Laura Almăşan, pacifista care aplanează conflicte Recomandări zi de zi
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1362 Vizualizări

Laura Almăşan, pacifista care aplanează conflicte

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş în anul 2009, este jurist de profesie, şi din anul 2004 administrează societatea Forta L & A, care se ocupă cu selecţia şi plasarea forţei de muncă la nivel naţional. Din anul 2011, Laura Almăşan este unul din mediatorii autorizaţi care îşi desfăşoară, cu succes, activitatea în judeţul Mureş.

Abilităţile de comunicare, esenţiale

Juristul – mediator spune că munca în domeniul resurselor umane a fost şi rămâne extrem de importantă atunci când intri în contact cu diverşi oameni aflaţi în conflict. „Prin această societate mi-am dezvoltat foarte multe abilităţi şi cele de comunicare, de negociere şi mai ales abilităţi în ceea ce priveşte selecţia de personal, căutarea oamenilor potriviţi pentru a fi plasaţi la locuri de muncă potrivite. Acesta este un aspect foarte important, să simţi potenţialul omului, iar activitatea din domeniul resurselor umane mă împlineşte foarte mult. Ulterior, tot în cadrul acestei societăţi lucrez ca jurist, pentru că întotdeauna se lucrează pe bază de contracte de colaborare şi e nevoie de studii juridice atunci când întocmeşti contracte, când sunt de negociat clauze contractuale, tocmai ca fiecare parte să fie mulţumită”, explică Laura Almăşan.

„Nu doresc război, sunt o pacifistă”

Fire extrem de activă, juristul de la Forta L & A s-a gândit la un moment dat să îşi lărgească arealul de activitate însă nu oricum, ci în zona pe care o cunoştea foarte bune, şi anume Dreptul. „M-am tot gândit ce mi s-ar potrivi, să mai fac ceva în plus pentru că sunt o fire foarte dinamică, însetată de muncă, şi m-am gândit ce aş mai putea să fac să fiu împlinită deoarece partea de resurse umane, deşi îmi place foarte mult şi o prestez, pe piaţa mureşeană a scăzut destul de mult ca şi volum de activitate. Am vrut să îmbrăţişez activitatea de avocatură sau notariat dar am simţit că nu este pentru mine, nu doresc război, sunt o pacifistă, vreau să ajut oamenii să se înţeleagă, nu să complic lucrurile, ci să le simplific, iar din această dorinţă am aflat de profesia de mediator care la noi în România nu se ştia despre ea”, povesteşte mediatorul.

Mediator din 2011

Astfel, Laura Almăşan a urmat un curs pentru mediatori la Târgu-Mureş, pe care l-a absolvit cu brio în urmă cu aproape patru ani. „M-am documentat şi mai mult despre această profesie şi am simţit că este ceea ce mi se potriveşte cu adevărat. Am terminat studiile în 2010, în 2011 m-am autorizat şi am început această activitate cu mult elan, pe care mi l-am păstrat şi în prezent. Atunci când toată lumea mă întreba de ce am ales profesia de mediator, spunându-mi că medierea nu va merge în România, mi-am păstrat optimismul şi am văzut că nu degeaba. Medierea chiar a prins contur, chiar s-a dovedit eficientă. Din păcate însă nu foarte multă lume ştie de beneficiile acestei activităţi, că prin mediere îşi pot rezolva absolut orice tip de conflicte, familiale, bancare, de muncă, chiar şi unele conflicte penale”, afirmă mediatorul.

Ambele părţi, câştigătoare

Întrebată care sunt atuurile medierii, Laura Almăşan spune că stingerea conflictelor şi ajungerea la un consens între taberele beligerante într-un timp relativ scurt sunt principalele avantaje pentru cetăţenii care i se adresează. „De la mediere nu se iese cum se iese de la instanţă, când o parte este învingătoare şi o parte nu. Aici ambele părţi au de câştigat. La instanţă se impune o soluţie, dar la mediere este diferit, soluţia nu se impune ci va veni de la părţi, bineînţeles cu ajutorul mediatorului care îi ajută să înţeleagă că este cel mai bine să se găsească cea mai bună soluţie. Bucuria mea este foarte mare atunci când văd că intră oamenii în şedinţa de mediere, separat, nervoşi, fără să îşi vorbească şi uneori să se privească, iar la sfârşitul medierii ajung să îşi strângă mâna şi chiar să stingă un conflict”, povesteşte Laura Almăşan.

„Mediatorul trebuie să fie un bun negociator”

Potrivit acesteia, cunoştinţele din domeniul juridic ajută într-o oarecare măsură, pentru înţelegerea problemelor şi din punct de vedere juridic, iar calitatea esenţială pentru un mediator bun ţine de abilitatea de a lucra cu oamenii. „Trebuie să iubeşti omul, să îţi placă oamenii, chiar să simţi şi să îţi doreşti cu adevărat să îi ajuţi, asta este partea cea mai importantă. Bineînţeles, există acea capacitate, abilitate, de a comunica cu ei, de a şti să îi asculţi activ, de a-i putea îndruma spre direcţia în care i-ar ajuta, să îi ajuţi să se detaşeze de partea de emoţii şi de orgolii. Mediatorul trebuie să fie un bun negociator, chiar dacă nu negociază direct, dar ajută şi direcţionează părţile astfel încât ele să negocieze într-un mod cât mai eficient”, conchide mediatorul.

Activitate în zona Tribunalului Mureş

Biroul de mediator al Laurei Almăşan funcţionează pe strada Fântânii nr. 14 din Târgu-Mureş, la aproximativ 50 de metri de Penitenciar şi 200 de metri de Tribunalul Mureş, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute fie pe site-ul www.mediere-mures.ro, fie la adresele de e-mail office@mediere-mures.ro sau almasan@mediere-mures.ro sau la numerele de telefon 0365-882.271 sau 0740-375.911.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE