84 de lacrimi de fericire la Căminul pentru Vârstnici Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

84 de lacrimi de fericire la Căminul pentru Vârstnici

Sâmbătă, 11 ianuarie, vârstnicii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureş s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare. Conducerea căminului a sărbătorit primul aniversat al anului 2014, o doamnă care a împlinit frumoasa vârstă de 84 de ani. Lacrimi de fericire, emoţie, mulţumiri şi multe fotografii. Toate într-o atmosferă liniştită şi sub privirile celor care de mulţi ani n-au mai avut parte o astfel de surpriză şi căldură.

Interacţiunea cu oamenii, factor benefic

Surpriza de sâmbătă este prima schimbare pe care şi-a propus-o noul director interimar al căminului, dr. Anca Mariela Florea, care a spus că oamenii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să simtă din nou contactul cu societatea, pentru că, de cele mai multe ori, cei care ajung la cămin se simt singuri, abandonaţi, neputincioşi şi nefolositori. „De cele mai multe ori momentul intrării în căminul de bătrâni este perceput – din păcate nu doar de către vârstnic, ci, de multe ori, de familie, cunoştinţe şi comunitate – ca punct terminus, ca „locul unde aştepţi să mori”. Internaţii sunt „scutiţi”, dar mai degrabă privaţi, de orice activitate utilă, curăţenie, gătit, masă, acestea fiind asigurate, mai bine sau mai prost, de căminul respectiv. Astfel, internarea este un moment decisiv de îmbătrânire psihologică, îmbătrânirea capacităţilor intelectuale, amnezice şi scăderea motivaţiei. Indiferent de vârstă, noul rezident al căminului va deveni mai puţin activ fizic şi intelectual, se va simţi bătrân, singur, abandonat, neputincios şi nefolositor. Un prim factor benefic pentru vârstnici este însăşi interacţiunea cu oamenii „din interior” sau care vin „din exterior”. Acest contact îi face să simtă că au acces la societatea din care au plecat. Legătura cu această societate trebuie facilitată prin numeroase modalităţi, printre care şi organizarea unor evenimente punctuale ca cel de astăzi: sărbătorirea aniversării Zilei de Naştere”, a mărturisit dr. Anca Mariela Florea, director interimar al Căminului pentru Persoane Vârstnice.

Activităţi creative şi recreative

În plus, aceasta doreşte, cu ajutorul întregului colectiv, să elaboreze programe de activităţi creative şi recreative prin care vârstnicii să îşi poată exersa şi întreţine inteligenţa, memoria şi creativitatea, să înveţe şi să experimenteze lucruri noi. „Vom elabora programe de activităţi atât creative, cât şi recreative prin care vârstnicii să îşi poată exersa şi întreţine inteligenţa, memoria, creativitatea, vor învăţa şi experimenta lucruri noi, devenind treptat persoane prezente şi cu iniţiativă, care păstrează legătura cu societatea, chiar dacă sănătatea sau condiţia lor nu le permit contactul direct cu exteriorul”, a specificat  dr. Anca Mariela Florea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE