Muzica lăutărească  la rang de artă cu urmaşii lui Alexandru Ciurcui Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 409 Vizualizări

Muzica lăutărească la rang de artă cu urmaşii lui Alexandru Ciurcui

Pata de culoare a ediţiei din acest an a Balului Însuraţilor a fost adusă de Taraful din Soporu de Câmpie, condus de Romulus Ciurcui. Taraful a înveselit atmosfera încă de la primirea oaspeţilor, în cele două zile, precum şi în afara sălii mari, cei prezenţi dansând şi cântând pe acordurile lăutarilor din Soporu de Câmpie.

Urmaşii lui Alexandru Ciurcui

Urmaşi ai celebrului şi renumitului viorist Alexandru Ciurcui, taraful a făcut dovada faptului că muzica cântată din suflet este cea adevărată, simţită peste tot în lume. “Tatăl nostru a fost cel mai vestit viorist din Câmpia Transilvaniei, Alexandru Ciurcui, zis Sandor. Suntem doi fraţi, Sandorică, cel mai mare şi eu,Romulus, dar toată lumea mă ştie de Nonu. În taraf suntem două viori, un contrabas şi braci. Tatăl meu a moştenit de la străbunicii lui această îndeletnicire, care am preluat-o şi noi şi o transmitem mai departe, la copii noştri. În prezent mă străduiesc pentru comuna Frata, de care aparţinem, să-i învăţ şi pe cei tineri vioara. Am deschis un curs pentru vioară, să rămână ceva şi după noi. Am două clase de elevi, unde se învaţă muzica autentică din Câmpia Transilvaniei”, a afirmat Romulus Ciurcui, conducătorul tarafului.

Prezenţă peste Ocean, laWashington

Despre muzica Tarafului din Soporu de Câmpie s-a auzit nu doar în Transilvania, taraful fiind prezent în Europa, chiar şi în capitala Statelor Unite ale Americii. “Cântecele ce le interpretăm sunt foarte vechi, preluate de la bunici şi străbunici. E jocul nostru românesc care ne reprezintă. Avem o mare bucurie, păstrând aurul din ele am avut ocazia să vizităm multe ţări, printre care Franţa, Elveţia şi Anglia. Ultima noastră ieşire a fost la un festival foarte mare, Smithsonian Folk Festival dinWashington. După ce am venit de la acest festival, am primit scrisori prin care oamenii ne spuneau că au rămas foarte încântaţi de muzica noastră spunând că aşa ceva nu au mai văzut. La acest festival au fost foarte mulţi artişti din ţară, printre care Dumitru Fărcaş şi Grigore Leşe, pe care tot timpul l-am acompaniat. Ne-am bucurat că am avut onoarea să participăm la festival alături de aceşti maeştri”, a precizat Romulus Ciurcui.

Tot acasă e mai bine!

Chiar dacă au umblat prin străinătăţuri unde s-au bucurat de un real succes, Romulus Ciurcui spune că tot acasă e mai bine, unde oameni inimoşi le apreciază munca. Printre aceştia se numără şi deputatul Vasile Gliga, care a oferit instrumente muzicale şcolii unde Nanu învaţă copii limbajul viorii. “Am umblat peste tot locul până acum. După ce am venit din America, a venit impresarul de acolo şi la un spectacol a lui Achim Nica la Cluj m-a întrebat ce m-a determinat să revin în România. I-am spus că oricât de frumoasă ar fi America, tot aici la noi e cald şi bine. Ne bucurăm că avem aceste perle care, oricât ar fi de frumos ar fi în multe alte ţări, pentru noi casa noastră este cea mai frumoasă, cum frumos spunea Ion Creangă. Domnul deputat Vasile Gliga, căruia îi mulţumim foarte mult, a auzit de mine că predau ore de vioară, fapt pentru care s-a bucurat foarte mult şi ne-a ajuta cu nişte viori pentru copii, motiv pentru care îi suntem recunoscători”, a menţionat Romulus Ciurcui.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE