Lucrări de extindere la Gimnaziul Cuza Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 169 Vizualizări

Lucrări de extindere la Gimnaziul Cuza

lucrari de extindere la gimnaziul CuzaEfectivele Gimnaziului „Al. Ioan Cuza”, cunoscut drept Generala nr. 8, vor putea creşte începând cu anul şcolar care urmează cu cel puţin 200 de elevi. Asta în urma lucrărilor de extindere a şcolii, lucrări care vor demara în chiar zilele următoare. Licitaţia organizată de Primăria Târgu-Mureş pentru lucrările de reabilitare, modernizare, şi extindere ale corpului B, conform caietului de sarcini, a fost câştigată de către firma mureşeană Energoplus SRL.

Lucrări ample în beneficiul elevilor

Lucrările sunt necesare în condiţiile în care şcoala este singura din cartierul Unirii, a explicat din partea contractorului Horaţiu Lobonţ, directorul serviciului „Şcoli” din primăria mureşeană. Acesta a arătat că proiectarea şi realizarea unui studiu de fezabilitate au fost realizate cu mai bine de un an în urmă. „În acest moment şcoala are trei corpuri de clădire, două având destinaţia de spaţii de învăţământ şi al treilea care cuprinde sala de sport”, a arătat Lobonţ. Şcoala a trecut anterior printr-o serie de reabilitări în septembrie 2011, când au fost montate geamurile termopan, iar în 2013 a fost instalată o nouă centrală termică şi au fost reabilitate atât terenul cât şi sala de sport. Spaţiile de învăţământ au rămas însă în continuare insuficiente şi s-a ajuns la concluzia că există posibilitatea extinderii corpului B, în prezent cel mai mic.

Acesta va fi extins prin realizarea a 8 noi săli de clasă, va primi grupuri sanitare noi şi va fi realizată şi o sală festivă, şcoala în prezent ducând lipsa unui astfel de spaţiu. Întreaga şcoală va trece printr-o serie de lucrări, fiind înlocuite toate geamurile vechi cu cele termopan, şi nu în ultimul rând un acoperiş nou.

 Capacitatea corpului va fi dublată

Contractorul a arătat că astfel va fi practic dublată capacitatea acestui corp de clădire. Speranţa atât a şcolii cât şi a primăriei este ca prin aceste lucrări vor fi rezolvate şi alte probleme. Asta deoarece de această şcoală aparţine singura grădiniţă din municipiu care nu are autorizaţie de funcţionare. Este vorba de Grădiniţa cu program normal nr. 11 de pe strada Decebal, care nu putea fi autorizată în lipsa spaţiilor de joacă, fiind în prezent situată la parterul unui bloc. În urma extinderii se va putea muta în incinta şcolii unde spaţiile de joacă aşteaptă deja copiii.

Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat săptămâna viitoare. „Există o sumă aprobată pentru acest an şi o alta pentru anul viitor, aşa este prevăzut în contract. Se va lucra în permanenţă, funcţie desigur şi de condiţiile meteo. Ne dorim ca până în vară să terminăm lucrarea. Este o lucrare mare, de amploare, dar nu cred că va pune probleme pentru societatea care a câştigat licitaţia”, a arătat Lobonţ. Conform caietului de sarcini, termenul de finalizare a lucrării este septembrie – octombrie 2016, dar acesta este termenul pesimist, a fost de părere directorul serviciului responsabil. Acesta a arătat că speranţa tuturor este ca deja anul şcolar care urmează va începe în clădire nouă.

 Părinţii şi profesorii nu agrează programul în schimburi

În prezent la gimnaziul Cuza frecventează 1.066 de elevi, dar ar fi putut fi mult mai mulţi, consideră directoarea Gimnaziului, profesoara Olga Atomei. „Un număr însemnat de copii au plecat deja la alte şcoli, în special la Gimnaziul „Schiller”, din lipsă de spaţiu. Părinţii au vrut să afle dacă le putem promite şcoală într-un singur schimb. Până lucrările nu au fost cel puţin începute nu am putut promite aşa ceva, iar părinţii şi-au luat copiii şi au plecat”, a arătat Atomei. Programul şcolar în două schimburi este de evitat, consideră specialiştii. „Părinţii nu au astfel timp să se ocupe de copii. Neplăcut este şi pentru profesori. Părinţii sunt ocupaţi, elevii promit că vor învăţa singuri înainte de ore, dar în lipsa supravegherii părinteşti tind să uite de lecţii. Este neplăcut şi contraproductiv pentru toată lumea” a explicat directoarea.

6 firme au participat la licitaţia pentru lucrările care au o valoare estimată totală de 1.720.727 lei. Contractantul, Energoplus SRL, a câştigat pe principiul preţului cel mai mic. Contractul câştigător este în valoare de 1.380.023,05 lei, fără TVA. Sumele provin integral din bugetul municipalităţii Târgu – Mureş.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE