Home / Administratie / FOTO: Ionela Ciotlăuș, între Claudiu Maior și Sütő András

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

FOTO: Ionela Ciotlăuș, între Claudiu Maior și Sütő András

Viceprimarul Ionela Ciotlăuș a fost revocată din funcție. În locul său a fost ales democrat-liberalul Claudiu Maior. 16 voturi au fost pentru revocarea viceprimarului liberal, cinci – împotrivă și o abținere. Maior a obținut 16 voturi în favoarea alegerii sale în funcția de viceprimar, celelalte șase mergând spre Lucian Loghin, contracandidatul său de la PSD.

Semnături pentru susţinerea Ionelei Ciotlăuş

Consilierul local liberal Sebastian Pui a solicitat înainte de intrarea pe ordinea de zi a ședinței de azi scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor nr. 14 și nr. 15, care vizau revocarea din funcție a viceprimarului Ionela Ciotlăuș, respectiv alegerea noului viceprimar. Pui a mai prezentat scrisoarea organizației Târgu-Mureșul Democratic care a adunat în 48 de ore peste 900 de semnături pentru sprijinirea menținerii în funcție a viceprimarului din partea PNL.
Secretarul municipiului, Maria Cioban, a reacționat foarte repede și a susținut că: „niciun proiect de hotărâre nu poate fi scos de pe ordinea de zi fără acordul inițiatorului, inițiatorul este domnul primar Dorin Florea și nu a fost întrebat dacă dorește ca acesta să fie retras de pe ordinea de zi”.

Discuţii aprinse despre „Aurel Persu”

Înainte de ajunge la punctele 14 și 15 care au adus în sala de ședințe 45 o armată de oameni, consilierii locali s-au „încălzit” la o dezbatere destul de aprinsă pe marginea proiectului cu nr. 5, ce a vizat aprobarea reorganizării rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Târgu-Mureș, pentru anul 2014 – 2015.
Social-democrata Cristina Someșan și-a făcut auzită pentru prima dată vocea în Consiliul Local Târgu-Mureș după depunerea jurământului, atrăgând atenția asupra calendarului de comunicare a reorganizării rețelei școlare, a avizului conform dat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și a faptului că toate aceste modificări au fost comunicate deja Guvernului pentru a fi cuprinse într-o Hotărâre de Guvern, iar alte amendamente ar fi lovite de nulitate.
În acord cu soția actualului șef al IȘJ, fostul general Dumitru Matei a solicitat amânarea proiectului ca apoi Peti Andrei să își exprime dezaprobarea față de o eventuală amânare a proiectului. Până la urmă consilierii au votat varianta II inițială, fără completările aduse de Comisia de Buget. În plen pentru această variantă a pledat și directorul Liceului Tehnologic „Aurel Persu”, Florin Oproiescu, pentru că în acea variantă școala rămâne cu personalitate juridică. Oproiescu a susținut că 70% din absolvenţii liceului au loc de muncă și că sunt necesare școlile profesionale în municipiu.
Votul nu a fost tocmai pe placul primarului Dorin Florea. „Dacă vreţi să faceţi cinci licee cu acelaşi profil, vă spun doar un singur lucru că banii doar ăia sunt şi atunci dumneavoastră veţi hotărî dacă veţi ţine cinci unităţi de învăţământ cu aceiaşi bani sau sunt necesare doar două, bine finanţate şi bine îngrijite de primărie. Dacă consideraţi că într-adevăr trebuie să decidă ministerul sau plasele care se duc prin diverse cabinete, atunci vă înşelaţi. Vă mărturisesc că nu voi accepta nicio clipă irosirea unor bani”, a spus acesta în plen.

Viceprimarul liberal, revocat

Până la punctul 14 ar mai fi de menționat că primarul nu a primit din partea consilierilor locali votul privind delegarea efectuării procedurilor de închiriere și concesionare a unor terenuri aflate în proprietatea municipiului.
Ajunși la proiectul de hotărâre cu nr. 14, Bakos Levente a propus ca votul pentru revocarea viceprimarului Ionela Ciotlăuș să fie secret. Înainte însă de trecerea aleșilor locali pe la cabina de vot, Ionela Ciotlăuș a avut o ultimă intervenție în calitatea de viceprimar. “Nu cred că trebuie să mai redau faptul că acest proiect este nu numai ilegal, dar este şi imoral şi nu conţine nici măcar elementele cuprinse în reglementările legale cu privire la normele de editare a proiectelor legislative (…)Un mandat în care am fost mânată de o simplă idee, elementară, dar foarte puternică, aceea de a crede că voi putea juca un mic rol în schimbarea în bine a acestei comunităţi”, a spus aceasta. Apoi și-a îndemnat colegii să voteze după conştiinţa proprie. “Este vorba de o alegere pentru această comunitate nu pentru un om. Avem două opţiuni, fie ne întoarcem în trecut şi rămânem cramponaţi, cantonaţi, aşa cum am fost timp de 14 ani, captivi şi dominaţi de servilism şi nu vreau să dezvolt mai mult acest cuvânt, fie încercăm sub sloganul utopic de a schimba ceva în bine în această comunitate şi mergem împreună înainte. (…) Le mulţumesc pentru că unii dintre ei au înţeles să colaboreze cu viceprimarul municipiului chiar şi împotriva deciziei primarului de a le interzice această colaborare. În continuare vă invite să voteze fiecare după cum îi dictează conştiinţa şi nu în ultimul rând demnitatea pe care o avem fiecare şi interesul târgumureşenilor”, a conchis fostul viceprimar.
Votul consilierilor a fost clar: 16 pentru revocare, 5 împotrivă și o abținere, adică UDMR + PD-L și PSD + PNL.

Claudiu Maior, ales viceprimar

După revocarea din funcție a Ionelei Ciotlăuș, a urmat proiectul privind alegerea unui nou viceprimar. Ioana Roman l-a propus din partea PD-L pe Claudiu Maior, în timp ce Olimpiu Sabău-Pop l-a nominalizat pe Lucian Loghin din tabăra PSD.
Înainte să se treacă la vot, Sebastian Pui a susținut că Maior nu ar putea participa la aceste alegeri pentru că are un proces cu ANI, este în atenția Agenției din cauza Siletina, a unui alt doilea contract încheiat cu Primăria Târgu-Mureș ca persoană fizică autorizată și pentru specimenul de semnătură. Maria Cioban, secretarul municipiului, a susținut însă că principiul nevinovăției funcționează în cazul consilierului local democrat-liberal și atâta vreme cât nu există o hotărâre definitivă și irevocabilă, acesta poate să candideze.
Pentru a doua oară în aceeași zi, consilierii locali au trecut pe la cabinele de vot, exprimându-și opțiunea pentru unul dintre cei doi candidați. După numărătoarea voturilor, Claudiu Maior a fost declarat viceprimar, obținând 16 voturi pentru, în timp ce Lucian Loghin restul de șase.
Claudiu Maior a depus jurământul și le-a mulțumit atât colegilor care l-au votat cât și celor care au avut o altă alegere.
O intervenție după derularea scrutinului a avut și edilul şef al municipiului. După ce a criticat-o pe Ciotlăuș, acesta a adăugat: “Vă mulţumesc că nu aţi făcut decât un gest care vine prea târziu pe undeva, este foarte mult de lucrat, iar dacă cei doi viceprimari fac echipă, într-adevăr primarul are timp să se ocupe de problemele mult mai importante, ceea ce înseamnă colaborări interjudeţene, colaborări în adevăratul sens al binelui locuitorilor. Vă mulţumesc, le doresc succes”.

Sütő András în Piața Teatrului

Următorul proiect interesant a fost cel privind amplasarea statuii scriitorului Sütő András în Piața Teatrului. Înainte de trecerea la vot a proiectului, Olimpiu Sabău Pop a solicitat ca acest proiect să fie amânat și să fie organizată o dezbaterea publică pe marginea sa conform legii privind transparența decizională în administrația publică. “Neasigurând această procedură de dezbatere publică, această hotărâre de Consiliu Local este nulă. Procedura instituită de Legea nr. 52 din 2003, modificată prin Legea 281 din 2013 ar trebui respectată şi cu privire la acest proiect de pe ordinea de zi, indiferent de voinţa, decizia prealabilă la nivel de negociere, eu cred că acest proiect trebuie amânat, trebuie făcută dezbaterea aşa cum cere legea”, a declarat consilierul local.
De asemenea, ex-viceprimarul Ciotlăuș a susținut că probabil că acest proiect de hotărâre este primul din trocul politic dintre PD-L și UDMR, adăugând: „mă așteptăm de la UDMR ca printre aceste proiecte să fie și ceva pentru târgumureșeni”.
Până la urmă propunerea de amânare a picat la vot, iar proiectul de hotărâre în varianta a doua a trecut la vot cu 16 pentru.
(L.V.)

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1185]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Activitatea la groapa de gunoi Sighișoara, suspendată temporar

În urma incendiului de săptămâna trecută, a fost dispusă suspendarea temporară a activității la groapa …