La Târgu-Mures cazurile de urgenta sunt triate din 2007 Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

La Târgu-Mures cazurile de urgenta sunt triate din 2007

p_3_2_40.jpgConform Protocolului National de Triaj al pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor, elaborate de catre Ministerul Sanatatii si intrat în vigoare începând de duminica, 25 ianuarie, cazurile de urgenta din spitale vor fi triate dupa coduri de culori. Astfel, în functie de gravitatea cazului, pacientul va fi consultat de medicul de garda fie imediat, fie în maxim 120 de minute. Protocolul prevede cinci coduri de culori pentru desemnarea gradului de urgenta a cazurilor medicale care ajung în spitale. Astfel, în timp ce codul rosu înseamna ca bolnavul va fi trimis imediat la consultatie, codul alb prevede ca pacientul poate fi consultat la doua ore la sosirea în unitatea de urgenta.
La Târgu-Mures, implementarea noilor prevederi ale Protocolul National de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor în cadrul Unitatii de Primire Urgente (UPU) SMURD Târgu-Mures este de fapt doar o modificare de forma a procedurilor deja existente aici. „La UPU SMURD functiona deja un astfel de protocol doar ca nu era vorba de o clasificare a urgentelor în functie de un cod de culori ci de o fisa a pacientului care prevedea mai multe situatii: resuscitare, critic, urgent, non-urgent si consult. Principiul pe care UPU SMURD functiona si va functiona în continuare este ca nu ordinea sosirii în unitate este prioritara ci starea pacientului”, a declarat dr. Cristian Boeriu, medicsef al UPU SMURD.
Conform doctorului Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sanatatii, sistemul de codificare cu culori a cazurilor de urgenta este rezultatul a sase luni de munca a comisiei de specialitate din cadrul ministerului. “Când aplicam acest triaj este exact în momentul în care unitatea de primiri-urgenta numarul pacientilor care au sosit acolo este mai mare decât resursele care exista în unitatea de primiri-urgenta. Adica avem zece pacienti care asteapta, avem doi medici, normal ca intra triajul si stabileste fiecare pacient, care este codul lui pentru a fi asistat. Este exact ca o situatie de calamitate, când într-o situatie de calamitate resursele sunt mai mici decât victimele si atunci începi sa triezi si sa vezi pe cine iei primul, ca sa poti salvezi viata pacientului respectiv”, a precizat Raed Arafat.

Tipul codului  Timp de asteptare   Afectiuni
Rosu           Imediat            Stop cardiorespirator, stare de inconstienta
Galben       Maxim 10 minute   Dureri intense, fracture, ulcer perforat
Verde           Maxim 30 minute   Tulburari de inima, colite, ulcer
Albastru       Maxim 60 minute   Viroze, dureri de cap
Alb           Maxim 120 minute Pacienti cu functii vitale stabile

„În 2007 printr-un program al Bancii Mondiale, UPU SMURD Târgu-Mures a achizitionat echipamente medicale speciale pentru triajul pacientilor care indicau parametrii privind starea de sanatate a pacientului primit în unitate. Pacientii primiti si investigati sunt îndreptati catre clinicile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Târgu-Mures pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate de care au nevoie. Cu alte cuvinte, se poate spune ca acest sistem de triaj deja functiona la Târgu-Mures, în momentul de fata fiind vorba doar de folosirea altor termeni cu privire la triajul pacientilor.”
Ovidiu Butuc, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Mures

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE