Prevenţia cardiovasculară trebuie sporită Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Prevenţia cardiovasculară trebuie sporită

4-1_77.jpgDurerile în regiunea inimii, însoţite de transpiraţie, ameţeala, bătăile neregulate ale inimii, durerea de ceafă sau tulburările de vedere sunt simptome care ar trebui să alerteze populaţia că este necesar să efectueze un control pentru a fi diagnosticată la timp o boală cardiovasculară.
Efortul medicilor cardiologi de a trata cât pot ei de bine cazurile nu este suficient şi este nevoie de implicarea întregii populaţii în prevenţia bolilor cardiovasculare. Cardiologii se ocupă de prevenţia secundară şi încearcă să prevină complicaţiile aduse odată cu instalarea bolilor. Cele mai mari pericole pentru boala de inimă sunt hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, lipsa activităţii fizice, comportamentul alimentar nesănătos şi obezitatea.
Primele semne necesită un control specializat
Iar la cele mai mici semne de alterare a sănătăţii, este necesar un consult la medicul specialist pentru eliminarea oricăror suspiciuni.
„Sunt anumite semne, dureri în regiunea inimii, însoţite de transpiraţie, o ameţeală, bătăi neregulate ale inimii, durerea de ceafă sau tulburări de vedere. Acestea sunt semne care ar trebui să alerteze cetăţeanul să facă un control. Durerea de inimă însoţită de transpiraţii reci, cu bătăi neregulate, lipsă de aer imediat ar trebui să îl dirijeze către o unitate de urgenţă. Mai bine să se greşească şi să se încarce unele consultaţii decât să aibă o boală gravă cu care stă acasă până a doua zi şi poate să păţească ceva”, a explicat prof. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
De asemenea, anumite semne ale bolii cardiovasculare sunt depistate întâmplător, în urma unor analize periodice, la indicaţia medicului de familie, analize care după o anumită vârstă trebuie efectuate anual.
Bolile cardiovasculare nu ocolesc pe nimeni, pot apărea de la vârsta cea mai fragedă, însă categoriile de populaţie cele mai expuse sunt adulţii între 35-55 ani şi vârstnicii.
Medicii susţin că 60% din îmbolnăviri, dar şi decese se datorează bolilor cardiovasculare şi creşte incidenţa lor în rândul persoanelor de sex feminin. „Uşor creşte apariţia bolilor cardiovasculare şi la femei. Până când este activă hormonal este protejata faţă de aceste evenimente într-un procentaj semnificativ. Însă statisticile din întreaga lume arată că la femei după încetarea activităţii, după ce intră în menopauză, creşte posibilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare”, a precizat prof. dr. Benedek Imre.
Asociaţia Prolegalitatea şi Asociaţia Transilvană de Terapie Transvasculară şi Transplant Kardiomed au organizat la sfârşitul săptămânii trecute o acţiune de prevenţie a bolilor cardiovasculare, prin care au încercat să tragă atenţia populaţiei cu privire la consecinţele nefaste pe care le au aceste afecţiuni.
Testul cartonaşelor
Fundaţia Română a Inimii a lansat anul trecut campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România, SOS Cardio. Testul cartonaşelor ajută oamenii să afle mai multe detalii despre factorii de risc, în general, şi despre propriul risc de a dezvolta o boală cardiovasculară în viitor. Testul poate fi accesat pe site-ul www.soscardio.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE