FOTO: Despre postmodernismul literaturii cu Christian Moraru Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

FOTO: Despre postmodernismul literaturii cu Christian Moraru

Profesorul universitar dr. Christian Moraru, de la Universitatea North Carolina (SUA), a fost luni, 5 mai, oaspetele Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, prilej cu care a susţinut conferința cu tema „Postmodernism and Post-postmodernism”.

Invitat de marcă

Evenimentul a fost găzduit de Aula Magna UPM, în organizarea Facultăţii de Ştiințe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” (Departamentul de Filologie), Şcoala Doctorală de Studii Literare, în parteneriat cu Institutul de Studii Multiculturale ALPHA. „În studiile despre literatura americană, despre teoria literaturii există o pleiadă de cercetători foarte riguroşi şi în aceaşi timp foarte bine cunoscuţi de origine română, printre care Virgil Nemoianu, Matei Călinescu, Thomas Pavel şi mulţi alţii. În pleiada aceasta de cercetători, profesori cu o foarte bună reputaţie în viaţa ştiinţifică americană se înscrie şi profesorul Christian Moraru. Temele prioritare ale cărţilor şi studiilor sale includ  explicarea achiziţiilor conceptuale inovatoare din domeniul criticii şi teoriei literare contemporane, rolul şi impactul studiilor comparative asupra istoriei ideilor contemporane, precum şi relieful teoretic al postmodernismului, poststructuralismului şi postcolonialismului într-o lume marcată de globalizare şi multiculturalism. Este un reputat critic literar, teoretician al literaturii, stabilit în Statele Unite în 1992, unde a făcut o carieră academică remarcabilă, cărţile domniei sale fiind foarte bine receptate de cătrea lumea ştinţifică, academică şi literară internaţională”, a precizat în deschiderea conferinţei prof.univ.dr. Iulian Boldea, decanul Facultăţii de Ştiințe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior”

Tranziţia postmodernismului

Adesându-se studenţilor prezenţi în limba engleză, distinsul oaspete a punctat tranziţia postmodernismului spre noile forme de expresie literară, făcând apel la autori precum David Foster Wallace, Michel Houellebecq, Haruki Murakami, Orhan Pamuk  întrebându-se dacă aceştia mai aparţin postmodernismului. Din prelegerea profesorului nu a lipsit influenţa Războiului Rece şi a conceptelor de gândire literară generate de acesta denumite ca fiind „un set de trăsături sau de indicatori estetici preferat de mai multe opere apărute după Războiul Rece ca reacţie directă sau indirectă la condiţia postmodernă, un protocol formal destinat să ne ducă dincolo de postmodernism“, după cum a afirmat Christian Moraru.

[zizigallery id=1201]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE