Echipa UPM, în premieră la „Vis Moot” Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 855 Vizualizări

Echipa UPM, în premieră la „Vis Moot”

O echipă a Universităţii „Petru Maior” (UPM) Târgu-Mureş va participa, în premieră, la prestigiosul concurs internaţional din domeniul arbitrajului internaţional, „Willem C. Vis Moot Court Competition” („Vis Moot” – n.r.), care adună la start studenţi şi profesori de la cele mai prestigioase universităţi din lume.

Manifestaţie a excelenţei academice

Potrivit coordonatorului echipei de studenţi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a UPM Târgu-Mureş, Nicolae Ploeşteanu, competiţia anuală în domeniul arbitrajului comercial internaţional „Vis Moot” se bucură de un real succes, având notorietate pe plan internaţional. „Acest fapt este dovedit de numărul impresionant de participanţi din peste 65 de ţări de pe toate cele cinci continente. Studenţi şi profesori de la cele mai vestite universităţi din lume, precum şi avocaţi, practicieni şi arbitri internaţionali de renume care sunt angrenaţi în domeniul arbitrajului comercial şi al dreptului comercial iau parte la această manifestaţie a excelenţei academice. Anual, concursul reuneşte participanţi de la universităţi precum London School of Economics and Political Sciences – London, Oxford University, Cambridge University, Harvard University, Yale University, precum şi altele”, a precizat Nicolae Ploeşteanu.

Proces fictiv în domeniul arbitrajului comercial internaţional

De asemenea, coordonatorul echipei UPM Târgu-Mureş a dezvăluit că în cadrul „Vis Moot” va fi simulat un proces fictiv în domeniul arbitrajului comercial internaţional. „Prestigiosul „Vis Moot” îşi propune să dezvăluie studenţilor modul de aplicare a procedurilor arbitrale în faţa unui tribunal de arbitraj, având în vedere că în practica reală acestea sunt confidenţiale şi accesul este în general mult limitat. De asemenea, concursul are ca scop facilitarea studiului dreptului internaţional comercial şi arbitrajului în soluţionarea litigiilor de afaceri, prin aplicabilitate concretă asupra unei dispute şi de a forma viitori jurişti ca lideri în metodele alternative de rezolvare a conflictelor”, a arătat Nicolae Ploeşteanu.

De la Praga, la Budapesta şi Viena

Totodată, reprezentantul UPM Târgu-Mureş a menţionat că „Vis Moot” presupune parcurgerea a două etape: cea scrisă şi cea a audierilor. „Echipa Universităţii „Petru Maior” a depus în decembrie 2013 un memorandum pentru reclamant, iar în ianuarie 2014 a formulat un răspuns la memorandumul echipei adverse, Free University of Tbilisi, din poziţia procesuală a pârâtului. După schimbul oficial de memorandumuri, echipa va participa la rundele de audieri preliminarii care vor avea loc în Praga în perioada 4-6 aprilie, respectiv la Budapesta în 7-9 aprilie. Ulterior, echipa va participa la faza finală de audieri de la Viena, în intervalul 10-18 aprilie. Faza orală a concursului constă în patru runde de pledoarii, fiecare echipă jucând de două ori, pe rţnd, rolul reclamantului respectiv al pârâtului, în confruntările cu alte echipe”, a subliniat Nicolae Ploeşteanu.

Vizibilitate pe plan internaţional

Echipa UPM Târgu-Mureş are următoarea componenţă: Nicolae Ploeşteanu şi Felix Hodoş – profesori, Alex Suciu, Andrei Palade, Carmen Ionela Stan, Cristi Ursa, Diana Chibulcutean, Hilda Şumălan, Iulia David, Kinga-Brigitta Ţiriec, Luminiţa Gabura, Raul Miron, Răzvan Moldovan şi Robert Gilyen – studenţi. „Participarea în premieră la acest concurs de o înaltă notorietate şi recunoaştere internaţională a unei echipe de studenţi şi cadre didactice care reprezintă Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, nu doar că asigură vizibilitatea şi implicarea comunităţii juridice locale şi naţionale pe plan internaţional, ci reprezintă şi o mare oportunitate pentru studenţi de a-şi valorifica cunoştinţele acumulate în anii de facultate în domeniu”, a conchis Nicolae Ploeşteanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE