Spitalul Judeţean vrea economie la analize de anatomie patologică Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Spitalul Judeţean vrea economie la analize de anatomie patologică

4-2_74.jpgPentru a vedea în ce măsură ar putea face economie sau nu la analizele de anatomie patologică, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş a decis ca în cursul lunii februarie aceste analize să fie efectuate de o firmă privată din judeţul Cluj, ci nu de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş cu care există un contract încheiat, în acest sens. Un alt avantaj ar fi eliberarea într-un timp mult mai scurt al rezultatelor la analize.
Schimbarea a survenit în urma notelor de plată prea mari, care veneau de la SCJU Târgu Mureş pentru Spitalul Clinic Judeţean Mureş, iar preţurile nu puteau fi negociate, acestea fiind efectuate în baza normelor Contractului Cadru.”Spitalul nostru are serviciu propriu de anatomie patologică şi reuşeşte să ne deservească pe noi 80% din capacitatea pieselor care deservesc nouă ca anatomie patologică. Restul de 20% în care sunt încadraţi urologia, gastroenterologia şi parte din chirurgie mergeau la laboratorul de anatomie patologică de la SCJU Târgu Mureş. Am solicitat să fie mai umani la preţuri. Negociam preţurile conform normelor dar ne făceau mai multe piese şi practic plăteam lunar nişte facturi mari. Nu am avut nici un control de ce costă aşa de mult”, a declarat dr. Ladislau Schwartz, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
Astfel s-a decis suspendarea colaborării cu SCJU Târgu Mureş şi încheierea unui contract pe o perioadă de o lună cu o firmă privată din judeţul Cluj. „Noi am făcut un contract de probă pe timp de o lună cu un laborator de anatomie patologică din Cluj la aceleaşi preţuri de contract. La sfârşitul lunii facem o analiză a costurilor din februarie anul acesta cu februarie anul trecut. Am zis să facem o probă ca să avem noi un feedback vis a vis de costuri şi când avem totul pe masă, în prima săptămână din luna martie ne aşezăm la discuţii cu anatomia patologică, UMF-ul”, a  precizat dr. Schwartz. De suferit de pe urma acestui demers au studenţii care nu îşi pot continua lucrările de practică.
Reprezentanţii SCJU Târgu Mureş susţin că este la latitudinea conducerii Spitalului Clinic Judeţean Mureş această decizie. „SCJU Târgu Mureş are toată disponibilitatea, resursele umane şi materiale necesare pentru a efectua  în continuare analize în cadrul laboratorului de anatomie patologică. Este la latitudinea conducerii Spitalului Clinic Judeţean Mureş de a-şi alege furnizorul de astfel de investigaţii. Noi nu avem posibilitatea de a creşte sau scădea tarifele. Acestea sunt stabilite prin normele de aplicare ale Contractului Cadru 2012”, a declarat Lavinia Cosma, purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureş.
Rezultate analizelor, mai rapide
Un beneficiu al acestui demers este şi comunicarea mai rapidă a rezultatelor la analizele medicale. „Primeam rezultatele de la anatomie patologica la două, trei, patru săptămâni, ceea ce pentru un bolnav canceros nu era foarte bine. Cu clujenii, marţea vine maşina duce analizele şi aduce rezultatele vineri, dacă nu peste o săptămână”, a explicat dr. Schwartz.
Totodată acesta a sugerat că ar putea face o economie de bani, în condiţiile în care firma de la Cluj i-ar taxa mai puţin, şi să dezvolte serviciul de anatomie patologică al unităţii medicale, cu profesori universitari angajaţi cu jumătate de normă. „Există şi o altă variantă. Să reuşesc să economisesc atâţia bani pe care să-i investesc în serviciul spitalului de anatomie patologică şi să reuşesc să îl acopăr sută la sută şi atunci toată treaba va rămâne aici”, a conchis dr. Schwartz.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE