Plata TVA la încasare aduce mai multe probleme Social
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Plata TVA la încasare aduce mai multe probleme

Plata TVA-ului la încasare, pentru marea majoritate a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) nu va fi benefică, susţine Radu Bălănean, preşedintele Patronatului IMM Judeţean Mureş.

Metodologie nefastă

Pe cât de benefică a fost măsura legislativă, pe atît de nefastă este metodologia de implementare a plăţii TVA la încasarea facturii.

„Dacă astăzi întrebăm firmele puse în situaţia de a opta, majoritatea ar opta pentru vechiul sistem. De ce, pentru că este un sistem mult mai greoi şi în final nu aduce beneficii. Modalitatea de implementare este greoaie şi dezavantajoasă, o soluţie care pare benefică poate fi restrictivă prin metodele de implementare.

Înseamnă evidenţă separată pentru că nu se mai pot deconta niciun fel de facturi decât în momentul în care au fost încasate, pentru că oricum TVA-ul respectiv se plăteşte după trei luni indiferent dacă a fost sau nu încasat”, a declarat Radu Bălănean.

De altfel, înainte de  elaborarea normelor de aplicare ar fi fost necesar un studiu de impact cu patronatele pentru a vedea în ce măsură poate fi implementată metodologia de aplicare. „Fără un studiu de impact, punctul de vedere al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România este că nu pot fi adoptate măsuri fără consultarea partenerilor sociali, fără consultarea patronatelor şi fără studiu de impact. Singurele care ne pot da nişte previziuni reale privind rezultatele. Altfel ajungem din nou în situaţia în care am mai fost cu ceva timp în urmă, cu toate semnalele de alarmă trase de patronate privind efectul pe care l-ar avea impozitul forfetar. El a fost aplicat şi rezultatele s-au dovedit a fi, din păcate, sumbre. Aşa cum le-am prevăzut”, a mai spus Bălănean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE