Anamaria German, solista care luptă să învingă paralizia Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1498 Vizualizări

Anamaria German, solista care luptă să învingă paralizia

Cotidianul „Zi de Zi” vă invită să faceţi cunoştinţă cu Anamaria German, interpreta de muzică populară al cărui destin a luat o turnură dramatică în mai 2013, când a fost victima unui cumplit accident rutier. De atunci, artista a rămas imobilizată într-un cărucior cu rotile şi a pornit o cursă contra cronometru pentru însănătoşire, demers pentru reuşita căruia are nevoie de ajutorul comunităţii.

Primul spectacol, pe scena din Dumbrava

Născută în satul mureşean Dumbrava în urmă cu 22 de ani, Anamaria German a dovedit încă din copilărie reale înclinaţii către muzica populară. Anii au trecut şi în perioada liceului adolescenta de atunci a decis că e timpul să îşi încerce şansa la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Mureş. „Am început să cânt încă din grădiniţă. Mi-am început activitatea pe scena din satul meu natal, Dumbrava. La fiecare serbare de sfârşit de an şcolar, încă din grădiniţă până la terminarea gimnaziului. Ulterior, când am început liceul auzisem de Şcoala Populară de Artă de la Târgu-Mureş şi profesoara de acolo, doamna Dorina Oprea, fiind şi de la mine din sat, m-a informat despre data la care are loc examenul şi m-am prezentat şi eu la examen. Ţin minte că se plătea o taxă substanţială de 45 de lei ca să dai examenul şi pe coridor erau 33 de concurenţi şi locuri mult mai puţine. Când mama a văzut că suntem aşa de mulţi m-a întrebat dacă sunt sigură că vreau să particip şi mi-a sugerat să amân cu un an examenul. I-am spus că nu amân, pentru că dacă este un loc liber, acela va fi câştigat de mine. Aşa am ajuns la Şcoala Populară de Artă…”, rememorează artista, care avea pe atunci vârsta de 16 ani.

Dorina Oprea, model de urmat

Ajunsă elevă a Şcolii Populare de Artă, tânăra intepretă de muzică populară a avut-o ca model pe Dorina Oprea, dar şi pe alte soliste de valoare. „În gimnaziu cântam după compoziţiile lui Ionela Moruţan, îmi plăceau foarte mult, la fel ca Dorina Oprea, Livia Sorlea, toate valorile care erau în top. Am crescut cu aceste soliste”, mărturiseşte Anamaria German.

Primele înregistrări şi apariţii TV

Treptat, pasiunea pentru folclor a devenit din ce în ce mai serioasă, astfel încât vocea mureşeancei mutate în Bistriţa a început să fie solicitată la diverse evenimente. „Practic, am intrat serios în muzică în urmă cu patru ani, când m-am şi mutat la Bistriţa. Înainte avusesem nişte probleme de sănătate şi luasem o pauză şi îmi tot spuneam că e timpul să mă apuc să înregistrez nişte melodii. Într-o zi am scris nişte melodii, am mers la un studio din Bistriţa. Aşa am înregistrat primele trei melodii, după care mi-a fost mult mai uşor să apar la televiziuni, la diverse emisiuni, pentru că aveam material. Încet, încet, mi-am făcut prieteni în lumea muzicală, solişti, dansatori, instrumentişti şi am evoluat din ce în ce mai bine. Am ştiut întotdeauna care e valoarea mea şi unde îmi e locul. Ştiam că sunt la început de drum, că am multe de învăţat şi ascultam cu drag sfaturile celor mai experimentaţi şi mai trecuţi prin domeniu şi mai buni decât mine. Uşor, uşor, am început să am propriile evenimente, mă refer la botezuri, petreceri private, nunţi. Am început să colaborez cu diverse formaţii şi să am evenimente proprii, spectacole”, îşi aminteşte artista.

Imobilizată înttr-un cărucior cu rotile

Din nefericire, destinul a făcut ca în mai 2013 Anamaria German să fie implicată într-un accident cumplit, în urma căruia a rămas imobilizată într-un cărucior cu rotile. Având însă o voinţă şi o credinţă de fier, solista de muzică populară luptă zilnic pentru a se recupera şi pentru a reveni pe scenă, acolo unde îi este locul. „2013 era anul în care lucram la Reghin, cu Doru Pop, la el în studio, la nişte melodii pe care mă gândeam să le adun într-un CD. Chiar aveam în plan ca la finalul anului 2013 să îmi lansez primul album, dar n-a mai fost să fie pentru că am avut accidentul acela de maşină care m-a obligat să stau la pat şi să îi privesc pe colegii mei la televizor. De atunci, starea mea s-a îmbunătăţit puţin. Vorbim de schimbări destul de minore, mici pentru unii dar uriaşe pentru mine. Dacă nu era să se mai îmbunătăţească ceva şi să îmi revin vreodată, nu se schimba nicio schimbare în bine. S-au întâmplat schimbări, cu foarte multă muncă din partea mea. Zi de zi am făcut diverse tratamente, să nu mai vorbim de efortul depus de mine, ca persoană. Am însă ambiţia să lupt şi am spus tot timpul că voi face tot ce ţine de mine ca să îmi revin. Am curaj, voinţă, forţă, mi le dă Dumnezeu în fiecare zi. Uneori mă întreb de unde am atâta forţă…”, povesteşte Anamaria German, care este sprijinită de toată familia. „Sunt căsătorită, în august fac trei ani de căsnicie. Nu am copii, iar soţul meu a fost şi este lângă mine în fiecare zi. De asemenea, părinţii, fraţii, surorile, cumnaţii, socrii, toată lumea a fost şi este alături de mine”, spune artista.

„Visez la ziua în care o să fiu din nou bine”

Dragostea pentru muzica populară o ajută pe Anamaria German să aibă putere în dificila luptă pe care o duce pentru însănătoşire. „Am crescut la ţară, am fost învăţată şi educată de bunici şi de părinţi ce înseamnă portul nostru, ce înseamnă să fim îmbrăcaţi în port popular. Am învăţat să apreciez tradiţiile la adevărata valoare. Pentru mine muzica populară înseamnă foarte mult, am crescut practic cu muzică populară. Şi astăzi, când sunt în pat, când aud muzică sau un instrument muzical preferat, am senzaţia că mă ridic din pat. Ascult muzică în fiecare zi, îmi găsesc forţă şi curaj să merg mai departe. Visez la ziua în care o să fiu din nou bine, o să cânt şi o să dansez pe muzica populară…”, conchide Anamaria German.

Recuperare foarte costisitoare

Întrucât tratamentul şi recupararea solistei sunt extrem de costisitoare depăşind cu mult posibilităţile financiare ale familiei solistei, orice donaţie este mai mult decât binevenită. Donaţiile se pot face în lei, în contul IBAN RO 07 BRDE270SV 82079712700, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0747-952.842.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE