Silviu Morariu crede că centrele de permanenţă sunt o greşeală Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Silviu Morariu crede că centrele de permanenţă sunt o greşeală

5_25.jpg
Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţa Decizională, un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Conform proiectului de act normativ, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă, sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08.00-08.00, a doua zi. Coordonatorul Departamentului de Sănătate din cadrul PC Mureş, dr. Silviu Morariu a criticat dur, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii. „Avem 7.000 de medici specialişti cărora nu le dăm locuri de muncă. Nu am putea gândi un sistem în care să creăm într-adevăr un acces continuu la serviciu medicale uzitând de experienţa acestor oameni şi asigurându-le un nivel minim de trai. Este stupefiant, oamenii nu au din ce să trăiască, nu au nici măcar ajutor de şomaj. Obligăm oamenii la muncă suplimentară pentru că această activitate, zisă normată, vine pe fondul reducerii numărului de cazuri pe care medicul de familie le are finanţate de Casă, de la 28 la 20, ei sunt plătiţi pentru 20 de cazuri, dar nici un medic nu-şi poate permite după 20 de cazuri să închidă uşa. Le solicităm, deci, o muncă voluntară suplimentară şi mai inventăm şi acest sistem”, a spus acesta.

Dispensare cu elicoptere şi MIG-uri în dotare

Morariu a explicat că intenţia Guvernului vine o dată cu apropierea perioadei în care medicii de familie trebuie să-şi reînnoiască contractele cu Casele de Asigurări, precum şi faptul că, sistemul gândit de guvernanţi, nu face decât să acopere greşelile pe care aceştia le-au făcut în sistemul medical. „Ca om care am lucrat în sistem şi cunosc realităţile sistemului, pot spune că nu va rezolva absolut nimic această aiureală. Urmează semnarea unui nou contract în luna martie, aprilie şi este o încercare de a-i linişti pe medicii de familie pentru a nu mai avea revendicări şi solicitări. Nu aduce absolut nimic în sistem. Hai să finanţăm medicina primară în mod serios, haideţi să finanţăm dispensarele din mediul rural, haideţi să putem asigura accesul la servicii medicale. Este o încercare de a rezolva problemele pe care şi le-au creat singuri”, a mai declarat acesta.
De asemenea, Morariu este de părere că medicii de familie nu au competenţe în medicina de urgenţă. „Atenţie foarte mare! Nu au competenţă în medicina de urgenţă. Centrele de permanenţă se gândesc pentru urgenţe. Nu poţi face ceva într-un domeniu în care nu ai competenţă pentru că poţi fi acuzat de malpraxis. Dacă nu gândim un sistem medical unitar, ceea ce noi dorim să punem pe masă în cel mai scurt timp, cel puţin pentru judeţul Mureş, coerent, până atunci nu vom avea nimic. Vom veni cu soluţii din acestea miraculoase, dotăm dispensarele cu elicoptere şi cu Mig-uri şi rezolvăm problema accesului la servicii medicale”, a mai susţinut Morariu. Acesta a anunţat că PC Mureş pregăteşte un proiect privind reorganizarea sistemului de sănătate la nivelul judeţului Mureş. Proiectul va fi prezentat în maxim o lună de zile, urmând a fi apoi discutat cu partenerii de coaliţie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE