Angajăm șomeri cu vârsta peste 55 de ani. Ce primim? Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Angajăm șomeri cu vârsta peste 55 de ani. Ce primim?

DSC_5097 - Copy

Sediul Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş a găzduit o conferință de presă cu tema proiectului „Fii activ la orice vârstă!” al cărui beneficiar este Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Proiectul a fost demarat în luna mai 2014, pe perioada a 18 luni, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 4 – „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare”, domeniul major de intervenţie 4.1 – „Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor  de ocupare”.

Obiectivul general îl reprezintă, pe de o parte conştientizarea clienţilor SPO, şomeri peste 55 de ani şi angajatori, cu privire la importanţa conceptului de îmbătrânire activă pe piaţa muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare instituţiilor SPO pentru a putea asigura servicii personalizate. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 43 de instituţii ale Serviciului Public de Ocupare din România.

”Trebuie făcut un prim pas în schimbarea mentalității în ceea ce privește prelungirea vieții active. AJOFM încurajează aceste persoane să vină spre noi pentru a fi înregistrate în baza noastră de date pentru că, odată înregistrate, ei pot participa gratuit la cursurile de formare profesională și pot fi consiliați pentru a găsi mai ușor un loc de muncă, indifferent că beneficiază de indemnizație sau nu”, a declarat Gheorghe Ştef, director executiv AJOFM Mureș.

În acest sens, angajatorii care angajează pe o perioadă nedeterminată șomeri cu vârste peste 45 de ani, primesc lunar 500 de lei pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare angajat, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință, cu condiția menținerii  raporturilor de muncă timp de 18 luni. Pentru șomerii care mai au 5 ani până la pensia anticipată sau cea de limită de vârstă, la încadrarea în locul de muncă angajatorii primesc lunar 500  de lei, subvenție acordată până la îndeplinirea condițiilor de pensionare.

La data de 31 octombrie, în județul Mureș erau înregistrați 11620 de șomeri, din care 1507 cu vârsta peste 55 ani. În 2015 au fost angajați 657 de șomeri cu vârsta peste 55 de ani, cele mai multe fiind în domeniile comerț, construcții, industria mecanica, contabilitate. Tot în această perioadă s-au încheiat 206 convenții pentru 320 de șomeri cu vârsta peste 45 de ani. Din acest total, au beneficiat un număr de 12 șomeri care mai aveau 5 ani până la pensie . În cusrul acestui an, 61 de persoane în căutarea unu loc de muncă au participat la cursuri de formare, cele mai căutate fiind cele de  administrator, bucătar electrician, camerist.

”Comparativ cu tinerii, persoanele peste 55 de ani sunt mai interesate în căutarea unui loc de muncă și, chiar dacă au lucrat mai mult de  20 ani în diferite meserii, ei sunt deschiși și participă și la cursuri de pregătire profesională”, a precizat Gheorghe Ștef.

Implementarea proiectului” Fii activ la orice vârstă!”  se încheie la finalul lunii în curs, valoarea asistenţei financiare nerambursabile fiind de 9.973.843,43 lei.

În primele luni de implementare au fost realizate 3 rapoarte de cercetare,  „Perspective   antropologice   asupra   problematicii   ocupării   persoanelor   vârstnice”,  „Opinii  ale  angajatorilor  despre  relaţia  cu  SPO  şi  despre  şomerii  de  peste  55  de  ani” și    „Percepţii,   atitudini  şi  aşteptări  ale  persoanelor  de  peste  55  de  ani”.

Potrivit afirmațiilor directorului executiv Gheorghe Ștef, este foarte important pentru orice agenţie de ocupare, în calitate de mediator între persoanele neocupate peste 55 de ani şi angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piaţa muncii a acestei categorii vulnerabile, cu atât mai mult cu cât datele statistice arată că în viitorul apropiat, populaţia vârstnică va atinge un procent îngrijorător.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE