Soluții pentru atragerea elevilor spre meserii și integrarea lor pe piața muncii Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Soluții pentru atragerea elevilor spre meserii și integrarea lor pe piața muncii

1O delegație formată din oameni de afaceri din Mannheim, Germania, se află, în această săptămână, în județul Mureș, în cadrul unui proiect început în urmă un aproape un an și care își propune definirea de parteneriate și colaborări între instituții de învățământ profesional dual și mediul de afaceri, în condițiile în care în județul Mureș există în jur de 25 de școli profesionale, cu 44 de clase, care numără peste 1.300 de elevi. Mulți dintre acești elevi nu-și găsesc locul pe piața muncii din cauza unei slabe pregătiri sau a lipsei de interes din partea unor angajatori.

La sediul ISJ Mureș, s-a organizat, marți, 20 octombrie, o întâlnire la care au participat directori ai instituțiilor de învățământ din Târgu-Mureș, cât și membrii delegației din Germania. În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte legate de învățământul profesional dual din județul Mureș. Inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, a precizat că se dorește implementarea acestui tip de învățământ și în județul nostru, însă deocamdată preocupările în acest sens sunt destul de timide. Firmele nu sunt stimulate să ofere locuri de muncă, iar elevii nu-și mai îndreaptă atenția asupra meseriilor. În condițiile în care promovabilitatea la Bacalaureat a fost, în anii anteriori, de doar 60%, ceilalți elevi, în procent 40%, care n-au promovat examenul ar putea fi atrași spre meserii importante, care au rămas descoperite. „Este un proiect care a demarat în urmă cu aproape un an. Este vorba despre Asociația Oamenilor de Afaceri Germani din județul Mureș, preponderent din zona Reghin, a inițiat un proiect de colaborare cu o parte din oameni de afaceri din comunitatea de afaceri din Mannheim. Prima parte a proiectului a fost o vizită a noastră în Mannheim, cu directori ai liceelor din Târgu-Mureș și Reghin și oameni de afaceri din Reghin, o delegație de 14 persoane, unde ni s-a prezentat modul de organizare al învățământului profesional dual, ținta fiind implementarea învățământului dual în județul Mureș. Preocupări în acest sens există în România. Este adevărat că sunt destul de timide. Experiența cea mai avansată este în Brașov, Sibiu și Timiș, dar vrem să ne racordăm și noi la aceste tendințe în învățământul profesional și tehnic”, a precizat Ștefan Someșan.

2Vizite în județul Mureș
Etapa a doua înseamnă mai multe vizite a delegației din Germania în instituții publice, unități de învățământ și firme, cu scopul de a se creiona aspecte ce țin de un viitor parteneriat. „Totul a pornit de la faptul că s-a constatat că foarte mulți elevi nu-și găsesc locul pe piața muncii fie din cauza unei slabe pregătiri, fie din cauza lipsei de interes din partea unor angajatori. Învățământul dual înseamnă o pregătire a elevilor în parteneriat cu firmele și cu mediul de afaceri. Această etapă conține mai multe vizite. Astăzi, în Târgu-Mureș, am avut o primă rundă de întâlniri cu reprezentanți ai Prefecturii, chiar cu domnul prefect, apoi la Primăria Târgu-Mureș, unde s-au identificat posibile relații de colaborare între Primăria Târgu-Mureș și zona Mannheim, domnul primar arătându-se disponibil în dezvoltarea învățământului profesional dual. Aici, continuăm cu o discuție focalizată mai mult pe învățământ, apoi urmează o întâlnire la AJOFM, respectiv la asociația romilor. În ziua de joi, delegația se va deplasa la Sighișoara, unde va vizita atât unități de învățământ, cât și unități industriale”, a afirmat Ștefan Someșan.
Potrivit acestuia, a treia etapă va fi în primăvară, când va avea loc o întâlnire comună, care să definească relațiile concrete, deci modul concret de colaborare și cooperare. „Acum, se caută, de fapt, acei parteneri din mediul de afaceri, care doresc să vină cu noi la drum”, a mai arătat inspectorul șef al ISJ Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE