Impozit pe venitul microintreprinderii sau impozit pe profit? Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Impozit pe venitul microintreprinderii sau impozit pe profit?

8_24.jpg
Începând de azi, în fiecare zi de joi cotidianul Zi de zi vă propune o nouă rubrică, realizată de consultantul fiscal Mihaela Gondor, membru în cadrul Camerei Consultanţilor Fiscali din România, doctor în management financiar şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş. Întrebările şi sugestiile dumneavoastră sunt aşteptate la adresa de e-mail mihaelagondor@gmail.com.

Cine poate deveni microintreprindere

De la 1 ianuarie 2011 se reintroduce impozitul pe venitul microintreprinderilor. Conform OUG 117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar – fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 891/30.12.2010, a fost introdus în Codul fiscal Titlul IV1 „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor”. Conform noilor dispoziţii, plătitorii de impozit pe profit pot opta să devină microintreprindere, fiind obligaţi la plata unui impozit de 3% din venituri.
Pentru a deveni microintreprindere, o companie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă de la unu la nouă salariaţi, veniturile realizate în anul anterior să nu depăşeasca 100.000 euro, să nu realizeze venituri din anumite tipuri de activităţi (bancare, asigurare, pieţe de capital, jocuri de noroc, consultanţă pentru afaceri şi management), să nu aibă ca asociaţi statul, autorităţile locale sau firme cu peste 250 de angajaţi. Orice firmă care îndeplineşte aceste condiţii la 31 decembrie a anului precedent, poate opta pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor până la 31 ianuarie a anului curent prin depunerea declaraţiei 010, pentru modificarea vectorului fiscal. Varianta declaraţiei 010 care include opţiunile pentru microintreprinderi a fost introdusă prin OMFP 34/2011. Fiecare firmă are dreptul să beneficieze o singură dată de acest tip de impozit, deci dacă a plătit impozit pe venitul microintreprinderilor şi a trecut la impozit pe profit, nu poate reveni. Acest lucru nu se aplică pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor, aşa cum a fost reglementat înainte de 1 ianuarie 2010, acel impozit fiind reglementat de alt titlu din Codul Fiscal. În locul impozitului pe profit (procent 16%), microintreprinderile declară şi plătesc trimestrial impozit în sumă de 3% din totalul veniturilor obţinute. Trecerea la impozitarea ca microintreprindere trebuie comunicată organelor fiscale până la data de 31 ianuarie 2011.
Firmele noi pot opta de la înfiinţare pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor cu condiţia să angajeze cel puţin o persoană în 60 de zile de la înfiinţare. Firmele care sunt plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor şi nu mai îndeplinesc condiţiile, devin plătitoare de impozit pe profit începând cu 1 ianuarie a anului următor, cu excepţia depăşirii cifrei de afaceri de 100.000 euro, caz în care devin plătitoare la data depăşirii şi se recalculeaza impozit pe profit de la începutul anului curent.
Ca diferenţe faţă de regimul de impozitare pe venitul microintreprinderilor reglementat înainte de 1 ianuarie 2010, avem: nu mai există derogarea de a declara şi plăti contribuţiile pentru salarii la trei luni, condiţia de „a nu avea venituri mai mari de 50% din consultanţă pentru afaceri şi management” a fost transformată în „a nu avea venituri din consultanţă pentru afaceri şi management”.

3% din cifra de afaceri sau 16% din profit?

Printr-un calcul simplu constatăm că dacă firma obţine profit mai mare de 18,75 %, atunci este mai avantajos să se plătească impozit 3% din venit decât 16% din profit. Orice profit obţinut în plus faţă de 18,75% este din punct de vedere al impozitării, în avantajul plătitorului de impozit pe venit. Răspunsul se complică, deoarece pentru a opta pentru o formă de impozitare sau alta, compania trebuie să prevadă care va fi marja de profit în lunile următoare şi în anul urmator. Dacă firma a acumulat o pierdere în anii anteriori, pierderea se poate acoperi din profit (se scade din profitul impozabil) doar în cazul impozitului pe profit. Dacă firma înregistrează în continuare pierdere, ea nu va plăti impozit pe profit. În cazul trecerii la impozitul pe venitul microintreprinderilor, firma plăteşte impozit 3% din cifra de afaceri inclusiv în cazul funcţionării în pierdere. Ca linii generale, firmele de producţie şi comert nu sunt avantajate de impozitul pe venit, spre deosebire de cele de servicii care, în majoritate sunt avantajate de acest tip de impozitare, având cheltuieli mai mici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE