Cum era „President” să ajungă azil de lux pentru bătrâni… Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1235 Vizualizări

Cum era „President” să ajungă azil de lux pentru bătrâni…

După ce la un moment dat era creditată cu şanse foarte mari că va achiziţiona business-urile omului de afaceri Sorin Ţerbea, compania Sama Activ Invest Consulting SRL din Bucureşti a anunţat, prin vocea preşedintelui Consiliului de Administraţie, că nu mai este interesată nici de societatea Salubriserv, nici de Hotelul „President” din Târgu-Mureş. În interviul următor, acordat în exclusivitate cotidianului „Zi de Zi”, Ştefan Lungu, CEO al Sama Activ Invest Consulting SRL, a dezvăluit câteva din culisele negocierilor avute cu omul de afaceri Sorin Ţerbea, dispărut prematur în vara anului trecut, într-un accident aviatic petrecut în localitatea mureşeană Tăureni.

Reporter: E adevărat că aţi intenţionat să preluaţi o parte din afacerile importante ale lui Sorin Ţerbea?

Ştefan Lungu: Cum bine ştiţi, noi începusem discuţiile cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.). Intenţia noastră era nu de preluare, ci de colaborare cu Sorin Ţerbea. De parteneriat. Am dorit la vremea respectivă să facem Presidentul un azil de lux pentru bătrâni şi tot în parteneriat să facem şi firma de salubritate.

Rep.: Mai există în prezent interes pentru societatea Salubriserv?

S.L.: Noi am venit ca o carte deschisă după cum probabil bine ştiţi. Am cerut un audit, auditul a fost stopat din cvarii motive, nu le mai descriu pentru că bănuiesc că în Mureş se ştiu mai bine. În momentul în care am văzut că lucrurile nu sunt tocmai OK am spus: „OK, ne retragem”. Am citit şi în ziarul dumneavoastră şi pe anumite forumuri că Salubriserv a fost cumpărată. N-a fost aşa, s-a dorit cumpărarea acestei firme. E puţin ciudat să citeşti în diverse locuri ştiri precum firma Sama a cumpărat, firma Sama a achiziţionat. N-am preluat nimic şi nici nu mai vrem să preluăm acum. Şi gratis dacă ne-o dă în momentul ăsta vă rog să mă credeţi că nu mai suntem interesaţi. Acolo (la Salubriserv – n.r.) e o luptă pentru ciolan. Se luptă între ei…

Rep.: Mai sunteţi interesaţi să faceţi afaceri în Mureş?

S.L.: Asta nu înseamnă că nu facem achiziţii în Mureş. Suntem în discuţii cu personalităţi din Mureş şi chiar în negocieri, dar nu cu aceşti oameni. E vorba tot de industria hotelieră, dorim ca după achiziţie să transformăm respectivul hotel în cămin – spital, aşa cum am vrut să facem cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.).

Rep.: Ce s-a întâmplat? De ce s-au oprit discuţiile în cazul Salubriservului?

S.L.: Am dorit să transformăm Presidentul în cămin – spital de lux. Dacă vreţi, casă de bătrâni – sanatoriu. După care s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.), noi am stopat cum bine aţi sesizat şi dumneavoastră orice intenţie la vremea respectivă, am reluat-o, am cerut verificarea societăţii lor, pentru că vorbim de mai multe societăţi, auditul a fost stopat de către cei de la Salubriserv, ne-am tot rugat de ei să îi dăm drumul, să definitivăm, pentru că şi oamenii din Mureş nu mai vor să aibă situaţiile cu care se confruntă lună de lună şi aici mă refer la firma de salubrizare. În prezent, nu se mai pune problema unei tranzacţii pentru Salubriserv. Sub nicio formă. Şi nici nu cred că cineva va achiziţiona Salubriservul vreodată. Trebuie să fii nebun ca om de afaceri să te implici într-un mare nod care nu poate fi dezlegat.

Rep.: Ce viza business planul tranzacţiei pentru Salubriserv?

S.L.: S-au vehiculat o groază de lucruri, inclusiv faptul că dacă veneam la Târgu-Mureş, mureşenii ar fi avut trei firme de salubritate. Nu, nu este adevărat, nu asta era intenţia mea. Intenţia mea era să aduc firma de salubritate, după achiziţie, la nivel european, cu fonduri structurale. Salubrizare ecologică, parc auto nou, numai că nu s-a vrut. E bine să reglăm puţin povestea aceasta deoarece la Mureş se vorbeşte despre bucureşteni. Nu, nu e aşa. Nu mai suntem interesaţi de Salubriserv şi din punctul meu de vedere, şi vă spun asta fără falsă modestie, pierderea nu este neaparat a mea şi a societăţilor pe care le administrez şi cu care doresc să fac afaceri în Mureş. Pierderea este a mureşenilor pentru că în momentul în care lucrurile se derulau în momentul în care le-am discutat cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.), Mureşul la ora asta nu se mai lovea de situaţii de genul în care să vină salariaţii că nu şi-au primit salariile la timp. Cu atât mai mult, şi vă dau informaţia în premieră, imediat după achiziţie am vrut, n-am dezvoltat subiectul cu domnul Florea (Dorin Florea – n.r.), în schimb vroiam să facem un parteneriat public – privat cu Primăria pe tema deşeurilor. Era vorba de o groapă ecologică şi am fi preferat să facem investiţii pe termen lung, ăsta era business planul. Repet, intenţia nu a fost pusă pe hârtie nici măcar ca proiect pentru că nu s-a mai putut, dar ăsta era planul de viitor al firmei Sama şi al Salubriservului până la urmă, după achiziţie. Şi sunt convins că se vede o diferenţă între ceea ce era Mureşul pe vremea când trăia – Dumnezeu să-l odihnească – Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.) şi ceea ce este acum.

Rep.: Ce prevedeau negocierile? Sorin Ţerbea ar fi ieşit din afaceri sau rămânea partener?

S.L.: Tatonările au durat din momentul în care noi semnasem cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.), bătusem palma în Bucureşti. Ştiţi că el venea destul de frecvent în Bucureşti pentru probleme personale şi pentru a reglementa şi a pune pe hârtie afacerea pe care urma să o definitivăm. Încă o dată, repet, noi nu am stabilit că vom prelua tot. Noi am plecat cu Sorin (Sorin Ţerbea – n.r.) la drum pentru un parteneriat. Sorin Ţerbea urma să ne vândă jumătate şi să devină partener cu noi la spitalul – cămin, la firma de salubrizare, la groapa ecologică, inclusiv la Hotelul „Belvedere.” Din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Noi am investit şi bani, şi oameni, în reglementarea tuturor chestiunilor despre care am vorbit, mă refer la audit, la multe lucruri.

Rep.: Regretaţi deznodământul?

S.L.: Cumva îmi pare rău că nu s-a încheiat afacerea cu salubritatea dar nu vreau ca mureşenii să rămână cu impresia că eu, personal, şi oamenii mei din Bucureşti doar au tatonat terenul. Nu, nu este adevărat. Noi am făcut tot ce este posibil şi permisiv legal pentru ca această afacere să se încheie. S-a vehiculat faptul că vroiam să aducem oamenii noştri la salubritate şi să dăm afară oamenii din Târgu-Mureş. Total greşit. Plecând de la audit, de la fazele preliminare, am vrut să lucrăm şi să dăm de lucru oamenilor din Mureş. Dovadă, şi auditul pe care noi l-am făcut l-am făcut cu firma Proconsul de acolo. Dragoş Radu s-a chinuit cap-coadă să dezlege toate iţele de acolo şi i s-au băgat beţe în roate în ultimul hal. Şi am tot respectul pentru Dragoş Radu pentru că rar am văzut un profesionist mai bun decât el. Nu s-a vrut, nu că nu s-a putut. Singurii oameni care sunt total dezinteresaţi şi sunt victimele acestei degringolade rămân părinţii lui Sorin, care n-au nicio vină. Domnul Roman Ţerbea şi soţia acestuia meritau orice altceva, numai ceea ce se întâmplă acum cu toata munca fiului lor, nu…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE