Permis categoria C la 18 ani Social
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 615 Vizualizări

Permis categoria C la 18 ani

Chiar dacă Codul Rutier prevede ca, începând cu data de 19 ianuarie, permisele de conducere pentru categoria C să fie obţinute numai de la 21 ani, absolvenţii şcolilor cu profil tehnic vor putea să îl obţină de la vârsta de 18 ani. Conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Perşu” din Târgu-Mureş, în urma a numeroase demersuri, a primit o adresă oficială din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se precizează că elevii şcolarizaţi în unităţile de învăţământ de stat pot să susţină ore de conducere pentru permis categoria C.

Permis categoria C şi obligatoriu atestat ARR

„Multe lume m-a întrebat ce se va întâmpla, şi colegii, copiii au zis, păi, dacă e aşa nu are rost să mai venim. Am reuşit să rezolv problema. Am primit o adresă oficială de la Ministerul de Interne prin care se spune că se poate obţine carnetul la 18 ani pentru unităţile şcolare, sub rezerva că imediat ce au terminat obţin atestat de la ARR. Ei, ca să conducă pe drumurile publice, îşi pot lua carnetul, dar dacă nu ai atestatul eliberat de ARR care să certifice că sunt atestaţi pentru C1 camionul mai mic sau C camionul mai mare nu pot să circule chiar dacă au carnet”, a declarat Florin Oproiescu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Perşu” din Târgu-Mureş. Acesta a precizat că un caz similar a mai fost şi în 2007, însă după o serie de demersuri s-a rezolvat. Elevii care optează pentru cursurile unei şcoli cu profil tehnologic fac conducere auto din anul II şi în anul III susţin examenul.

Modificări aduse de legislaţie

Legea nr. 203 din 2012 prevede modificări şi completări aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Astfel, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1, 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tir, 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A, 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A şi 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb şi Tv.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • mi se pare corect ca noi sa putem obtine categoria C la 18 ani odata ce am facut soala profesionala…..si eu tocmai am terminat profesionala la Colegiul Tehnic Latcu Voda Siret….

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE