EXCLUSIV: Facturile la consum, diminuate cu 45%? Social
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

EXCLUSIV: Facturile la consum, diminuate cu 45%?

Târgumureșenii ar putea plăti cu 45% mai puțin la cheltuielile administrative la factura de consum, dacă Legea 230 din 2007, legea care reglementează modul de funcționare a asociațiilor de proprietari va fi modificată, după cum au promis parlamentarii mureșeni. Conducerea Federației Alianței Asociațiilor de Proprietari Mureș a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire între președinții asociațiilor de proprietari din Târgu-Mureș și parlamentarii mureșeni pentru a găsi soluții privind modificarea Legii 230.

Doar doi parlamentari prezenți

Deși au fost invitați deputați și senatori de la toate partidele, doar deputatul UDMR Kerekes Karoly și senatorul USL Akos Mora s-au prezentat. Problema ridicată de asociații o reprezintă sumele mari care trebuie achitate către stat din banii locatarilor pentru angajații asociațiilor, spre exemplu persoanele care asigură curățenia la blocuri, motiv pentru care munca la negru se regăsește în acest sector, iar amenzile de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș curg. Reprezentanții asociațiilor justifică lipsa angajării cu contracte de muncă deoarece cheltuielile sunt prea mari, populația nu-și achită utilitățile iar asociația de proprietari nu are bani să plătească contribuțiile la bugetul de stat, respectiv 60,268% , aici fiind incluse contribuțiile reținute de la angajați și cele plătite de angajator. Asta în loc să plătească doar 16%, dacă angajările s-ar face cu convenții civile, ci nu cu contracte de muncă cum prevede Legea 230/2007. ”După cum se cunoaște, asociațiile de proprietari nu obțin niciun venit, doar repartizează, încasează și plătesc contribuțiile către bugetul de stat și prestatorii de servicii. Un număr mare de pensionari, șomeri și persoane cu venituri mici depun un efort financiar mare, mulți nu pot plăti, acumulează datorii, restanțe mari la asociații. La propunerea legislativă de a se reveni la convenții civile s-ar diminua substanțial costurile plătite de locatari”, a argumentat Ștefan Budai, președintele Federației Alianței Asociațiilor de Proprietari Mureș.

Kerekes, de acord cu convențiile civile

Prezent la dezbatere, deputatul UDMR Kerekes Karoly a susținut că revenirea la convenții civile ar fi o măsură benefică, motiv pentru care va iniția un proiect legislativ pe care îl va depune la Camera Deputaților săptămâna aceasta. În prezent există un proiect de lege pentru modificarea Legii 230/2007, însă din  decembrie 2011, de când a fost promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului se află tot în dezbatere publică la Camera Deputaților. ”În situația aceasta de criză oamenii o duc foarte greu și ar trebui, într-adevăr , cheltuielile cu personalul să fie reduse. Calea cea mai directă ar fi ca în loc de contracte de muncă, care necesită niște cheltuieli din partea angajatorului care nu este altcineva decât asociația, să fie încadrate persoanele care lucrează la asociație cu contracte civile, pentru că în cazul contractelor civile cheltuielile cu personalul sunt mult mai reduse și acest lucru se va putea realiza printr-un proiect de lege cu un singur articol. Am promis în fața oamenilor  că îl fac (n.r.-proiectul de lege) și săptămâna viitoare (n.r. – aceasta)  îl depun”, a opinat Kerekes Karoly.

Mora, între ciocan și nicovală

Modificarea la Legea 230/2007 prin facilitarea angajării cu convenții civile va însemna însă și o reducere a contribuțiilor în acest an, bani care ar afecta bugetul de stat din acest an. ”Încerc să înțeleg din punct de vedere al impactului financiar ce înseamnă această modificare, pe de altă parte încerc să înțeleg ce înseamnă ca impact la nivelul cheltuielilor unei asociații în ceea ce privește contribuțiile de stat. Mi se pare și logic, pe undeva, să nu ceri unui pensionar, de exemplu, să mai plătească din nou niște contribuții la stat vis a vis de partea de șomaj, partea de fond de sănătate.Cred că ar fi bine să se amendeze legea în ideea în care să permiți și-și, și contract de muncă și convenții civile, după caz. Orice modificare de proiect legislativ pe care îl propui și care are impact trebuie să fie justificat și cu impact financiar și, în consecință, dacă vrei să modifici ceva trebuie să ști de unde acoperi diferența de sumă”, a declarat Akos Mora, senator USL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE