Inimă nouă pentru un timișorean. Al patrulea transplant de cord la Institutul Inimii Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 433 Vizualizări

Inimă nouă pentru un timișorean. Al patrulea transplant de cord la Institutul Inimii

12888586_814262052039514_8320738677573047266_oO echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, condusă de prof. dr. Horațiu Suciu, a efectuat cu succes sâmbătă, 26 martie, un transplant cardiac unui timișorean în vârstă de 47 de ani, ce se afla într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă. Intervenția a durat aproximativ patru ore, iar cordul a fost prelevat de la un tânăr de 27 de ani, tot din Timișoara, victimă a unui accident rutier, aflat în moarte cerebrală. Acesta este al patrulea transplant efectuat anul acesta la IUBCvT.
Cordul a ajuns în dimineața zilei de sâmbătă în clinica din Târgu-Mureș pe calea aerului. În cursul nopții, o echipă de medici coordonată de dr. Cosmin Opriș s-a deplasat la Timișoara pentru prelevare. „În cursul acestei dimineți, am efectuat o nouă intervenție de transplant cardiac. Este vorba despre implantarea unui cord unui pacient în vârstă de 47 de ani din Timișoara, care se afla într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă. În cursul zilei de ieri, a fost transportat cu elicopterul din Timișoara în clinica noastră, tocmai pentru o decompensare severă. Ne bucurăm că am reușit să-i oferim un cord foarte bun unui pacient tânăr prelevat de la un tânăr în vârstă de 27 de ani tot din Timișoara, victimă a unui accident rutier, aflat în moarte cerebrală, și de la care s-au prelevat mai multe organe. Cordul a ajuns în această dimineață, în jurul orei 7,00, cu un elicopter SMURD. Intervenția a decurs fără probleme, a durat aproximativ patru ore. O echipă formată din doi medici și o asistentă medicală, condusă de dr. Cosmin Opriș, s-a deplasat la Timișoara în cursul nopții pentru prelevarea cordului. Cordul a ajuns în condiții foarte bune”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu.
O evoluție bună a pacientului
Potrivit medicului, pacientul se afla la capătul resurselor terapeutice și biologice, ajungând de la Timișoara la Târgu-Mureș într-o stare avansată a bolii. Medicii l-au stabilizat, iar operația a decurs fără probleme. Medicii anticipează o evoluție bună a pacientului. „Dorim să mulțumim celor care s-au implicat în acest efort. În primul rând, doresc să mulțumesc familiei donatorului, care a făcut un gest extraordinar. Apoi, echipei mele pe care am coordonat-o astăzi și tuturor celor care au participat, inclusiv colegilor de la Timișoara, SMURD-ului pentru transport”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.
Aproximativ 30 de pacienți pe lista de așteptare
Prof. dr. Horațiu Suciu a afirmat că în prezent se mai află pe lista de așteptare de urgență aproximativ 30 de pacienți, care așteaptă în orice moment un cord compatibil. Medicul a mai spus că dacă lucrurile merg în acest ritm, până la sfârșitul anului ar putea beneficia de o inimă nouă majoritatea pacienților aflați pe lista de așteptare. „Ne bucurăm că în luna martie avem efectuate patru transplanturi cardiace. Este o medie foarte bună, iar dacă o ținem în acest ritm și ne dorim acest lucru, pentru că în continuare sunt foarte mulți pacienți pe lista de așteptare, atunci majoritatea celor aflați pe lista de așteptare vor beneficia de un transplant în cursul acestui an. În prezent, avem aproximativ 28 de pacienți pe lista de așteptare de urgență care așteaptă în orice moment un cord nou. Centrul nostru dovedește încă o dată că este un lider în România în domeniul chirurgiei cardiace și al transplantului. Este un efort instituțional și uman foarte mare”, a arătat prof. dr. Horațiu Suciu.

12473812_816013468531039_8536510769112777632_o
Un spațiu mai mare
Totuși, pentru ca activitatea din cadrul clinicii să se desfășoare în cele mai bune condiții, ar fi nevoie de un spațiu mai mare. „Dacă lucrurile decurg la fel de bine, ne așteptăm ca în cursul zilei de astăzi pacientul să fie treaz și să se recupereze într-un ritm destul de alert, având în vedere că este un pacient relativ tânăr și într-o condiție biologică adecvată. Mă aștept să părăseacă terapia intensivă în jurul zilei a zecea. Pacienții aceștia vin într-o condiție sever deteriorată, adică nu întâmplător au nevoie de un transplant cardiac. E o echipă foarte mare și bine pregătită care se ocupă de lucrurile acestea. Este al șaselea transplant în șase luni și al patrulea în trei luni, deci ritmul crește și eu cred că am putea face și mai mult dacă avea spațiu mai mult. Facem activitatea aceasta în secția de terapie intensivă pediatrică și e oarecum o luptă. Dacă facem mai multe transplanturi, s-ar putea să fim nevoiți să operăm mai puțini copii și invers. Spațiul fizic este limitat”, a declarat dr. Sorin Pașcanu, șeful Secției de Anestezie Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE