Jakab Roland, virtuozul viorii la porţile afirmării Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 599 Vizualizări

Jakab Roland, virtuozul viorii la porţile afirmării

Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureş va găzdui luni, 3 martie, ora 18.00 un recital instrumental de pian avându-l în prin plan pe Jakab Roland, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte. Despre calităţile lui Roland, profesoara sa, Mariana Negruţ are doar cuvinte de laudă, pe care îl pregăteşte încă din clasa a 2-a, considerându-l un adevărat virtuoz al viorii.

Repertoriu de virtuozitate

„Roland este un copil foarte talentat. Nativ are nişte aptitudini deosebite, pe lângă un auz impecabil, simţ ritmic, un simţ al frazei, are şi o manualitate deosebită care îl avantajează în lucrările de virtuozitate foarte mult. În general îi place să abordeze repertoriul romantic şi repertoriul de virtuozitate ceea ce la vârsta asta e mai rar. Am avut şansa să am o serie de copii foarte buni şi în alte generaţii. Am mai avut elevi care abordau tehnica de vituozitate şi erau foarte buni. Poate şi din faptul că  le transmit o stare, şi mie îmi place foarte mult să abordez această tehnică. Un violonist trebuie să fie complex, trebuie să ştie aborda orice stil cu aceeaşi uşurinţă, ca să spui într-adevăr că este un violonist. Îl pregătesc pe Roland încă din clasa a II-a. În general eu nu-mi schimb elevii, lucrez cu ei pe perioade lungi şi foarte lungi, ceea ce înseamnă cam 12 ani. Este o perioadă în care se crează o legătură, nu doar ca şi profesor-elev ci îl formezi puţin şi ca om. Mă mândresc cu faptul că majoritatea din foştii mei elevi şi acum ţin legătura cu mine, chiar dacă unii dintre ei nu sunt în ţară. Toţi elevii mei îmi sunt tare dragi, fiecare are personalitatea lui. O  corectez dacă e cazul, dar în nici un caz nu încerc să o  schimb. Încerc să-l formez ca om, un om pentru societate, un om care să iubească muzica pentru că atunci când începi să lucrezi cu ei nu am de unde să ştiu dacă va fi sau nu violonist. Ceea ce mă bucură este faptul că reuşesc să-i fac să îndrăgească acest tip de muzică, muzica clasică, faptul că îşi formează o cultură muzicală este un avantaj pentru ei şi dacă mai sunt şi nişte violonişti extraordinari, este mândria mea. Dacă merg la concertele Filarmonicii, jumătate sunt foşti elevi de-ai mei, unii la vioară, alţii la muzică de cameră.  Este un sentiment extraordinar când îi vezi oameni împliniţi şi nişte instrumentişti foarte buni”, spune profesoara Mariana Negruţ.

 Tipul violonistului solist

Am întrebat-o pe profesoara lui Roland unde îşi vede elevul în perioada următoare, după terminarea studiilor. „Este o întrebare destul de dificilă deoarece el este foarte talentat. Eu mi-aş dori să meargă pe solistică, pentru că are toate calităţile pentru acest lucru, însă nu şti niciodată ce obstacole îţi rezervă viaţa.  Cert este că Roland este tipul violonistului solist, nu îl văd într-o orchestră, îl văd  mai degrabă ca şi solist. Cert că va merge la Conservatorul din Cluj, şi apoi mai vedem cu masteratul, aici sau în străinătate. Am foarte multă încredere în visele  elevilor mei, îi susţin să viseze. Este foarte important ca instrumentist să poţi aborda o lucrare unde trebuie să simţi sunetul, să-l poţi transmite. Roland este unul dintre copii care transmit enorm. Nu o dată  s-a întâmplat când toată sala s-a ridicat în picioare precum Sala Mare a Palatului Culturii să-l  aplaude, Roland  fiind totuşi un copil. Chiar anul trecut, a fost la un festival la Baja, Ungaria, din elevii de la Târgu Mureş Roland fiind singurul chemat de public înapoi,  sala ridicându-se în picioare cu totul. A fost acompaniat de colega mea, László Cristina, care îl va acompania şi la concertul de luni de la Sala Mică a Palatului Culturii”, afirmă profesoara lui Roland.

„Talentat, inteligent, matur în gândire”

Laude la adresa lui Lorand vin şi din partea lui László Cristina, profesoara de pian care-l va acompania la concertul de luni seara. „Îl acompaniez pe Roland de trei ani. Este un băiat foarte talentat, inteligent, matur în gândire ceea ce se simte şi în interpretare. Are o uşurinţă în cântat cum foarte rar se găseşte la copii. Încearcă să ajungă la un anumit nivel de interpretare instrumentală ceea ce este un avantaj pentru el şi sper că şi o motivaţie. Se lucrează foarte uşor cu el, există o comunicare între noi care e foarte greu de stabilit, în special cu copii. Cu Roland nu avem nevoie de foarte multe repetiţii, e o chestie de simţ, e foarte uşor să lucrăm împreună”, ne-a spus László Cristina, profesoară de pian.

„Toată ziua doar cu vioara sunt”

Recitalul de luni seara va cuprinde un repertoriu variat,  de la Bach  la Bartók, cu trecere prin mai multe perioade, clasicism, romantism cu  lucrări de virtuozitate  Paganini şi Wieniawsky, compozitori dragi lui Roland. „Familia mea este formată din muzicieni. Când eram mic l-am văzut pe tatăl meu cum cântă la vioară şi am dorit şi eu acest lucru. Din clasa a 2-a am venit la profesoara Negruţ şi de atunci doar vioara m-a interesat. Când am pus prima dată mâna pe vioară am avut un sentiment  de deja vu, a fost ceva  extraordinar când am cântat pentru prima dată. Îmi place foarte mult să studiez la vioară, să fac ceea ce vreau cu acest instrument. Toată ziua doar cu vioara sunt, zilnic stiudiez minim trei, patru ore, uneori şi mai mult. Compozitorii mei preferaţi sunt Ceaikowski, apoi Paganini, Bach, Sarasate şi Wieniawsky. După terminarea liceului vreau să merg la Cluj la Conservator, după care masterul vreau să-l fac la Moscova, unde este cel mai mare Conservator din lume. În ce priveşte concertul de luni seara, va conţine piese foarte grele cu stiluri diferite dar sper că voi cânta foarte bine”, spune Roland.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE