Andy Ghost : ”Să nu fim spălați pe creier, să ni se spună adevărul” Monden
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1393 Vizualizări

Andy Ghost : ”Să nu fim spălați pe creier, să ni se spună adevărul”

DSC_1335Andy Ghost, alături de colegii din trupa Altar (Teo –bass, Damian–chitară și Adi–tobe)  a fost oaspetele  festivalului ”Rock in Reghin”, ediția a 9-a, găzduită vineri, 11 decembrie de Casa de Cultură a Tineretului ”George Enescu” din Reghin. După concertul lor am stat un pic de vorbă cu Andy despre ce mai fac, despre ce mai face rockul, să vedem dacă rockerii mai au vlagă în a lua atitudine față de vremurile prezente.

Cum a fost la Rock in Reghin 9 ?

A fost super la Reghin, mulțmim pentru primirea de care am avut parte, ne-am simțit bine, ne-am reamintit de vremurile vechi. Cumva mă bucur să văd că mai există oameni care au suflet pentru muzica rock, care se implică să organizeze concerte. A fost un public fain, poate în număr mai mic, dar a fost bine, exact cum ne-am așteptat, sunet bun, tot ce trebuie,

Ce rockuri ați adus pe la Reghin ?

Am adus cu noi piese mai vechi, mai noi, un playlist bogat care să reflecte cei 25 de ani de Altar. Pregătim un nou material, chiar recent, de câteva zile am terminat piesa ”Să vină un înger” care, cumva are de a face și cu tragedia de la Clubul Colectiv unde, din nefericire mulți prieten de-ai mei au fost acolo iar unii au sfârșit tragic, alții se mai zbat de durere în spitale. Ei și familiile lor trebuie să știe că noi rockerii suntem de partea lor, și că îi susținem. Pentru ei sună acest cântec, ”Să vină un înger”, cântec care s-a născut din durere și mâhnire împotriva situațiilor în care trăim.

Mai are vlagă mesajul muzicii rock ?

Cred că totul depinde doar de noi, ca să putem schimba ceva, și  astfel de evenimente nefericite nu se vor mai întâmpla. Muzica rock are din nou ceva de spus,  cum am văzut, a picat chiar și un guvern deoarece, cred că toată vocea străzii a pornit de la rockeri. E trist că a fost necesar un astfel de eveniment, rockul a dovedit și de această dată că este o muzică de protest, o muzică care spune adevărul în față, iar rockerii sunt oameni plini de suflet, care se duc până în pânzele albe pentru ceea ce cred.

Acum 25 de ani începeați un drum plin de atitudine. Cum e acum ?

Versurile noastre sunt foarte actuale, chiar dacă cântăm deja de 25 de ani. Se pare că și atunci problemele erau asemănătoare în sistem cu cele de azi, pe plan social, politic. Noi milităm pentru aceste lucruri, suntem în prima linie, și încercăm să tragem un semnal de alarmă. Credem că lucrurile se pot schimba dacă există voință și unitate între oameni. Chiar după revoluție muzica rock era ca un aer proaspăt pentru România. Îmi aduc aminte cum sălile de sport, în special în București unde veneau mii de oameni la un concert rock. Când noi am lansat cel de-al doilea album ”Respect”,  10.000 de oameni au cântat cu noi, De atunci lucrurile s-au schimbat, vremurile s-au schimbat , dar spiritul rock a rămas în continuare. Totul acum depinde de producători, așa cum a depins și în vremurile de după 1989,  dacă ei vor promova acest gen de muzică și la radio și televizor, nu doar o muzică care să fie acceptabilă. Rockul, așa cum este el, crud, agresiv, dur, este o muzică care spune lucrurilor pe nume. Oamenii au nevoie să audă așa ceva, avem nevoie să nu fim spălați pe creier, avem nevoie să ni se spună adevărul,  să ne putem ridica. Noi ca și artiști, printre puținele lucruri care le purem face, este să dăm oamenilor energia și cuvintele necesare ca ei să se poată hrăni cu aceste lucruri, să poată spune : Da, ne-am săturat, e timpul să luăm atitudine.

După drama din ”Colectiv”, rockerii au fost catalogați drept sataniști. Chiar așa să fie ?

Chestia cu rockul și satanismul a fost și înainte. Îmi amintesc că,  de când sunt eu rocker, nici măcar nu aveam trupă,  la școală, pe stradă,  toată lumea spunea că rockerii sunt sataniști. E o imbecilitate și o prejudecată față de noi. Eu nu sunt satanist, trupa Altar nu a fost și nu va fi vreodată satanistă. Suntem oameni care credem în adevăr, eu cred și în Dumnezeu, și cred că nu trebuie să fi satanist să fi direct. Poți să fi ce vrei tu pe lumea asta, poți fi chiar și satanist, dar  să pui pe toți rockerii această pecete nu cred că este corect. Această expresie de satanist a ajuns sî fie spusă mai  în glumă, una deloc bună, fiindcă până la urmă nu toți înțeleg această glumă și, din nefericire vom fi din nou încă o perioadă socotiți ca fiind sataniști. Printre rockeri sunt oameni dintre cei mai inteligenți, oameni care nu merg cu valul,  dimpotrivă, înoată împotriva acestuia, oameni care gândesc foarte profund, oameni care înțeleg adevărurile profunde ale vieții. Versurile muzicii rock nu vorbesc despre fund și sâni, ci despre tot felul de lucruri care ajung la rădăcinile problemelor. De aceea,  de multe ori este atât de deranjant acest mesaj, de aceea foarte multe televiziuni și radiouri nu promovează acest lucru,  deoarece adevărul și realitatea doare. Cu toate aceste noi vom ține în continuare steagul sus și vom spune lucrurilor pe nume.

Să vină un înger, să mă cheme pe nume” sună cea mai nouă piesă a voastră. În ce stagiu se află ea ?

Pregătim și un videoclip la această piesă nouă, care va putea fi ascultată în curând pe youtube și pe radiourile care ne vor agrea. Am făcut această piesă să poată fi ascultată de cât mai multă lume, e o piesă lirică, cu un substrat foarte adânc, și cu un mesaj foarte puternic care,  credem că-i va atinge nu doar pe rockeri.  Credem că acest cântec va atinge o altă generație, alți oameni care,  poate nici nu sunt rockeri, care nu au ascultat rock niciodată, care vor avea șansa să fie atrași spre acest gen de muzică.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE