124 de acţiuni în 2011 la Casa de Cultură “Eugen Nicoară” Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 83 Vizualizări

124 de acţiuni în 2011 la Casa de Cultură “Eugen Nicoară”

12_7585e2.jpgÎn ciuda greutăţilor provocate de un an în plină criză, Casa de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin s-a implicat în anul 2011 în organizarea a peste 120 de acţiuni culturale. Cu toate că nu neagă existenţa piedicilor de ordin financiar, Ioan Conţiu, directorul  acestei instituţii, se bucură de rezultatele obţinute de reghineni şi de rodul acţiunilor în care s-a implicat instituţia pe care o conduce.
Reporter: Care au fost principalele realizări din 2011 ale Casei de Cultură “Eugen Nicoară”?
Ioan Conţiu:
În 2011 am organizat 124 de acţiuni culturale, în care sunt incluse activităţile cu formaţiile proprii, la sediu sau în deplasare, dar şi activităţi în colaborare cu alte instituţii de cultură ori de învăţământ. Din cele 124 de acţiuni culturale, 54 le-am organizat cu cu formaţiile proprii, 12 la sediu şi 41 în deplasare, 17 în colaborare şi 53 au fost evenimente găzduite: spectacole de teatru, spectacole muzicale, coregrafice. 
Rep.: Care sunt minusurile anului 2011?
I.C.:
Faţă de alţi ani, trecem printr-o perioadă de criză care se simte şi în cultură. Latura economică îşi pune amprenta asupra activităţilor culturale. Simţim asta din punctul nostru de vedere, al organizatorilor, căci spectatorii se cam uită şi la preţul biletului şi acest lucru se simte. Casa de Cultură organizează şi cursuri de formare profesională, în colaborare cu Universitatea Populară. Din păcate, numărul participanţilor a scăzut faţă de anii precedenţi. În vară am încheiat un număr de şase cursuri, acum sunt în derulare trei cursuri de acest fel.
Rep.: Care sunt punctele forte ale acestui an?
I.C.:
În domeniul muzical folcloric, care îmi este parcă mai aproape de suflet, fiind implicat direct, ne-am bucurat de mult succes. În deplasări, am avut multe reuşite, fie cu artiştii cu care colaborăm, fie cu grupurile instrumentale. Anul acesta, am fost în Turcia cu grupul instrumental folcloric, împreună cu dansatorii de la “Mureşelul”, care aparţin de Ansamblul “Mureşul” din Târgu-Mureş şi în Ungaria cu un alt grup instrumental, cu dansatorii de la “Junii Călimanilor”. Am avut instrumentişti care au fost cooptaţi în câteva festivaluri şi spectacole mai deosebite, alături de Ansamblul de la Jidvei, la Festivalul “Strugurele de Aur”. Aş mai menţiona spectacolul de la Sala Palatului din Bucureşti, la care a participat şi Furdui Iancu, unde pe scenă s-au aflat şi doi instrumentişti reghineni. Formaţia de dansuri populare maghiare a participat la un festival în Ungaria, iar pe plan naţional au fost multe festivaluri la care am obţinut rezultate bune. La Drăgăşani, la un festival de folclor cu trei secţiuni, reghinenii au luat premiul întâi. La fel s-a întâmplat şi în judeţul Harghita, la un alt festival. Alături de solişti de valoare cum ar fi Cristian Pomohaci, Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Marius Ciprian Pop, Ion Dordoi, Felix Gălan, soliştii reghineni au avut evoluţii frumoase la festivalurile zonale. Aceştia au obţinut cinci premii fruntaşe şi un premiu special, premiul doi, obţinut de Cristina Fărcaş, Eugen Goga, clarinetist, a ocupat locul întâi la mai multe evenimente şi Alexandra Crişan, a obţinut menţiune.
Rep.: Ce alte evenimente a mai găzduit Casa de Cultură?
I.C.:
Am găzduit multe spectacole: de teatru, pentru copii şi tineret, spectacole muzicale clasice. Dar trebuie să menţionez şi festivitatea de premiere a unui concurs tradiţional de poezie “La porţile visului”, ediţia a XXI-a, şi concursul de epigrame “Cobra”. Iar lista poate continua…
Rep.: Ce planuri aveţi pe viitor?
I.C.:
Pe viitor dorim să menţinem ştacheta la fel de ridicată pentru a putea oferi publicului reghinean posibilitatea de a se destinde şi de a veni la spectacole. Este nevoie şi de cultură. Noi încercăm mereu să diversificăm activităţile pentru a satisface toate gusturile spectatorilor reghineni. Facem tot posibilul să oferim şi spectacole cu intrare liberă, în special la zile aniversare pentru ca oamenii să poată să se bucure live de prestaţia artiştilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE