Locatarii Caminului de vârstnici speriati de dublarea taxelor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Locatarii Caminului de vârstnici speriati de dublarea taxelor

p_2_1_7d8350.jpg
Majorarea contributiei varstnicilor de la Caminul pentru Persoane Varstnice din Targu-Mures a fost amanata. Potrivit conducerii unitatii, majorarea urma sa se aplice incepand cu 1 februarie, daca Consiliul Local Targu-Mures ar fi aprobat expunerea de motive privind reactualizarea contributiei persoanelor varstnice. Suma s-ar fi majorat de la 290 de lei la 600 de lei.

Costul pentru un asistat: 750 de lei/lunar
La o revizuire a bugetului necesar pentru plata utilitatilor, dar si pentru intretinerea asistatilor din Camin, conducerea unitatii a ajuns la concluzia ca bugetul asigurat din partea CL Targu-Mures si contributia varstnicilor de 290 de lei nu sunt suficiente. “Aceasta majorare de contributie pe care noi o solicitam este facuta dupa mai bine de zece ani dupa ce nu am facut nici o majorare, cu toate ca celelalte unitati de pe raza judetului au facut aceasta modificare. Noi fiind in jurul unei primarii mari am fost intotdeauna ajutati si nu am avut probleme mari, dar facandu-ne calculele pentru intretinerea unui asistat am ajuns la suma de 750 de lei”, a declarat Maria Baba, directorul Caminului pentru Persoane Varstnice din Targu-Mures.
Aceasta adaugat ca in conditiile in care se scumpesc alimentele, plata utilitatilor, cei 290 de lei nu sunt suficienti. “Din partea CL Targu-Mures se suporta un buget de 83 de lei/zi/asistat, dar este nevoie sa se majoreze pana la 120-130 de lei. Noi am considerat verificand toate dosarele, ca din pensia pe care o are un asistat, din care inca ii mai si ramane si pentru ca noi sa putem supravietui cu bugetul care este ca la fel ca anul trecut si sa nu solicitam nimic Primariei, sa majoram contributia asistatilor la suma de 600 de lei. Este o suma cu care noi putem sa ne intretinem si sa suportam inca un an cu diferite modificari de preturi la alimente, medicamente, combustibil, etc. Precizez ca nu solicitam nici o majorare de la bugetul local si incercam sa supravietuim din pensiile asistatilor”, a adaugat directoarea Caminului pentru Varstnici.  

Nimeni nu va fi dat afara
Din cei 77 de batrani asistati, circa 90% au pensii mai mari de 600 de lei sau chiar 600 de lei. Insa 10% au pensii mici, fapt pentru care li se va cere sprijin financiar apartinatorilor. Pentru cei care nu au apartinatori, dar nici posibilitatea sa plateasca 600 de lei, diferenta va fi suportata din bugetul unitatii. “Am vorbit cu bolnavii, unii sunt la limita cu pensia, altora le mai ramane, insa supararea lor este ca nu mai pot sa-si ajute familiile. Sunt care au 480 de lei, dar daca au apartinatori diferenta este suportata de catre copii. Deci 50 de lei pentru cineva care are mama asigurata intr-o unitate sociala unde primeste de trei ori mancare, medicamente si ei sunt degrevati de grija lor, consider ca este un lucru minor. Dar pentru cei fara apartinatori, suportam de la banii din buget. Nimeni nu va avea nici un fel de probleme, nu va fi dat afara”, a punctat Maria Baba.

Batranii ingrijorati de majorare
Pe de o parte conducerea unitatii are dreptate in ceea ce priveste scumpetea din zilele noastre. Dar oare batranii ce parere au? Am incercat sa stau de vorba cu cateva persone din Camin. Am intrat intr-o incapere unde un grup de batranele stateau la taifas. Sigur ca banii erau grija principala pentru care isi faceau griji, se intrebau mohorate oare cum va fi. “E destul de marisoara contributia. Eu am 800 de lei si 600 de lei voi da aici. Si e vorba ca va trebui sa dam bani si pe medicamente. Vom merge la medicul de familie sa luam medicamente si ne vor da si compensate, pentru care ar trebui sa platesc peste 150 de lei. Bine, conditiile de aici sunt bune, avem mancare, dar e cam scump si nu ne mai ramane bani pentru altceva”, a spus ingrijorata Foarea Blaga.
Tanti Olivia incearca din banii de pensie care ii mai raman sa-si ajute fiica cu doua fete la scoala. “Fata are si ea greutatile ei. Eu am 950 de lei dupa 34 de ani jumate lucrati si din banii care imi raman ii dau fetei. Dintr-o data de la 290 de lei la 600 de lei mi se pare cam mult pentru ca si conditiile ar putea sa fie mai bune. Dar trebuie sa ne placa”, a adaugat tanti Olivia. Pentru Maria Pop, situatia pare mai putin roza. Ea nu are decat 480 de lei pensie si e nevoita sa apeleze la copii. “Imi mai trebuie peste 100 de lei si cred ca o sa dea fata. Cu banii care imi ramaneau imi mai luam cate ceva. Oricum manacrea e foarte buna, medicamente ne dau inca, dar e vorba ca trebuie sa mergem la medicul de familie si acolo ni le compenseaza. In tot cazul o sa fie mai greu”, a oftat tanti Maria.

Consilierii au amanat decizia de majorare a contributiei
Problema dublarii cotizatiei batrânilor s-a discutat joi, 28 ianuarie,  în cadrul sedintei Consiliului Local Târgu-Mures, iar edilii au amânat proiectul de hotarâre pâna la urmatoarea sedinta ordinara. Aceasta initiativa a venit din partea viceprimarului Claudiu Maior, dar si din partea consilierului UDMR, Molnar Gabor. „Propun o amânare. si eu am înteles ca daca are pensie de sapte milioane, înseamna ca se încadreaza. Dar apoi am stat si am discutat cu doamna doctor Baba ca sa nu mergem pe un procent de 100% ci pe un procent de 50%. Daca domnii din Consiliul Local doresc sa amânam acest proiect pâna luna viitoare vom veni cu un alt procent, cu o recalculare si le aratati tuturor”, a declarat Maior.
Desi directoarea Maria Baba a spus ca în lista pe care a dat-o viceprimarului Csegzi Sandor se vedea clar ca toate persoanele puteau sa îsi plateasca contributia, lucrurile nu stateau tocmai asa. „Din câte vad eu, pe aceasta lista sunt si persoane care nu au pensie deloc sau spre exemplu o pensie de 300 de lei. Deci sunt si persoane care nu îsi vor putea plati aceasta cotizatie”, a declarat Sandor.
Ramâne de vazut cu ce propunere vor veni cei de la azil luna viitoare, daca pretul contributiei va fi majorat si daca batrânii îsi vor putea plati contributia. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE