Dragoş Popa vede această măsură ca o mână întinsă autorităţilor dar consideră că poate fi văzută şi ca o intervenţie în viaţa privată a cetăţenilor, „Sigur că o asemenea măsură poate fi văzută ca o intervenţie privată în viaţa fiecărui individ. Măsura este firească din punct de vedere al monitorizării infracţionalităţii dar nu trebuie să se depăşească limitele acestei intenţii. Plecăm de la premisa că va fi o mână întinsă autorităţilor.”, a declarat acesta.

Secretul corespondeţei prin poştă neatins

O dată cu intrarea în vigoare a acestei legi, utilizatorii de servicii telefonice şi internet s-ar putea reorienta către mijloacele clasice de corespondenţă cum ar fi scrisorile şi vederile trimise prin posta care nu intră sub incidenţa Legii 298. Astfel aceasta lege ar putea revitaliza poşta română. „Este o lege ca oricare alta şi ca orice cetăţeni trebuie să o respectăm. Trebuie să înţelegem că legea prevede doar monitorizarea convorbirilor şi nu ascultarea acestora, adică conţinutul acestora. Nu comentez şi nu lansez idei cu privire la aplicarea ei şi pentru poştă.”, ne-a declarat peşedintele Oficiului Judeţean Mureş, Eros Csaba adaugand „trimiteri au fost, sunt şi vor mai fi”.
Doar timpul va spune dacă cetăţenii monitorizaţi vor folosi din ce în ce mai rar serviciile telefonice şi se vor întoarce la scrisori

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE