Impozitul pe avere îi pune în garda pe milionarii mureseni Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 158 Vizualizări

Impozitul pe avere îi pune în garda pe milionarii mureseni

p_3_2_ffe2d0.jpgAverile mai mari de 500.000 euro vor fi impozitate de stat, cu începere din anul 2010, în cazul în care proiectul de lege initiat de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu cu scopul aducerii de bani la buget pentru majorarea pensiilor va trece de Camera Deputatilor. „Impozitul anual pe avere va fi în cuantum de 0,50% pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 de euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta, dupa deducerea unor sume, conform metodologiei ce va fi prevazuta la normele de aplicare”, se arata în proiectul de lege. Potrivit documentului, persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut în tara si în strainatate, iar cele nerezidente pentru patrimoniul net detinut în România, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri.
Cum au reactionat câtiva dintre muresenii vizati de acest proiect de lege, va invitam sa cititi în rândurile care urmeaza.

Cei înstariti pot ajuta bugetul
„Cred ca cine are 500.000 de euro net are de unde sa plateasca acest impozit. Intentia este buna dupa si sunt de acord cu ea pentru ca astfel cei înstariti pot ajuta bugetul si revigorarea economica a tarii.”
Doru Borsan, om de afaceri, consilier judetean

Nu ne putem compara cu alte tari
„Nu se poate asa ceva deoarece chiar daca impozitul aceasta exista si în alte tari, nu ne putem compara cu ele. 0,5% mi se pare prea mult, mai normal ar fi 0,05% dupa parerea mea. Nu mai stiu ce sa cred. E o nebunie ce se întâmpla.”
Elena Grec, proprietar West City Hotel Cluj

Daca trebuie platit, vom plati
„Daca se va hotarî asa ceva, ne vom supune. Daca trebuie platit impozit pe avere, vom plati, mai multe nu comentez.”
Virgil Mailat, fost actionar la Bere Mures

Bancile vor avea de suferit
„Acest proiect o sa influenteze depozitele si bancile vor avea de suferit deoarece este foarte usor ca un depozit sa fie transformat sau transferat în strainatate. Consider ca, dimpotriva, detinatorii de depozite în afara tarii ar trebui stimulati pentru transferarea acestora în România. Desi intentia e buna, este de fapt o alungare a capitalului de care avem nevoie în România. Pentru banci, efectul va fi distrucitv în conditiile în care economia tarii e una foarte fragila.”
Radu Pescar, proprietar Time Com Târgu-Mures

Ce nu se va impozita?
Conform proiectului de lege, ar face obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:
– plasamente financiare: titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate
– pensia privata capitalizata
– mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor
– renta viagera
– masini si utilaje agricole precum si constructii agricole
– drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinând contribuabilului sau mostenitorilor, care au facut obiectul vreunei cesiuni
– cladirile apartinând patrimoniului cultural national
– partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice îsi exercita activitatea de baza

Ce tari europene mai au impozit pe avere?

– În Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza între 0,55 % si 1,80 %.
– În Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Taxa anuala pe avere se situeaza în jurul procentului de 1,5 % în majoritatea cazurilor.
– În Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare de 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%.
– În Suedia taxa pe venit variaza între 31% si 56% pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 de euro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE