Mii de viroze şi pneumonii, niciun caz de gripă Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Mii de viroze şi pneumonii, niciun caz de gripă

Numărul virozelor respiratorii şi al pneumoniilor este în creştere de la începutul anului, din fericire neînregistrându-se până acum niciun caz de gripă. Cu toate acestea, specialiştii recomandă, în continuare, populaţiei din grupele de risc să se vaccineze. Potrivit datelor furnizate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, potrivit raportărilor medicilor de la sfârşitul anului trecut şi până la data de 13 ianuarie s-au înregistrat 3607 cazuri de viroze respiratorii şi 1274 de pneumonii şi niciun caz de gripă. “Recomandăm vaccinarea pentru că este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire cu gripă. Studiile arată că vaccinarea împotriva gripei oferă o protecţie de aproximativ 70-90% împotriva manifestării clinice a bolii. Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată pe întreaga durată a sezonului gripal (octombrie-februarie), deoarece organismul are nevoie de doar două săptămâni din momentul vaccinării pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului. Imunitatea durează cel mult un an”, a explicat dr. Gabriela Uifălean, purtătorul de cuvânt al DSP Mureş.

Peste 15.000 de persoane vaccinate

Vaccinul gripal recomandat pentru sezonul gripal 2012-2013  conţine următoarele tulpini: A/California/7/2009 (H1N1), A/Victoria/361/2011 (H3N2) şi B/Wisconsin/1/2010. Până în prezent au fost vaccinate 15.500 de persoane care beneficiază de vaccinare gratuită în Mureş. Persoanele incluse în grupele de risc sunt personalul medical, persoanele instituţionalizate, vârstnicii peste 65 de ani şi cei cu boli cornice. Celelalte categorii de persoane nu pot beneficia de vaccinare gratuită, ei trebuind să achiziţioneze vaccinul din farmacii.

Vaccinarea contestată de unii bolnavi cronici

“La bolnavii cronici ar fi bine să o putem face cu condiţia să avem suficiente doze şi ei să accepte vaccinarea. Sunt unii cronici care s-au obişnuit şi îşi fac vaccinarea anuală, dar foarte mulţi dintre ei nu acceptă pentru că au sursele lor de informare. Omul alege ce îi convine lui şi ce poate înţelege mai bine. Tinerii se presupune că au un sistem imunitar bun şi nu ar fi foarte necesară vaccinarea. Sigur, acum depinde şi de natura profesiei, la un dascăl tânăr care stă printre copii, cei din sistemul sanitar de asemenea, este indicată”, a explicat dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş. De altfel, specialiştii Institutului Cantacuzino au anunţat că ne vom confrunta cu o epidemie de gripă în luna februarie, precizând totodată că în Statele Unite ale Americii epidemia de gripă este mai intensă decât cele din anii precedenţi.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE